Vandtætte poser er en vigtig del af mit ekspeditionsudstyr. For det først for at holde mit udstyr tørt og helt, men også for at holde orden på alle mine ting, og organisere det.

Der er et hav af vandtætte poser på markedet, og jeg har prøvet mange af dem. Der er poser til alle formål, tynde, tykke, lange, poser der spidser til, med luftventil, vinduer, osv. Det er næsten kun fantasien der sætter grænsen.

Jeg vælger vandtætte poser ud fra hvad jeg skal. På vinterfjeldet og vandretur vælger jeg tynde lette vandtætte poser. De skal bare holde fugten ude.

I min kajak og kano er det noget andet. Her kan vandpresset blive et helt andet. I min kajak hvor der er vandtætte pakkerum, pakker jeg ofte i en blanding af lidt tykkere poser, ofte til sovepose og andre lidt større ting. Ellers bruger jeg fortsat de tynde vandtætte poser, men går lidt op i kvalitet. Grunden til at jeg bruger tynde pakkeposer, er at det er meget nemmere at få pakket kajakken godt. De tykke poser besværliggør tæt pakning.

I kano eller åbne kajakker som Klepper foldekajakker pakker jeg alt i dobbelt vandtætte poser. I kanoen har jeg tønder eller store vandtætte bæreposer med, hvor alt er pakket i tynde vandtætte poser ned i.

Noget man skal være klar over er, at vandtætte poser ikke holder evigt. Når jeg er færdig med en lang ekspedition, så er der huller i stort set alle tynde pakkeposer, fordi al den ud- og indpakning slider små huller i poserne. Har mødt flere der forventer de skal holde i mange år. Det gør de også til normalt brug. Men konstant brug i 1,5 til 6 måneder, så er de forståeligt nok færdige.

Du kan gøre dig en stor tjeneste ved at smide poserne ud i god tid. Jeg ved ikke hvor mange gange jeg har taget gamle poser og tænkt det går nok, men det gør det ikke. Jeg gør det, så snart jeg konstaterer små huller, og så bliver de brugt til at organisere ting som ikke behøver være vandtæt, som fuelflasker, gryder, osv. hvor posen er mere til organisering og tingene kan klare at blive lidt fugtige.

Så snart de har større huller, klipper jeg spænder af og kasserer dem. Så kan jeg bruge spænderne når jeg syer nye ting og reparerer mit grej. Resten ryger ud, så jeg undgår at bruge dem igen.

Blogindlægget er opdateret den 10. sep. 2020

 


Vandtætte poser jeg har brugt eller bruger

Jeg kommer ind på følgende mærker

  • Ortlieb
  • Sea to Summit
  • Tatonka
  • Pacific Outdoor
  • Hiko
  • Haglöfs

 

 


Ortlieb

Ortlieb er absolut en af de sejeste producenter af vandtætte poser, tasker, osv. De har et stort og varieret sortiment. Både med og uden ventiler, kompression, vinduer, mv. Jeg har brugt rigtig mange af deres vandtætte poser. Jeg har mest brugt “Dry Bag PS 10”, i mange størrelser, 1,5, 3, 7, 12 og 22 liter. De er helt simple, glatte og meget holdbare i forhold til deres tykkelse. Har brugt dem på en masse små ture, ”Far og datter i Vildmarken – 45 dage i kano” og over mine mange ture over Indlandsisen i Grønland, til mit private grej.

 

Herunder kan du læse om de vandtætte tasker og poser jeg har brugt fra Ortlieb, eller deres afløsere:

X-Tremer 150L

X-Tremer 150L, en vandtæt taske med bæreseler vejer 1320 gram, størrelse 150 liter. En super fed opbevarings taske til de tynde vandtætte poser, super god til kano og overbæringer. Jeg bruger tønder til halvdelen af udstyret, og X-Tremer til den anden halvdel, fordi de kan pakkes væk efterhånden som maden forsvinder. (hed tidligere X-Tremer XXL)

Se min video om blå tønder fra ”Far og datter i Vildmarken – 45 dage i kano

Hvis du skal bruge den til kano, så pas på ikke at købe en for lille model, jeg synes X-Tremer, 150 liter er perfekt, fordi jeg kan samle mine ting i få enheder, så det er lettere at sikre og bære. Selv underlag, gryder, og andre store ting kan være i taskerne. Personligt synes jeg X-Tremer 113L er for lille.

 

 


Travel-Zip (udgået nu ”Duffle”)

Travel-Zip, den sejeste lille 30 liters taske med vandtæt lynlås. Den bruger jeg som dagspose i Kano og åben kajak, Klepper kajak. Her har jeg mad, drikke, hue, handsker, kamera og hvad der skal bruges i løbet af dagen. Den er super stærk, og let at komme til. Bl.a. har jeg brugt den på “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Nordsverige“, “Nordøstgrønland, kajak i skrønernes land” og mine mange mindre kanoture.

Det er super rart at kunne komme til mine ting let og de er beskyttet/vandtætte. Desværre er den udgået, så nu er det ”Duffle” 40 liter der kommer tættest på.

 

 


Duffle

Duffle (40, 60, 85, 110 liter) er en super fin taske. Det er afløseren af ”Travel-Zip” der var på 30 liter. Men nu kan man også få dem i større modeller. Jeg har ikke testet den endnu, men kan se den minder meget om den gamle ”Travel-Zip”, som jeg er super glad for.

Hvis du gerne vil have den helt store, ville jeg dog gå efter de større modeller på 140 eller 150 liter som ”Big-Zip” eller ”X-Tremer 150L”, fordi skal man have store tasker er det rart der er plads, især i kano.

 

 


Big-Zip

Big-Zip, er en kæmpe stor taske på 140 liter, med vandtæt-lynlås. Den bruger jeg meget til transport af ting. Men også til kano, da den også har bærestropper. Vil dog ofte foretrække X-Tremer fordi den er mere simpel. Jeg/vi har også brugt ”Big-Zip” under “Yukon River, Eventyrlige Yukon“, hvor den var oven på vores dobbeltkajak, imellem os. Her havde vi så underlag og andre lette ting.

Det er en super god taske, dog er lynlåsen sårbar over tid. Du må ikke overpakke tasken og du skal huske at smøre lynlåsen ofte med silikone. Jeg har ødelagt 2 lynlåse over tid. Så igen ”X-Tremer 150 L” er mere simpel. Men ”Big-Zip” er lettere at pakke, når man pakker den som den skal stå.

 

 


Rack-Pack

Rack-Pack (fås i 24, 31, 49, 89 liter), er samme materiale som de andre tasker, men uden lynlås. Jeg har brugt en ”Rack-Pack” 31 liter, på “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i kano” og andre kanoture. En super god dagssæk, men jeg savnede lynlåsen, som jeg fik i ”Travel-Zip” frem over ”Duffle”, fordi jeg skal i den konstant, så jeg bliver hurtig doven og ikke gider lukke den ordentligt. Så skulle uheldet være ude, bliver mine ting våde.

Jeg kan dog godt se ideen med rulle luk til tasker, der ikke skal åbnes hele tiden, fordi en lynlås lukning er mere sårbar. Så i store tasker er det smart, lige som i ”X-Tremer 150L”.

 

 


Map Case

Det skal også lige nævnes at de har de bedst kort mapper / Map Case. Fordi de bevarer smidighed også i frostvejr, de bevarer klarheden så de er lette at se igennem. De er 100% vandtætte, hvis man er omhyggelig med at lukke velcrolukningen.

Map Case kan fået i 2 størrelser, L og XL.

Dog synes jeg ikke deres GPS og telefon holder er de smarteste på markedet.

Se min anmeldelse af Vandtætte poser til mobilen, GPS, tracker, mv.

 

 


Sea to Summit

De seneste år har jeg brugt tynde pakkeposer fra ”Sea to Summit” model ” Lightweight Dry Sack” i størrelserne 1, 2, 4, 8, 13, 20 og 35 liter. Dem har jeg bl.a. brugt på “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Danmark“, “2. Thule til Thule ekspedition” og ”Bikepacking, Danmark rundt”. Samt mine mange mindre ture og mikroeventyr. De er dejligt tynde og lette, samt de holder godt, i forhold til tykkelse og vægt.

 

 


Tatonka

Tatonka laver nogle af de bedste helt simple og billige pakkeposer. Dem bruger jeg rigtig meget på vandre- og vinterture. Når jeg guider ture over indlandsisen bruger vi dem til al mad, fælles grej og noget af mit eget personlige grej. De er meget tynde, lette og simple.

Jeg har både brugt deres: Stausack Event M. L og Stausack XL modeller (begge er udgået i dag)

I dag har Tatonka omdøbt deres vandtætteposer til ”Dry Bag Set” eller ”Waterproof Bag” kan fås i størrelserne XS, S, M, L og XL.

Jeg bruger dem også som overtræks vandtætte poser i åbne kajakker (som mine foldekajakker uden pakrum) for at samle grej sammen. Med det mener jeg, at jeg har pakket alt i en vandtæt pose, så bruger jeg en ældre stor vandtæt pose, til at samle flere mindre vandtætte poser, så jeg lettere kan samle dem og pakke dem væk.

Deres store vandtætte poser bruger jeg forsat til at samle ting, til mine skumunderlag og når jeg samler mad, til store ekspeditioner.

 

 


Pacific Outdoor

Har jeg brugt under “Danmark rundt i kajak, isvinteren 2009-10“. De er tynde og har en luftventil som jeg synes virkede smart. Desværre har jeg ikke været tilfreds med kvaliteten, der kom lidt for hurtigt huller. Men det værste var at jeg havde flere poser, 3 som helt nye og flere siden, hvor jeg rev hele toppen af, når jeg stoppede dem. De burde kunne holde til det.

Læse min tidligere anmeldelse ”Vandtætte poser til kajak

 

 


Hiko

Jeg købte nogle ekstra kraftige ”Hiko” vandtætte poser med min første kajak tilbage i 2000, da jeg købte min Klepper dobbeltkajak. De har holdt super godt. De er meget stive og kraftige. De er bedst til at ligge på dækket eller til kano. Men har været utrolig solide. Havde en Hiko vandtæt pose på agterdækket og en mellem benene under “Danmark rundt i kajak – isvinteren 2009-10“. Dem jeg har, laves ikke mere og jeg har IKKE testet deres nye poser. Bruger nu nogle af ”Ortlieb’s” tykke vandtætte poser.

De Hiko vandtætte poser jeg har er pænt tykke, så de er bedst til dækket, cockpittet i en kajak, eller til kano. De er for tykke til vandring og pakke ned i en kajak. Fordi posen er for stiv og tung.

 

 


Haglöfs

Under ”Skandinavien rundt i kajak” havde jeg en del ”Haglöfs” vandtætte poser med. Dem jeg havde med, var med vindue, det var virkelig rat at kunne se hvad der var i. De er en lille smule tungere, ikke noget der gjorde noget.

Jeg brugte modellerne Drybag 5, 10 og 20. De er udgået i dag.

De har vinduer og en flap med velcro som lukker ned før jeg ruller dem, og det virkede super godt. De holdt som forventet og var dejlige i brug. Der hvor de går i stykker over tid er overgangen mellem vinduet og resten af den vandtættepose.

Haglöfts laver ikke vandtætteposer mere eller for tiden.

 


Når jeg nu beskriver alle de vandtætte poser jeg har haft, så har de flest faktisk være gode. Om jeg bruger Ortlieb, Sea to Summit eller Tatonka, gør ikke det store, det kommer lige så meget an på hvad jeg kan få fat i.

Det er også rart at have flere forskellige farver i samme størrelse vandtætte poser, fordi når jeg pakke, er det lettere at organisere. Det kan jeg ikke få i samme mærke.

Jeg gør også det jeg skriver på mine vandtætte poser med en sprittush, ned ved bunden, hvad de indeholder, i grove temaer som: Ekstra tøj, telt tøj, handsker, mv.

Jeg har også lavet vandtætte poser jeg kun bruger til cykling, som jeg gemmer med mine cykeltasker, så jeg har den samme måde at pakke fra gang til gang.


Tips Hvordan får du luft ud af vandtætteposer

Jeg er ikke så meget til ventiler i vandtætte poser, de fylder og jeg synes ikke jeg får meget mere luft ud end normalt. Her er mit tips til hvordan du får luften ud af den vandtætte pose.

Jeg tager posen op på lårene eller et andet sted, så posen er lidt over jorden. Så trækker jeg toppen af posen ned på siden, på den måde kan jeg presse luften ud. Mens jeg trækker nedad, begynder jeg at rulle. Med rullelukningen på den måde, undgår jeg luft i posen. Her en video om hvordan jeg gør:

–0–

Håber du kan få glæde af alle mine erfaringer
Erik

Blogindlægget er opdateret den 10. sep. 2020

 

Relateret indlæg

 


Indlægget er opdateret: 9. marts 2024

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.