Kelly Kettle, kog vand let 1

Det vigtigste for mig på en tur / ekspedition er selvfølgelig at være tør og varm. Der ud over er det at få noget varmt mad og drikke. På lange tur er brændstof et problem at bære / slæbe med.

På sommerture, har jeg ikke brug for at tørre mit tøj inde i telt og dermed behøver jeg ikke en brænder inde i teltet.

Derfor er mulighed for at bruge naturlig brændsel en rigtig god mulighed. At lave et normalt bål tager tid og kræver en del brændsel. Det næste er også tiden fra bålet er tændt til en kogen liter vand.

Den løsning jeg synes klar det super godt er en Kelly Kettle. Jeg havde set den i brug rundt omkring.

Jeg har også prøvet andre bål sæt af, hvor vandet er i en gryde, det virker også fint. Dog har jeg ikke set noget der kan gøre det så effektivt som Kelly Kettle på grund af deres skorstens princip.

Jeg har valt den model der hedder:

  • Scout” i aluminium
  • Kapsitet 1,3 liter
  • Mål 18,5 cm i diameter og 28 cm høj
  • Vægt 800 gram.

Ideen er at nederst er der et blå kammer, der består af en skål med et lufthul. Her startes bålet. Oven på bål kammeret sættes kedel. Kedel er hul og virker som skorsten og fyrhul. Vandet ligger fordelt rundt om skorsten.

Lufthulet og skorsten gør at der er, det helt rigtige gennemtræk og så snart der er gang i bålet, skal bålet bare fødes med små kvist, pind, bark eller hvad der er.

Kedel har et håndtag og en korkprop til at lukke kedlen med. Det er MEGET vigtigt at korkproppen ikke er på når vandes koges, kan forsage en eksplosion. Håndtaget skal også placeres nede, så det ikke bliver varmt. Har det altid væk fra åbningen til vand, så den er hurtig at hælde fra.

Min fejl i starten var jeg lavede for stort start bål, gik for let ud. Nu laver jeg et lille start bål, så snart det brænder er det på min kedlen og føde bålet godt her fra. Des mindre kviste og gren der kommer i, et jævnt tempo, des hurtigere koger vandet.

Det kræver ikke ret meget brændsel for at koge de 1,3 liter.

Min gennemsnit tid fra jeg tænder bålet til de 1,3 liter vand koger er ca. 7 min.  Hvilke er super hurtigt.

Når kedlen skal pakkes samme, når den er afkølet. Kan bål kammeret vendes og sættes op i kedlen. Der følger en pose med der kan sættes ude på.

Ofte her jeg en lille pose  med birkebark eller andet tørt opstart brændsel i bunden. Hvis det er lidt dårlig vejr, kan jeg forsat tænde bålet.

Den kan tændes i næsten alt slags vejr, fordi jeg kan næsten altid finde nogle tørre kviste.

Kelly Kettle, kog vand let, Full KitDer fås også ekstra tilbehør til den, kaldt et ”Full Kit”, to plader der kan sættes sammen som et kryds oppe i toppen af skorsten / kedlen. Det gør at en gryde kan sættes oven på. Det virker, men ikke noget jeg rigtigt bruger eller tager med. Er bedst til hvis noget lige skal koges op, men det kræver vand i kedlen ellers brændes der hul i kedlen.

Jeg har haft Kelly Kettle med på en masse små ture og ”Far og datter i Vildmarken – 45 dage i kano”. Den har fået nogle buller, men virker super godt. Den skal også med på sommerens vandretur på Grønland fra Kangerlussuaq til Sisimiut som jeg og kæresten er ved at gå når du læser dette indlæg.

 

De forskellige modeller og tilbehør, kan bl.a. købes her:

Her er en kort video fra ”Far og datter i Vildmarken – 45 dage i kano”:

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/Ugw6iVGOm7g” frameborder=”0″ gesture=”media” allow=”encrypted-media” allowfullscreen></iframe>

Erik

Kelly Kettle, kog vand let 2

Indlægget er opdateret: 11. januar 2022

Bøger for børn og voksne og børn i naturen og friluftsliv, af Erik B. JørgensenBøger for børn og voksne og børn i naturen og friluftsliv, af Erik B. Jørgensen