Når jeg skal vælge regntøj/skaltøj, har jeg en masse ting jeg kigger på, så det er svært at gøre mit valg/råd enkelt. Det er der heller ingen grund til, så herunder kan du se mine mange tanker om regntøj/skaltøj, og hvorfor det ikke er helt så enkelt bare at gå ud og købe et sæt regntøj/skaltøj.
Blogindlægget er opdateret den 26. okt. 2024
Indholdsfortegnelse
- Overordnet tanker om regntøj
- Hvad er forskel på regntøj og skaltøj?
- Åndbarhed og vandtæthed i regntøj/skaltøj
- Membraner i regntøj/skaltøj
- Tapede sømme
- Regntøj/skaltøj kan være behandlet med DWR
- Valg af regnjakke/skaljakke, 7 punkter
- Valg af regnbukser/skalbukser, 7 punkter
- Min konklusion i forhold til valg af regntøj/skaltøj
- Regntøj og skaltøj jeg har brugt og bruger!
- Relateret indlæg
- Støt det jeg laver!
Overordnet tanker om regntøj
Jeg elsker regntøj/skaltøj. Jeg går ikke mange skridt hjemme fra, uden at have regntøj med. Derfor har jeg ofte en lille rygsæk med, så jeg kan komme tør hjem. Efter mange år i militæret, hvor jeg har været våde mange gange. Så gider jeg ikke være våd. Jeg vil heller svede i regntøj, end blive gennemblødt af regn.
Når jeg skal vælge regntøj/skaltøj, er det ikke et sæt til alt, fordi det skal passe til min aktivitet. Jeg har et sæt regntøj, til dagligdags brug, som er pænt og rent. Jeg har et sæt til cykling, da jeg har andre behov, og det bliver mere beskidt. Ud over det har jeg regntøj til min ture og mikroeventyr, hvor det handler om friluftsliv/udeliv.
Til sult har jeg kraftigere regntøj i form af skaltøj, til vinterture og mere krævende ekspeditioner, fordi det er nogle andre behov og krav jeg har til det.
Forventer du en anbefaling til et sæt regntøj/skaltøj, må jeg allerede skuffe dig nu, fordi det kommer jeg ikke med. Netop fordi jeg har forskellige krav og behov. Samt regntøj holder længe, så meget af det regntøj jeg har, er udgået ved producenten, så jeg skal også ud at finde nyt, når det gamle er slidt op.
Hvad er forskel på regntøj og skaltøj?
For mig er der ingen forskel, det er bare fagsnak og fine ord. Hvis jeg skal sige der er en forskel, så er normalt regntøj, tyndere. Skaltøj er ofte 2 eller 3 lag af forskellige membraner/lag, og derved lidt tykkere tøj. Selvfølge gør det en forskel, med antallet af membraner og kvaliteten var dem, det kan give bedre vandtæthed, og/eller mere åndbarhed.
Men jeg har haft mange regnjakker, skaljakker og tilsvarende bukser. Alt har været fint vandtæt, men der er lidt forskel på åndbarhed, men jeg har aldrig haft et sæt, hvor jeg bare tænker, vildt det her ånder bare så godt. Der er forskel, men sjældent noget jeg opdager. Det jeg betaler for og vælger ud fra er, pasform, detaljerne, hvad det skal bruges til, hvor solidt det er og derved hvor lange tid tøjet kan holde sig vandtæt.
Udviklingen fra min barndom, over min tid ved Slædepatruljen Sirius, til Jægerkorpset til mine mange år med mikroeventyr, ture, og ekspeditioner er at materialerne er blevet lettere og mere solidt. Så regntøj/skaltøj generelt er blevet tyndere og med lidt flere detaljer.
Selv om der er enkelt model, jeg ville ønske forsat blev produceret. Det kunne være Nørrona’s gamle Recon regntøj, sikke en kampvogn af et sæt skaltøj, jeg brugte som Jægersoldat, men deres nye version, høre jeg kun dårligt om.
Du vil helt sikkert møde andre der har en anden holdning, så pluk fra mine og andres erfaringer, og tag din egen beslutning.
Åndbarhed og vandtæthed i regntøj/skaltøj
Åndbarhed og vandtæthed er noget jeg oplever bruges meget til et salg. Det er selvfølgelig vigtigt hvor vandtæt regntøj/skaltøj er. Men om det har en vandtæthed eller åndbarhed på 15.000 mm eller 28.000 mm, har jeg aldrig kunne mærke.
Vandtæthed
Vandtæthed måles ved at presse vand mod stoffet.
Det kan forklares helt simpelt, med at man spænder stoffet ud og sætter et rør over på, der er helt vandtæt mellem stoffet og røret, så hælder man mere om mere vand i røret. Når vandet løber igennem stoffet, så måler man højde af vandet i røreret. Og en ekstra detalje, det skal kunne holde til det tryk i 24 timer, før vandet løber igennem.
Ofte måles vandsøjletrykket på stof over en kvadrat-cm stof. Er det 25.000 mm, eller 25 meter så er vandsøjletrykket 25.000 mm.
Min oplevelse er at regntøj og skaltøj, er vandtæt og ånder ok, i hver tilfald så længe man holder sig til de store og kendte mærker, og har et vandsøjletryk godt over 10.000 mm. Pris og kvalitet hænger som reglen også sammen.
Der er forskellige standarder for vandsøjletryk i regntøj og skaltøj, men generelt kan man sige, at en vandtæthed på 5.000 mm er almindeligt, og vil beskytte mod almindeligt regnvejr.
En vandtæthed på 10.000 mm eller højere, vil beskytte mod kraftigt regnvejr og kan anvendes til vandring og andre friluftsaktiviteter i sværere vejrforhold.
Åndbarhed
Åndbarhed i regntøj og skaltøj måles ved hjælp af en testmetode kaldet “breathabilty test”, som måler evnen af stoffet til at transportere vanddamp væk fra kroppen. Der er to almindelige metoder til at teste åndbarhed:
- RET (Resistance to Evaporative Transfer) test: Denne test måler modstanden mod vanddampgennemtrængning. En lavere værdi betyder, at stoffet er mere åndbart.
- MVTR (Moisture Vapor Transmission Rate) test: Denne test måler hastigheden af vanddamp, der trænger igennem stoffet. En højere værdi betyder, at stoffet er mere åndbart.
Det er mest MVTR måde jeg oplever skaltøj/regntøj, er målet ud fra. Du vil ofte også se et højre vandsøjletryk end åndbarhed, men nogle har det samme tal.
Det er vigtigt at bemærke, at åndbarhed ikke kun afhænger af membranen i regntøj og skaltøj, men også af kvaliteten af stoffet, der anvendes, og konstruktionen af jakken. Derudover, kan åndbarheden falde når det bliver beskidt eller ændre sig over tid, især efter flere vask eller eksponering for sollys. Men igen jeg har slidt mit tøj op på mange tur, før det sker.
Noget andet der er vigtigt for åndbarhed for mig, er at jeg kan lufte ud, f.eks. ved at kunne åbne under armene, lukke lidt op i fronten, eller åbne tisse hullet i regnbukserne, eller i dem der kan i siden, hvis der er lidt ophold i regnen.
Og ja jeg er klar over når man laver test med åndbarhed og vandtæthed. Så kan man måle forskellen teknisk. Jeg er bare ikke klog nok til at mærke det selv. Det kan være andre synes de kan.
Det skal dog sige, at jeg kun har haft godt regntøj fra de større mærker. Der er alt omkring de 10.000 til 20.000 mm åndbarhed. Det er super til både cykling, vandring og andre friluftsaktiviteter.
Det er helle ikke alle mærker der skriver hvad deres åndbarhed er. Min oplevelse er at vandsøjletryk og åndbarhed føles af, lidt forskudt.
Membraner i regntøj/skaltøj
Det er lagene/membranerne i regntøjet/skaltøjet, der gør at det er vandtæt og åndbart som beskrevet her over.
Der findes flere forskellige typer af membraner, der kan bruges i regntøj og skaltøj, her er nogle af de mest almindelige:
- Gore-Tex: Det er en af de mest populære membraner, der anvendes i regntøj og skaltøj. Det er åndbart og vandtæt, og kan bruges i et bredt spektrum af vejrforhold.
- eVent: Det er en anden åndbar og vandtæt membran, der anvendes i regntøj og skaltøj. Det er kendt for sin høje åndbarhed og evne til at transportere vanddamp væk fra kroppen.
- Membraner fra andre mærker: Der findes også flere andre mærker, som har deres egne membraner, som er åndbare og vandtætte. Navne som HyVent, DryVent, og H2No er eksempler på dette.
- PU-membraner: PU (Polyurethan) membraner er billigere end de andre membraner, men stadig åndbare og vandtætte. De er ofte anvendt i budgetvenlige regntøj og skaltøj.
- Mikroporøse membraner: Disse membraner er også åndbare og vandtætte, men er ofte billigere end andre membraner, da de er lavet af et tyndere materiale.
Det er vigtigt at bemærke, at membranen ikke er det eneste, der bestemmer vandtæthed og åndbarhed i regntøj og skaltøj. Der er også andre faktorer, såsom den måde, hvorpå jakken er konstrueret, og kvaliteten af stoffet, der anvendes, der kan påvirke vandtætheden og åndbarheden.
Der fines så 1,2, 2,5 og 3 lags regntøj/skaltøj. Des flere lag, des bedre egenskaber, stærkere og mere vandtæt, men vægten følger også med. 1 lags er f.eks. de helt ultratyndt regnjakker man kan købe til cykling og i teorien festival-regnslaget, der bare er en stor plasticpose. Det er et lag, dog med meget forskellige egenskaber og pris i forhold til hinanden.
Den mere tekniske forklaring er, at en skaljakke kan have forskellige antal lag, hvoraf membranen er et af dem. I en to-lags konstruktion er membranen kun lamineret på det ydre stof. Imidlertid, i en tre-lags konstruktion, er membranen lamineret både på det ydre stof og et beskyttende inderfór, hvilket sikrer mindre slitage og øget holdbarhed, da membranen er placeret mellem lagene. Derudover kan man også få 2,5-lags jakker, hvor en tynd, netstof-beskyttelse er lamineret på indersiden af membranen.
Selv om jeg har levet af og dyrker udeliv meget, går jeg ikke så meget op i hvilke membran og slidlag, mv. mit tøj har. Jeg ser på mærket, alle de større mærker bruger gode membraner. Jeg prøver jakken, ser på pasform, detaljer og overvejer hvad den skal bruges til, det er de vigtige ting i mine valg.
Så skal jeg gå i tæt krat som under “Alaska på tværs“, har jeg brug for en mere solid skaljakke, der har et stærkt ydrelag. Det samme på en hundeslædeekspedition som “2. Thule til Thule ekspedition“, hvor vi kørte i 100 dage, der skal jakke også være solid, da hunde og den slags arbejde slider meget på jakke. Her bruger jeg for det meste en bomuldsjakke, men har altid skaljakke med, da det kan blive fugtigt og vådt.
Er jakke til cykelture og vandreture, skal det ikke være så solidt og jeg vil gerne have noget lettere, da jeg forhåbentlig ikke skal have det på så ofte.
Tapede sømme
Man taper sømmen i skaltøj, for at tøjet skal være vandtæt, hvor tøjet er syet eller svejst sammen. Det kan du ofte se ved at kikke på indersiden af dit regntøj/skaltøj.
Man kan også købe nyt tape, hvis man har noget gammelt tøj, der bliver utæt i syningerne, det samme med lapper hvis der kommer hul i ens jakke eller bukser.
Regntøj/skaltøj kan være behandlet med DWR
Ud over de lag og membraner regntøj/skaltøj er lavet af, så får ydrelaget og en behandling med Durable Water Repellent (DWR). DWR er en type vandafvisende belægning, der anvendes på yderstoffet af dit regntøj/skaltøj, for at forhindre, at vandet trænger ind i stoffet. DWR er normalt en kemisk belægning, der påføres stoffet ved hjælp af en spray eller en vask. Belægningen er designet til at øge stoffets overfladeenergi, hvilket gør det sværere for vand at trænge ind i stoffet. Når vandet rammer stoffet med DWR-behandling, vil det træde sig i små dråber og glide af stoffet i stedet for at trænge ind i det. På denne måde kan DWR hjælpe med at holde dig tør i regnvejr, og beskytte dit regntøj mod at blive vægtigt og ubehageligt.
Det er vigtigt at bemærke, at DWR-behandling kan falme eller forsvinde over tid, især efter flere vask eller eksponering for sollys. Man kan købe vask/spray til at genopfriske DWR-behandlingen efter behov for at opretholde stoffets vandafvisende egenskaber. Jeg må blankt indrømme at jeg aldrig har gjort det, har ikke oplevet behovet, har ofte slidt mit tøj i stykker inden. Men måske jeg skulle prøve at få det gjort.
Valg af regnjakke/skaljakke, 7 punkter
Når du vælger en regnjakke eller skaljakke, er der flere faktorer, du bør overveje for at sikre, at du vælger den rigtige jakke til dit formål. Her er nogle gode råd til at hjælpe dig med at træffe et informeret valg, men først en lille film her
- Vælg den rigtige pasform: Sørg for at vælge en jakke, der passer til din kropstype, så den ikke er for løs eller for stram. Jeg har selv nogle fokuspunkter som,
- Hætten kan dreje med hovedet
- Jakken ikke strammer bag over skuldrene, hen over ryggen, og der er plads til en tyktrøje/dunjakke under.
- Ærmerne er lange. Jeg har lange arme og jeg havde ærmer der stumper.
- Har gode store lommer, til mine handsker og hue. HUSK at tjek lommerne sidder godt, f.eks. hvis du går med rygsæk eller træksele. Ser modeller hvor hoftebæltet på rygsækken går lige hen over lommerne!
- Jakke kan nå lidt ned over numsen så jeg ikke taber varme der.
- Skal selvfølgelig være vandtætte og gerne lidt åndbar: Vælger du en jakke/bukser der har over godt over 10.000 mm vandsøjletryk, og tilsvarende høj åndbarhed så er du godt kørende.
- Tjek ventilation: Overvej om jakken har ventilation, såsom lynlåse under armene, eller i sidden, for at hjælpe med at regulere temperaturen og fugtigheden inden under tøjet.
- Vælg det rigtige materiale: Regnjakker kan laves af forskellige materialer, fra bomuld til nylon. Overvej hvad du skal bruge jakken til. Igen er det til krat og hunde, vil jeg havde en jakke, med et kraftig yder lag.
- Kig efter ekstra funktioner: Overvej om jakken har ekstra funktioner som, store lommer til handsker og hue, flere lommer, f.eks. til liftkort/rejsekort eller ekstra stor hætte, der kan gå over en cykelhjelm, evt. skygge i hætten.
- Pris og kvalitet hænger ofte sammen: Pris og kvalitet hænger ofte sammen, og det er vigtigt at vælge et regntøj/skaltøj fra kendte mærker, ellers se på anmeldelser. Det er ikke altid det dyreste er det bedste, men det er ofte en indikation på kvalitet.
- Brug det i forskellige vejr: Når det kommer til regn, kan det være svært at forudse, hvordan vejret bliver. Derfor er det vigtigt at teste jakken i forskellige vejrforhold, såsom regn, vind og kulde, før du tager den med på en lang ekspedition. Jeg har oplevet noget tøj, blive helt stift, ved stærk kulde og derved knækker det. Dumt at opdage langt ude i vildmarken. Du kan f.eks. smide dit tøj i fryseren, eller stå under bruseren.
Valg af regnbukser/skalbukser, 7 punkter
Når du vælger regnbukser eller skalbukser, er der flere faktorer, du bør overveje for at sikre, at du vælger det rigtige til dit formål. Her er nogle gode råd til at hjælpe dig med at træffe dit valg:
- Vælg den rigtige pasform: Sørg for at vælge bukser, der passer til din kropstype, så de ikke er for løse eller for stramme. Dette vil hjælpe med at sikre, at bukserne holder dig tør og varm, og vigtigst ikke skrammer når du går/vandre/cykler
- Pasform er også om der er elastik i livet, seler, eller et bælte, der kan holde regnbukserne/skalbukserne oppe.
- Overvej vandtæthed og åndbarhed: Sørg for at vælge bukser, der har en god balance mellem vandtæthed og åndbarhed. Igen vælg bukser med godt over 10.000 mm i vandsøjletryk og åndbarhed
- Tjek ventilation: Overvej om bukserne har ventilation, såsom lynlåse i benene eller i siderne, for at hjælpe med at regulere temperaturen og fugtigheden inden under tøjet. En lynlås i siden, er også en rar måde at kunne tilgå sine lommer i bukserne.
- Vælg det rigtige materiale: Regnbukser kan laves af forskellige materialer, fra bomuld til nylon. Overvej hvad du skal bruge bukserne til, og hvad det kræver af regnbukserne/skalbukserne, som tidligere beskrevet.
- Kig efter ekstra funktioner: Overvej om bukserne har ekstra funktioner, så som:
- Gaiters funktion, så de kan sættes fast i snørebåndene
- Til vinterture, vil jeg gerne have regnbukserne/skalbukserne går længere op på lænden, så jeg ikke skiller ad, samt de har seler, og evt. har ”bag-smæk”/lynlås ved bagdelen, så jeg let kan komme på toilet.
- Lynlås i siderne til udluftning, når det bliver for varmt og fugtig. Det er jeg glad for, men ikke et krav, men rart.
- Husk altid at se om regnbukserne/skalbukserne kan lynes op i bunde, så du let kan tage dem af og på, selv med vandrestøvler. Ellers dur de ikke!
- Pris og kvalitet hænger ofte sammen: Pris og kvalitet hænger ofte sammen, og det er vigtigt at vælge et regntøj/skaltøj fra kendte mærker, ellers se på anmeldelser. Det er ikke altid det dyreste er det bedste, men det er ofte en indikation på kvalitet.
- Brug det i forskellige vejr og temperatur. Husk igen at test dine regnbukserne/skalbukserne, før du tager dem på en lang ekspedition. Igen kan fryseren og bruseren bruges.
Min konklusion i forhold til valg af regntøj/skaltøj
Lille film om regnvejr under “Yukon River, Eventyrlige Yukon” i 2016
For mig virker det bedst at tænke på hvad mit regntøj/skaltøj skal bruges til, så må jeg ud og se mig omkring, og prøve, samt søge lidt rundt på nettet og spørge de gode forhandler.
Jeg ser på regntøjet/skaltøjet er fra et forholdsvis godt mærke, men et godt ry, så er det pasform, detaljer, vægt og pris der afgør mit valg, mere end vandsøjletryk og åndbarhed, så længe det hele er i den højre end.
For mig vil det være umuligt at have et sæt regntøj/skaltøj til alt. Men helt forståeligt du nok ikke har det sådan. Så skal du have et enkelt sæt regntøj/skaltøj, vil jeg vælge det ud fra den aktivet det mest skal bruges til, også leve med de små begrænsninger det har til andre aktiverer.
Husk når det regner, er der også hoved, hals og hænder, mere om det her:
Regntøj og skaltøj jeg har brugt og bruger!
Her har jeg listet et udvalg af det regntøj/skaltøj, jeg har brugt igennem tiderne. Meget af det er udgået, men det giver forhåbentlig en tide om hvad jeg har lagt vægt på.
Jeg har ikke prøvet og test alt regntøj/skaltøj og der kommer hele tiden nyt, og nogle gange bedre produkter.
Så det er bare ud og prøve forskellige modeller og mærker, og tag nogle af mine erfaringer fra ovenstående med i din overvejelser og behov. Herunder er lidt inspiration til hvad jeg har haft fingrene i.
Regntøj/skaltøj til vandring, kanotur og friluftsliv generelt
Herunder kan du se det regntøj jeg har brugt igennem tiderne og kan huske jeg har haft.
Du kan se de sæt jeg har haft fra nyeste til ædleste først.
Haglöfs, L.I.M. regn-/skaltøj (Bruger det forsat)
Et let sæt Gore-tex regnsæt, som jeg brugte under “Finland på langs – til fods” 2023 og siden hen. Det har holdt super godt, er let og sidder godt. Der er nu kommet en opdatering af sættet, version 2.
Haglöfs, L.I.M Proof Jacket Men
- Mærke: Haglöfs
- Model: I.M Proof Jacket Men
- Materiale:
- Materiale: 100% Polyamid
- Gore-Tex Paclite® Plus – 2,5 lags åndbar, vind- og vandtæt membran
- Vandsøjletryk: 28.000 mm
- Detaljer:
- LIM = Less Is More
- Fastsyet og justerbar hætte
- YKK lynlås, gennemgående og tapet
- Lommer
- Brystlomme, med lynlås
- Sidelommer, med lynlås
- Elastikkanter ved håndleddene
- Justerbar i jakkens nederste kant
- Super tyndt og ultra let design
- Vægt: 270 gram
- Se den her: Regnjakke, Haglöfs, L.I.M. GTX® Jacket, Friluftslageret (nu version 2)
Haglöfs, L.I.M. Pant
- Mærke: Haglöfs
- Model: L.I.M. Pant
- Materiale:
- Materiale: 100% Polyamid
- Gore-Tex Paclite® Plus – 2,5 lags åndbar, vind- og vandtæt membran
- Vandsøjletryk: 28.000
- Detaljer:
- Elastik i livet
- Vandafvisende lynlåse i siderne
- Faconsyede knæ
- Justerbar nederst i ben
- Vægt: 225 gram
- Se den her:
Arctic Outdoor, Preikestolen Skaljakke Mand (Bruger det, kunne til dagligdags brug)
Jeg fik en Arctic Outdoor, Preikestolen Skaljakke Mand regnjakke til test. Den er i virkelig høj kvalitet. Dog er den i den tunge ende til turbrug. Samt f.eks. sidelommer sidder lavt og vil side i vejen for hoftebæltet på min rygsæk. Derfor bruger jeg den kun som dagligdags regnjakke i den kolde periode. Bliver spændende og se hvad de får lavet i fremtiden.
Arctic Outdoor, Preikestolen Skaljakke Mand
- Mærke: Arctic Outdoor
- Model: Preikestolen Skaljakke Mand
- Materiale:
- 100% genbrugspolyester
- eVent Bio membran (PFC-fri samt oeko-tex og GRS certificeret)
- Vandsøjletryk 20.000 mm.
- Åndbarhed 20.000 G/m2/24h
- Vægt: 440 gram
- Se den her: Preikestolen Skaljakke Mand, arctic-outdoor.dk
.
Revolution Race, Whisper Pants og Cyclone Rescue Jacket 2.0 (Bruger det ikke)
Jeg fik Whisper Pants og Cyclone Rescue Jacket 2.0, fra Revolution Race til test i 2022. Det virkede til at være nogle ok materialer, men sættet ramt lidt ned mellem alting. Det var ikke letvægts, og det er ikke skaltøj. Samt der var detaljer jeg ikke kunne lide, som regnbukserne kunne jeg ikke tag af og på men støvler på. Så det blev hurtigt langt væk.
Revolutionrace, Cyclone Rescue Jacket 2.0, skaljakke
- Mærke: Revolutionrace
- Model: Cyclone Rescue Jacket 2.0
- Materiale
- Polymid 86%
- Elastan 14%
- Membran, Hypershell® Pro
- Vandsøjle: 15 000 mm
- Åndbarhed: 20 000 g/m²/24h
- Vægt: 735 gram, XXL
- Se dem her ved Revolutionrace! UDGÅET! Få tilbage
.
Revolutionrace, Whisper pants, skalbuks
- Mærke: Revolutionrace
- Model: Whisper pants
- Materiale
- Polyester 100%
- PFC-fri DWR-finish
- Membran
- Vandsøjle: 20 000 mm
- Åndbarhed: 10 000 g/m²/24h
- Vægt: 459 gram, XL
- Se den her: UDGÅET!
- Membran
.
Montane, Meteor Waterproof Jacket og Dynamo Waterproof Pants (Bruger det forsat)
Et let og fint regnsæt som både min datter og jeg, brugte under “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Grønland” 2021. Samt som dagligdags regntøj i mange år og bruger det forsat, da det er let og godt at have med i rygsække.
Montane, Meteor Waterproof Jacket
- Mærke: Montane
- Model: Meteor Waterproof Jacket
- Materiale:
- 100% polyamid
- PERTEX® Shield, 40 denier
- Vandsøjletryk 20.000 mm.
- Åndbarhed 18.000 G/m2/24h
- Detaljer:
- Gode lang ærmer
- God hætte, justerbar
- Fine side lommer
- Ellers dejlig simpel
- Vægt: 340 gram
- Se den her: UDGÅET! Kan fås enkelte steder
Montane, Dynamo Waterproof Pants
- Mærke: Montane
- Model: Dynamo Waterproof Pants
- Materiale:
- 100% polyamid
- PERTEX® SHIELD, 40 denier
- Indvendig foring, giver en tør fornemmelse
- Detaljer:
- De har elastik i livet
- Gaiters funktion, så de kan sættes fast i snørebåndene
- Lynlås i bunden, som kan åbnes langt op i siden, så de er lette at få af og på.
- Lynlåsen i siden, kan åbnes fra oven, så der kan luftes ud let og let adgang til lommer i bukserne
- Vægt: 215 gram
- Se den her: UDGÅET! Kan fås enkelte steder
.
Abisko Eco-Shell Jacket, fra Fjällräven
En jakke jeg fik tilbage i 2018 til “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Nordsverige”, men jeg endt med at bruge min gamle, Fjällräven, Eco-Trail Jacket, da den forsat kunne.
Først i 2021 da min gamle jakke ikke kunne mere, kom min Abisko Eco-Shell Jacket rigtigt i brug. Det er lækker jakke, jeg har brugt en del. I dag er det primært en jakke jeg bruger i kano, da jeg har lettere jakker til vandring.
Fjällräven, Abisko Eco-Shell Jacket
- Mærke: Fjällräven
- Model: Abisko Eco-Shell Jacket
- Materiale:
- 2,5 lag Membran jakke
- Genbrugspolyester behandlet med fluorcarbonfri imprægnering
- Vandtæthed: 20.000 mm
- Åndbarhed: 15.000 mm
- Detaljer:
- Stor hætte med let justering, bag på med elastik
- Lommer
- Brystlomme med lynlås og høretelefons hul.
- Sidelommer til hænderne med lynlås og net indvendigt til ventilation
- Vægt: 421 gram i str. XL
- Se den her: Abisko Eco-Shell Jacket, fra Fjällräven [Anmeldelse], komud.dk
- UDGÅET! Kan fås enkelte steder forsat
.
Mountain Hard Wear, Torsum Jacket og Torsum Pant (Bruger det ikke)
Det her regnsæt/skaltøj, havde både Tine (min kone) og jeg med under “Yukon River, Eventyrlige Yukon” 2016. Det var et fint sæt, men lidt tungt og stift. Så ikke et sæt jeg blev glad for og som bare blev liggende hjemme, og kom ikke med på ture igen. Jakke brugt jeg til dag brug nogle år.
Mountain Hard Wear, Torsum Jacket
- Mærke: Mountain Hard Wear
- Model: Torsum Jacket
- Materiale:
- Membran: Dry.Q® Elite™
- Ydremateriale: 40 D Elite™ Nylon
- Lag: 3 lags jakke
- Vægt: 560 gram i XL
- Se den her: Anmeldelse skal-/regntøj, Torsum Jakke og bukser fra Mountain Hard Wear, komud.dk
.
.
Mountain Hard Wear, Torsum Pant
- Mærke: Mountain Hard Wear
- Model: Torsum Pant
- Materiale:
- Membran: Dry.Q® Elite™
- Ydremateriale: 40 D Elite™ Nylon
- Lag: 3 lags jakke
- Vægt: 510 gram i XL
- Se den her: Anmeldelse skal-/regntøj, Torsum Jakke og bukser fra Mountain Hard Wear, komud.dk
.
.
.
.
Fjällräven, Bäck regnjakke (Bruger den forsat)
Fjällräven, Bäck regnjakke er en virkelig fin regnjakke, som var forud for sin tid. Det var en regnjakke jeg ikke er helt sikker på hvornår jeg fik. Nok omkring 2015. Det er en glemt regnjakke, på den måde jeg var ved at slide andre op. Har brugt den til dagligdags brug, enkelte ture, i ”Korpset”, mv. Det var en jakke der havde fortjent at blive hyllet og brug meget mere.
(Den jeg har på sidst i video om ”Valg af skaljakke”)
Fjällräven, Bäck
- Mærke: Fjällräven
- Model: Bäck
- Materiale:
- 2,5 lags Hydratic® membran
- Vandsøjletryk: 15.000 mm
- Detaljer:
- Justerbar hætte med fikserede snøreender
- 2-vejs frontlynlås med vindflap
- Faconsyede ærmer med Velcro®-stropper
- Ærmeventilation
- 2 håndlommer
- Vægt: 389 gram i str. M
- Se den her: UDGÅET! Kan findes enkelte steder
.
Tierra, Rockette Hood Jacket (Bruger ikke mere, slidt op)
En lækker og dejlig regnjakke, som jeg mest brugte til mit daglige brug i mange år, til den var slidt op og ikke vandtæt mere. Har fået den omkring 2014.
Tierra, Rockette Hood Jacket
- Mærke: Tierra
- Model: Rockette Hood Jacket
- Materiale: Gore-Tex® Active Shell (100% Polyamide, Membrane 100% ePTFE, Backer 100% Polyester)
- Vægt: 375 gram
- Se den her: Anmeldelse af Tierra, Rockette Hood Jacket (jakke), komud.dk
.
.
.
.
Fjällräven, Eco-Trail Jacket og Eco-Trek Trousers (Bruger det ikke, slidt op)
Et sæt jeg brugte fra 2012 og frem til 2021, på mere normale ture. Et sæt jeg var glad for og det holdt gået. Men er nu gået på pension, da det er slidt op.
Fjällräven, Eco-Trail Jacket
- Mærke: Fjällräven
- Model: Eco-Trail Jacket
- Materiale:
- Letvægt, 3-lags skaljakke
- Eco Shell stof (100% genbrugt og genanvendeligt polyester)
- Vægt: 500 gram
- Se den her: Eco-Trail Jacket og Eco-Trek Trousers, fra Fjällräven, anmeldelse (jakke og bukser), komud.dk
.
.
Fjällräven, Eco-Trek Trousers
- Mærke: Fjällräven
- Model: Eco-Trek Trousers
- Materiale:
- Letvægt, 3-lags skaljakke
- Eco Shell stof (100% genbrugt og genanvendeligt polyester)
- Detaljer:
- Lynlås i siderne, så lette at tage af og op
- Gaiters krog
- Vægt: ca. 400 gram
- Se den her: Eco-Trail Jacket og Eco-Trek Trousers, fra Fjällräven, anmeldelse (jakke og bukser), komud.dk
.
Mountain Hardwear Epic Jacket (slidt op)
En gammel klassiker af en regnjakke. Det var den første ”letvægts” regnjakke jeg fik 2004-2006. Endda med udluftning under armene, og fine lommer. Brugte den til både mine ture, de daglige ture med hunden og træning. Jeg måtte kassere den, da den var slidt op, omkring 2014.
Mountain Hardwear Epic Jacket
- Mærke: Mountain Hardwear
- Model: Epic Jacket
- Materiale: Ark 40D Rip 100% nylon shells og Laminate – Conduit SILK
- Detaljer:
- God hætte
- Lynlås under armene
- Vægt: 345 gram
- Se den her: UDGÅET!
.
.
Regnjakker før 2004
Jeg kan ikke huske hvilke modeller og mærker jeg havde af let regntøj før. Jeg købte en masse sæt på Friluftslagerets Gårdsalg den gang de havde det.
I min skole sæt, havde jeg på et tidspunkt noget Helly Hansen regntøj kan jeg huske.
Regntøj/skaltøj til cykling
Til cykling har jeg et helt specielt sæt, jeg kun bruger når jeg cykler. Det er det er:
- Jakke, Endura Mens MT500 Waterproof Jacket, størrelse XXL (til Endura hjemmeside)
- Super god cykeljakke fordi
- Den har lange ærmer,
- En hætte der sider godt og kan gå ud over min cykelhjelm
- Har udluftning under armene.
- Super god cykeljakke fordi
- Regnbukser, Endura, MT500 Waterproof Trouser II, størrelse XXL (til Endura hjemmeside)
- Gode regnbukser til cykling fordi
- Har lynlås i siden, nederst, så jeg kan få dem af og på med lette støvler.
- Smalle fra knæ og ned, så bukserne ikke blafre og derved går i kæden.
- Gode regnbukser til cykling fordi
Det solide regntøj/skaltøj
Nu er vi over i det mere solide skaltøj, der er til mere krævende brug og derved også vejrer mere.
Du kan se de sæt jeg har haft fra nyeste til ædleste først.
Klättermusen Allgrön 2.0 Jacket og Skade 2.0 Salopette
Det er mit nyeste kraftige skaltøj, brugt under “Skieventyr i Nordnorge, med ski og pulk, fra Kirkenes til Alta” 2024. Et lækkert sæt skaltøj, med en fornuftig vægt til skiture. Bukser brugte jeg på hele turen. Jakke kun i fugtigt vejr, ellers bruger jeg en bomuldsjakke.
Klättermusen Allgrön 2.0 Jacket
- Mærke: Klättermusen
- Model: Allgrön 2.0 Jacket,
- Materiale:
- Membran: 3-Lags Cutan®
- Vandsøjletryk:≥ 20.000mm
- Kunstfiber
- 50% Ultramid® Bio-Mass Balanced Polyamide
- 50% Nylon
- Detaljer:
- Vægt: 624 gram
- Se den her: Klättermusen Allgrön 2.0 Jacket, klättermusen.com
- Se den også her: Friluftslageret her. De har prisgaranti!
Klättermusen Skade 2.0 Salopette
- Mærke: Klättermusen
- Model: Skade 2.0 Salopette
- Materiale:
- Membran: 3-Lags Cutan®
- Vandsøjletryk:≥ 20.000mm
- Aramid® og Duracoat™ forstærkninger på udsatte steder
- Vægt: 822 gram
- Se dem her: Klättermusen Skade 2.0 Salopette, klättermusen.com
- Se dem også her: Friluftslageret her. De har prisgaranti!
Valg af regntøj & skaltøj, til friluftsliv og udeliv [Fif og råd] Klättermusen Skade 2.0 Salopette af Erik B. Jørgensen
Valg af regntøj & skaltøj, til friluftsliv og udeliv [Fif og råd] Klättermusen Skade 2.0 Salopette af Erik B. Jørgensen
Valg af regntøj & skaltøj, til friluftsliv og udeliv [Fif og råd] Klättermusen Skade 2.0 Salopette af Erik B. Jørgensen
Valg af regntøj & skaltøj, til friluftsliv og udeliv [Fif og råd] Klättermusen Skade 2.0 Salopette af Erik B. Jørgensen
Valg af regntøj & skaltøj, til friluftsliv og udeliv [Fif og råd] Klättermusen Skade 2.0 Salopette af Erik B. Jørgensen.
Tierra, Pamir Pant og Roc Blanc Jacket M
Tierra er et mærke jeg virkelig har været glad for i mange år. De har gode kombi mellem detaljer, vægt og holdbarhed.Det her sat har været min kampvogn af et sæt skaltøj i mange år. Jeg fik det til “Alaska på tværs” 2014. I mange år herefter var det med på de hårde ture og på vinterture. Men det måtte give endeligt op i 2022. Et sæt jeg vil savne.
Tierra, Roc Blanc Jacket M
- Mærke: Tierra
- Model: Roc Blanc Jacket M
- Materiale:
- Gore-Tex Pro 3L Shell 100% Polyamide, Membrane 100% ePTFE
- Backer 100% Polyamide
- Detaljer:
- Vægt: 440 gram
- Se den her: Anmeldelse af Skaltøj, Tierra Pamir Pant og Roc Blanc Jacket M, komud.dk
.
Tierra, Pamir Pant
- Mærke: Tierra
- Model: Pamir Pant
- Materiale:
- Gore-Tex Pro 3L Shell 100% Polyamide, Membrane 100% ePTFE,
- Backer 100% Polyamide Reinforcement: Cordura – 100% Polyamide
- Vægt: 710 gram
- Se den her: Anmeldelse af Skaltøj, Tierra Pamir Pant og Roc Blanc Jacket M, komud.dk
.
.
.
.
.
Nørrøna, recon Gore-Tex jacket og pants, skaltøj, Jægerkorpset
Under min tid i Jægerkorpset fra 2002-2007 havde vi udleveret den første udgave af Nørrøna, Recon skaltøj. Det var det vildeste sæt skaltøj, solidt, og en ok vægt. Det holdt alle årene til hårdt brug, og det kom også med på flere af mine egne ture.
Desværre lavede Nørrøne, en opdatering af Recon skaltøjet, nogle år efter. Den nye version skulle slet ikke kunne holde og er slet ikke i nærheden af den gamle, høre jeg fra mange, øv.
Nørrøna, recon Gore-Tex Pro Jacket
- Mærke: Nørrøna
- Model: recon Gore-Tex Pro Jacket
- Materiale: ?
- Vægt: ?
- Se den her: recon Gore-Tex Pro Jacket, norrona.com (OBS ny version)
.
.
.
Nørrøna, recon Gore-Tex Pro Pants
- Mærke: Nørrøna
- Model: recon Gore-Tex Pro Pants
- Materiale: ?
- Vægt: ?
- Se den her: recon Gore-Tex Pro Pants, norrona.com (OBS ny version)
.
.
,
,
.
Skaltøj før 2002
I min først år på ski, tilbage omkring 1994-1997, købte jeg et sæt skaltøj fra Norrøna der fulgt mig i mange år. Jeg kan desværre ikke huske model, men et skønt sæt. Jeg kan også huske en større Helly Hansen skaltakke jeg have på mine første skiferier i 1992, men har desværre heller ikke noget på den.
Regntøj/skaltøj til vinterture/vinterekspeditioner
Her taler vi om skaltøj der er virkelig solidt og måske nærmest til den tunge side.
Du kan se de sæt jeg har haft fra nyeste til ædleste først.
Klättermusen Allgrön 2.0 Jacket og Skade 2.0 Salopette
Det er mit nyeste kraftige skaltøj, brugt under “Skieventyr i Nordnorge, med ski og pulk, fra Kirkenes til Alta” 2024. Et lækkert sæt skaltøj, med en fornuftig vægt til skiture. Bukser brugte jeg på hele turen. Jakke kun i fugtigt vejr, ellers bruger jeg en bomuldsjakke. Jeg har valgt lidt lettere tøj, end mine før hen, som du kan se længere nede.
Klättermusen Allgrön 2.0 Jacket
- Mærke: Klättermusen
- Model: Allgrön 2.0 Jacket,
- Materiale:
- Membran: 3-Lags Cutan®
- Vandsøjletryk:≥ 20.000mm
- Kunstfiber
- 50% Ultramid® Bio-Mass Balanced Polyamide
- 50% Nylon
- Detaljer:
- Vægt: 624 gram
- Se den her: Klättermusen Allgrön 2.0 Jacket, klättermusen.com
- Se den også her: Friluftslageret her. De har prisgaranti!
Klättermusen Skade 2.0 Salopette
- Mærke: Klättermusen
- Model: Skade 2.0 Salopette
- Materiale:
- Membran: 3-Lags Cutan®
- Vandsøjletryk:≥ 20.000mm
- Aramid® og Duracoat™ forstærkninger på udsatte steder
- Vægt: 822 gram
- Se dem her: Klättermusen Skade 2.0 Salopette, klättermusen.com
- Se dem også her: Friluftslageret her. De har prisgaranti!
.
.
.
.
.
.
Klättermusen, Brede 2.0 Men’s Expedition Jacket
Den er nok helt klart den kraftigste skaljakke jeg nogen sinde har haft eller set. Det er en voldsom skaljakke, hvis man vil have noget der bare holder. Den er dog så tung, at jeg kun bruger den på skiferier eller på vores hundeslædetur, nord om Grønland, jeg købte den til “2. Thule til Thule ekspedition” 2019. En fed skaljakke til et meget begrænset brug.
Klättermusen, Brede 2.0 Men’s Expedition Jacket
- Mærke: Klättermusen
- Model: Brede 2.0 Men’s Expedition Jacket
- Materiale:
- 3Lag Cutan® Super Stretch
- Forstærkning: Duracoat™
- Vandsøjletryk: 20,000 mm
- Åndbarhed: 20 000 g/m²/24h
- Vægt: 1.045 gram
- Se den her: Klättermusen, Brede 2.0 Men’s Expedition Jacket, Klättermusen.com
- Se den også her: Friluftslageret her. De har prisgaranti!
.
Klättermusen Men’s Freke 2.0 Salopette pants
På alle mine Grønlandske Indlandsiskrydsninger (6 styk), vinterture og hundeslædeekspedition, som “1. Thule til Thule ekspedition” og “2. Thule til Thule ekspedition” har jeg brugt
Skalbukser, Klättermusen Men’s Freke 2.0 Salopette Regular, de er mega tunge, men mega solide. Mit først par, holdt til 4.000 km på ski (var dog model 1.0). Er dog begyndt at se efter lidt lettere bukser.
Klättermusen, Men’s Freke 2.0 Salopette pants
- Mærke: Klättermusen
- Model: Men’s Freke 2.0 Salopette pants
- Materiale:
- 3-Lag Cutan® Super Stretch Nylon
- Forstærkning: Kevlar® / Schoeller® Keprotec® Kevlar®
- Vandsøjletryk: 20.000mm
- Vægt: 1.450 gram
- Se dem her: Klättermusen Men’s Freke 2.0 Salopette Regular, klattermusen.com
- Se dem også her: Friluftslageret her. De har prisgaranti!
.
Bomuldsjakke til vinterture
Dog burger jeg mest bomuldsjakke på vinterture og vinterekspedition, men har altid en skaljakke/regnjakke med da det kan blive regn eller vådt.
Se mere her:
- Valg af vinterjakke/anorak – bomuld eller gore-tex? og andre tanker [Fif og råd] (anmeldelser)
- En tynd-/let jakke eller løbejakke er et must på friluftsture [Fif og råd]
Tilbage til Indholdsfortegnelse
Håber du kan bruge min råd, fif og erfaringer til dit valg af regntøj/skaltøj, og beklager hvis du havde forventet jeg havde det helt rigtigt og perfekt sæt der kunne alt.
God jagt
Erik
Støt det jeg laver!
Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):
- Outdoor/friluftliv tøj og udstyr
- Bøger
- Elektronik
- De er alle affiliate link. Handler du via et af linkene støtter du mig. Husk dog at tjekke priser. Du kan altid søge direkte i Google, hvis du hellere vil det!
Indlægget er opdateret: 13. november 2024
Hej Jonathan
Jeg er også spændt, men er godt ud. Så jeg glæder mig til at bruge den, eller retter sagt have den med, fordi jeg håber ikke det bliver vådt, så jeg skal bruge den, går mest med bomuldsjakke eller løbejakke på vinterfjeldet.
Allgröm skal ikke være en erstatning for letvægts regntøj, det er for mig en erstatning for mit Tierra kraftige skal tøj.
Jeg har aldrig set på Klättermusen Asynja, men mit Fjällräven Abisko, er mere erstat af mit Haglöfs, L.I.M. regntøj, der er lettere.
Dog skal min Abisko lige slides helt op, så den kommer med på kanoture, indtil den ikke kan mere.
Er spændt på at høre vurderingen af Allgrön 2.0. Du har tidligere været stor fan af Fjällräven abisko modellen. Har du overvejet klättermusen asynja som erstatning eller er det meningen Allgrön jakken skal prøve at erstatte denne?
Dbh.
Jonathan