Vandtætteposer, plusser og minusser

Vandtætteposer er en vigtig del af mit ekspeditionsudstyr. For det først for at holde det tørt og helt, men også for at holde orden på alle min ting.

Der er et hav af vandtætte poser på markedet og jeg har prøvet mange slags af.

Der er poser til alle formål, tynde, tykke, lange, poser der spidser til, med luftventil, vindu, osv. Det er næsten kun fantasien der sætter grænsen.

Jeg vælger vandtætte poser ud fra hvad jeg skal, på vinterfjeldet og vandretur vælger jeg tynde lette vandtætteposer, de skal bare holde fugt ud.

I min kajak og kano er det noget andet. Her kan vandpresset blive et helt andet.

I min kajak hvor der er vandtætte pakkerum, pakker jeg ofte i en blanding af lidt tykkere poser, ofte til sovepose og andre lidt større ting. Ellers bruger jeg forsat de tynde vandtætte poser, men går lidt op i kvalitet. Grunden til jeg bruger tynde pakkeposer, er det er meget nemmere at få pakket kajakken godt. De tykke poser besværliggøre tæt pakning.

I kano eller åbne kajakker som Klepper foldekajakker. Pakker jeg alt i dobbelt poser.

I kanoen har jeg tønder eller store vandtætte bære poser med, hvor alt er pakket i tynde vandtætte poser ned i.

Hvis der skal ligge poser løst for at pakke bedre, er de i dobbelt poser, fordi det er sikkert at hvis poserne er udsat for direkte vandtryk, så kommer vandet ind og det er umuligt at undgå i et åbent fartøj.

Noget man skal være klar over er at vandtætteposer holder ikke evigt. Når jeg er færdig med en lang ekspedition så er der huller i stort set alle tynder pakkeposer, fordi alt den ud og indpakning, slider bidte små huller. Har mødt flere der forventer de skal holde i mange år. Det gør de også til normalt brug. Men konstant brug i 1,5 måned til 6 måneder, så er de forståligt nok færdige.

Du kan gøre dig en stor tjeneste ved at smide poserne ud i god tid. Jeg ved ikke hvor mange gang jeg har taget gamle poser og tænkt det går nok, det gør det ikke. Jeg gør det så snart jeg konstater små huller, bliver de brugt til at organisere ting som ikke behøver være vandtæt, som fuelflasker, gryder, osv.

Så snart de har større huller, klipper jeg spænder, osv. Så jeg kan bruge dem når jeg syer og reparere mit grej. Resten ryger ud, så jeg undgå lige at tage den igen.

Lad os se lidt på de vandtætte poser jeg har brugt:

Ortlieb

Ortlieb er absolut en af de sejeste producenter af vandtætte poser, tasker, osv. De er et stor og varieret sortiment. Både med og ude ventiler, kompression, vinduer, mv.

Jeg har brugt rigtig mange af deres tynde vandtætteposer.

Ortlieb Dry Bag PS 10, Vandtætteposer, plusser og minusserJeg har brugt “Dry Bag PS 10”, i mange størrelse, 3, 7 og 22 liter. De er helt simple, glatte og meget holdbare i forhold til deres tykkelse. Har brugt dem på en masse små tur, ”Far og datter i Vildmarken – 45 dage i kano” og over ”Indlandsisen” til mit private grej. Det er de bedste lette poser jeg har brugt.

Af tykke poser / tasker har jeg brugt:

Ortlieb, X-Tremer XXL, Vandtætteposer, plusser og minusserX-Tremer XXL, en 130 liters vandtæt taske med bæreseler vejer 1320 gram. En super fed opbevarings taske til de tynde vandtætteposer, super god til kano og overbæringer. Jeg bruger tønder til halvdel af udstyr og X-Tremer til den anden halv del, fordi de kan pakkes væk efterhånden som maden forsvinder.

Se min video om blå tønder fra ”Far og datter i Vildmarken – 45 dage i kano”

 

Ortlieb, Travel-Zip, Vandtætteposer, plusser og minusserTravel-Zip, den sejeste lille 30 liters taske med vandtæt lynlås. Den bruger jeg som dagspose i Kano og åben kajak, Klepper kajak. Her har jeg mad, drikke, hue, handsker, kamera og hvad der skal bruges i løbet af dagen. Den er super stærk let at komme til

Ortlieb, Big-Zip, Vandtætteposer, plusser og minusser 2Big-Zip, er en kæmpe stor taske på 140 liter, med vandtæt lynlås. Den bruger jeg meget til transport af ting. Men også til Kano, da den også har bærestropper. Vil dog altid fortrække X-Tremer fordi den er mere simpel.

Det skal også lige nævnes at de har de bedst kort mapper / Map Case. Fordi de bevare smidighed også i frostvejr, de bevare klarhede så de er lette at se igennem. De er 100% vandtætte, hvis man er omhyggelig med at lukke velcrolukningen.

Dog synes jeg ikke deres GPS og telefon holder er de smartes på markedet.

Se min anmeldelse af Vandtætte poser til mobilen, GPS, tracker, mv.

Pacific Outdoor

Vandtætte poser til kajakHar jeg brugt under Danmark rundt i kajak. De er tynde og har en luftventil som jeg virkede smart. Desværre har jeg ikke været tilfreds med kvalitet, kom lidt for hurtigt huller. Men det værste var at jeg havde flere poser, 3 som helt nye og flere siden. Hvor jeg rev hele toppen af, når jeg stoppede dem. De burde kunne holde til det.

Læse min tidligere anmeldelse ”Vandtætte poser til kajak

Hiko

Hiko, Vandtætteposer, plusser og minusser.jpgJeg købte nogle ekstra kraftige Hiko vandtætte poser, men min første kajak tilbage i 2000, da jeg købte min Klepper dobbeltkajak. De har holdt super godt. De er meget stive og kraftige. De er bedst til at ligge på dækket eller til kano. Men har været utrolig solide.

Havde en på bagdækket og en mellem benene under “Danmark rundt i kajak – isvinteren 2009-10”

Dem jeg har, laves ikke mere og jeg har IKKE testet deres ny poser.

Haglöfs

Pacific Outdoor, Vandtætteposer, plusser og minusserUnder ”Skandinavien rundt i kajak” havde jeg en del Haglöfs vandtætteposer med.

Dem jeg havde med, var med vindue, det var virkelig rat at kunne se hvad der var i. De er en lille smule tunger, ikke noget der gjorder noget.

Jeg brugte:

De har vinduer og en flap med velcro som lukker ned for jeg rulle dem, virkede super godt.

De holdt som forventet og var dejlige i brug. Der hvor de går i stykker over tid er overgangen mellem vinduet og resten af den vandtættepose.

Tatonka

Tatonka, Vandtætteposer, plusser og minusserTatonka laver nogle af de bedste helt simple og billige pakkeposer. Dem bruger jeg rigtig meget på vandre og vinter ture. Når jeg guide ture over indlandsisen bruger vi dem til alt mad, fælles grej og noget af mit eget personlige. De er meget tynde, lette og simple.

Jeg har både brugt deres:

Stausack Event M. L og Stausack XL modeller.

Jeg bruger dem også som nr. 2 vandtættepose i åben kajakker for at samle grej sammen.

Tips Hvordan får du luft ud af vandtætteposer

Jeg er ikke så meget til ventiler i vandtætteposer, de fylder og jeg synes ikke jeg får meget mere luft ud end normalt.

Her er mit tips til hvordan du får luften ud af den vandtættepose.

Jeg tager posen op på lårene eller et andet sted, så posen er lidt over jorden. Så trækker jeg posen toppen af posen ned på siden, på den måde kan jeg presse luften ud. Mens jeg trække nedad begynder jeg at rulle, rullelukningen på den måde undgår jeg luft i posen. Her en video om det:

–0–

Håber du kan få glæde af alle mine erfaringer

Erik

P.S: Husk at tilmelde dig mit Nyhedsbrev, så du kan følge med i store og ny begivenheder.

Relateret indlæg