Valg af netundertøj [Hold varmen] [Fif og råd]

Valg af netundertøj [Hold varmen] [Fif og råd] af eventyrer Erik B. Jørgensen

Hvis du har fulgt mig længe, så ved du nok jeg ELSKER netundertøj i mange afskygninger. Er du ny her, så velkommen til. Jeg skal gøre mit bedst for at fortælle hvorfor jeg elsker netundertøj/brynje undertøj, især til i vinterture, samt jeg skal nok også lige give et par gode råd.

Se hvad der venter dig her

Indholdsfortegnelse

Hvorfor er netundertøj genialt?

Grunde til netundertøj er genialt, er to ting, et det giver mulighed for mere stillestående luft, som isolerer og varmer. Samt det tillader sveden at komme hurtigere væk fra din krop ud til de ydre lag tøj.

En lille bonus ved netundertøj, er også det er kan bruges i meget vekslende temperaturer.

Stillestående luft giver ekstra varme

Valg af netundertøj [Hold varmen] [Fif og råd] Stillestående luft giver ekstra varme af Erik B. Jørgensen

Det der giver varmen, når vi taler påklædning, er selvfølgelig at få en masse lag på, af kunststof eller uld, som jeg fortrækker.

Det er bedre med flere tynder lag end få tykke.

Hvad er ”lag på lag princippet”?2022-09-02T12:01:53+02:00

Lag på lag princippet går ud på, at have så meget tøj på, så du kan holde varmen. Men ved at bruge flere lag, får du mere stillestående luft imellem alle lagene der giver ekstra varmen. Men det helt store fordel er at du let kan regulere din temperatur, ved at du kan tage et lag af eller på, for at regulere din temperatur.

Groft sagt kan vi dele lagene op i 3 overordnet grupper af lag, inderlag, mellemlag og yderlag, men du kan godt have flere lag på fra samme gruppe. Derfor kan jeg ikke lide udtrykket ”3-lags princippet”.

 

Billede illustration af lag på lag princippet. 3 forskellige lag, af Erik B. Jørgensen

Det der giver dig varmen i de mange lag, er faktisk den stillestående luft der kan stå imellem lagene og i selve materialet. Men luften skal kunne stå stille, så der skal være noget vindtæt yderst.

Jeg tror vi alle har prøvet at være i koldt vand, og hvis vi er krummet samme et stykke tid og så bevægede os, bliver det pludselig koldere, fordi vi skifter vandet ud, vi lige har varmet minimalt op, men nok til at mærke det.

Eller man har det dejligt varmt og så kommer ud på et vindblæst stykke og man kan mærke vinde gå igennem ens trøje og det bliver hold helt ind i knoglerne.

Tilbage til netundertøjet. Netundertøjet består af en masse åbne felter, da det er lavet som et fiskenet, det giver plads til meget mere luft. Når man så tager et ekstra lag langt undertøj eller et vindtæt lag uden på, så giver det mulighed for luften kan stå stille og kroppen kan varme luften op, og det giver en helt fantastik varmen.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Fugt tiltrækker kulde

Det der ofte gør mig kold på ture, er den fugt der kommer i mit tøj, hen over en dag hvor jeg er aktiv. Kan både være af sved eller regn ude fra.

Så længere jeg kan være tør, des længere holder jeg varmen.

Det hjælper netundertøj også med, i og med der ikke er så meget stof i netundertøj, så kan det heller ikke optage så meget fugt.

Min sved, kommer ud af huden og går sammen med luften og skaber fugt eller damp. Men netundertøjet tillader let luften at gå til næste lag undertøj, og fugten sætter sig i et lag der er længere fra kroppen. Det hjælper mig med at holde varmen længere.

Derfor på fortrækker jeg også at have en bomuldsjakke yderst, på mine vinterture og store vinterekspeditioner. Fordi når jeg har netundertøj på og et til to lag uldundertøj ud over, så vandre fugten ud igennem lagene. Fugten kan også let gå helt ud igennem bomuldsjakken, hvor det kan fordampe ved at frysetørre væk. Hvor en skaljakke, ofte lad mere fugt være indvendigt.

Mere om det her:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Netundertøj kan klare store temperatursvingninger

Som nævnt så er netundertøj også genialt hvis du er i store temperatursvingninger. F.eks. når det bliver koldt i Danmark og du gerne vil have et ekstra lag under dine bukser, men du skal også ned i byen og handle, på cafe og lave forskellige indkøb. Så er netundertøjet genialt, da det ikke bliver megavarmt indenfor, men isolere en del uden for.

Personligt bruger jeg ofte overtræksbukser i den periode, da jeg altid har rygsæk med, men skal jeg meget ud og ind, så kommer netunderbukser på. Så er jeg fri for at tage overtræksbukser af og på hele tiden, og jeg kan se mere normal ud i tøjet.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Netundertøj af uld eller kunststof?

Det er muligt at få netundertøj både i uld, kunststof og som blandingsprodukt. Der er fordel dele ved begge.

Personligt er jeg mest til uld og jeg synes det er varmer. Dog har jeg også sæt i en blanding af uld og kunststof, da de knap så varmen og er god til mellem perioderne, eller ved høj aktivitet.

Sæt i kunststof har jeg ikke selv, med en fordel er, at de kan lavet så de stort set ikke kan optage fugt. Samt enkelt personer kan ikke tåle uld.

De næste lag har jeg altid uld. Men ikke alle er til uld og kunststof kan være lige så godt.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Underundertøj fuckups!

Selv om netunertøj er genialt, så kan det også være frygteligt. Så her er lidt erfaringer/fejl du ikke behøver at gentage.

ALDRIG rent netundertøj på skuldre, når du går med rygsæk!

Skal du gå med rygsæk eller trække pulk med træk sele. Så købe aldrig netundertøj, der ikke har fast stof over skuldrene, eller du har en t-shirt inderst.

Da jeg startede i militæret tilbage i midt 1990’erne, fik man udlevere en netundertøj i ren net. Det være var den meget misforstået, selv om den faktisk er genialt, brugt på den rigtige måde. Men den fik jeg på inderst og så flere lag på, så var det afsted med rygsæk på. Det skal man ikke, fordi netundertrøjen blev presset ned i skuldren, så jeg næsten skulle grave de små tråde op af skuldrene og min skulder var i terne efterfølgende. Av og dumt.

Heldigvis har det meste netundertøj i dag, fast stof over skuldrene. Men en trøje i ren net, kan være et godt mellem lag, eller inderlag hvis man ikke skal gå med vægt på skuldrene.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Brystvorter er ikke altid vender med netundertøj

Har du netundetøj inderst på kroppen, så se lige om der er net ved dine brystvorter. Jeg har fået revet mine brystvorter til blods, især da jeg havde netundertøj i kunststof i starten. Det gør så ondt, når det står på i mange timer.

Heldigvis oplever jeg ikke det samme med mit Aclima netundertøj, selv om der er net ved min brystvorter. Tænker det er på grund af ulden. Mange kvinde model af netundertøj har også fast stof ved brystet.

Jeg vil personligt være lidt forsigtig med kunststof, og så ville jeg teste mit netundertøj derhjemme, så du kan mærke efter, eller have tape med i lommen, hvis det giver problemer.

Husk jeg har advaret dig!

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Hvad findes der af netundertøj

Netundertøjt findes i mange afskygninger, modeller og mærker. Du kan også strikke det selv.

Aclima

Valg af netundertøj [Hold varmen] [Fif og råd] Aclima

En af de bedst producenter af netundertøj er for mig Aclima, da de også er specialister i uld. De var også de første til at lave fast stof ved skuldre, bryst og knæ. De har også netundertøj i blandingsprodukter. Samt multilag for de sætter netundetøj og et lag mere sammen

Se mine anmeldelser af deres produkter her:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Brynje

Valg af netundertøj [Hold varmen] [Fif og råd] Brynje netundertøj, Erik B. Jørgensen ved Slædepatruljen Sirius foråret 2000

Brynje of Norway, laver også godt netundertøj, det var først gang jeg fik netundertøj, der var tyndt og til hele kroppen. Det fik vi udleveret mens jeg kørte ved Slædepatruljen Sirius, og jeg brugte det efterfølgende, til jeg begyndt at bruge Aclima.

De er forsat super seje. Dem kan du også tjekke ud her:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Militær netundertøj

Valg af netundertøj [Hold varmen] [Fif og råd] Militær netundertøj, 417 af eventyrer Erik B. Jørgensen

Brynjenet undertrøje fra Dansk Militær M/58, var mit først møde med netundertøj. Et kærlighedsforhold, efter jeg lige havde lært det ikke skulle være inderst, når jeg gik med rygsæk.

Jeg kan huske at næste alle andre synes det var lort, og det var noget folk tog på når de skulle se grimme ud, inden på kasernen eller til fester. Men jeg er sikker på det var fordi de ikke forstod hvordan den skulle bruges. Det ved Brynjenet, M/58 var at den havde lidt grovere net, så det er mere et mellemlag. Men den har en lang ryg/hale, så den kunne varme balderne godt.

Det smarteste, var den havde en slagt hætte, som var var en forlængelse af ryggen. Den skulle bare hænge ned på ryggen, men når man så skulle ud og marcher eller lave noget fysisk, så kunne man lige trække hætten/den lange ryg op, så den hang ud over jakke i nakken. Det gav en vej til luften og fugten hurtigt kunne vandre ud og væk fra kroppen, så pludselig kunne den hjælpe med at komme af med varme, hurtigere.

Det forstår næsten igen, slet ikke dem der skulle lære os det i starten. Men hold op hvor har Brynjenet, M/58, gjorde mange øvelser og tid i skyttegrave lettere.

Du kan faktisk forsat købe Brynjenet, M/58 i nogle overskudslagere.

Gå på Google og søg efter ”Brynjenet undertrøje M/58”, linket er til søgningen!

Der er også andre mærker, men dem har jeg ikke prøvet.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Netundertøj, egen strik

Billede af Erik B. Jørgensen Brynje af Moskusokseuld

Ønsker du at lave netundertøj selv, eller ønske det af en i familie det går amok med strikketøjet. Så kan man også lave fint netundertøj til, dog er det svært at gøre fint og småt, så der er mit forslag man laver det meget som den gamle militær-model. Så det bliver et mellem lang, og med forlænget ryg til udluftning. Lav den rigeligt lang bag til, så den kan dække balderne. Min er lige lang nok, det gav sig lidt for meget, da den kom i brug.

Jeg er en luksus model i moskusokseuld, som er noget af den varmeste uld i verden, den kan du se mere om her:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Hvornår bruger jeg netundertøj

Jeg bruger mit netundertøj i mange situationer,

Selvfølgelig på alle mine vinterture og vinterekspeditioner. Som alle eksemplerne herover.

Samt på alle mine skiferier, om det er på telemarkski på bakkerne eller når jeg løber langrend.

Jeg bruger det rigtig meget især på overkroppen, når jeg cykler om vinteren.

I kajak, er det også en fast del, under min tørdragt eller simi-tørdragt. Især i kolde farvande om sommeren, som da min datter og jeg var på "Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Grønland", hvor vi padlede rundt i vores dobbeltkajak i meget koldt vand, men med sol og sommer oven vande, så er netundertøj en super måde, at isolere og kan holde varmen i hvis man skulle falde i vandet, men vi kan også svede lidt mindre, når det er varmt.

Samt det er genialt til at sove med i soveposen, da det giver så meget stillestående luft, uden jeg lukker mig inde bag en masse lag tøj.

I dagligdagen om vinteren, når jeg går en tur.

Jeg har også en kortærmet netundertøje uden ærmer, den bruger jeg til løb og andre aktiviteter når der er brug for lidt mere varmen ved maven, uden resten af kroppen bliver for varm.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Er du ikke overbevist om at netundertøj er supergodt, så giver jeg op, men jeg gav det et forsøg.

Håber det vil hjælpe dig med at holde varmen. Samt på mikroeventyr om vinteren, hvor jeg ofte tager et par netunderbunkser på bene og en lidt kraftigere buks, så jeg har det dejligt.

Her kan du læse endnu mere om at holde varmen

God fornøjelse

Erik

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Støt det jeg laver!

Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Indlægget er opdateret: 11. januar 2024

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.

Del dette indlæg! Vælge platform her:

Om forfatteren:

Eventyrer, foredragsholder, forfatter og guide. Jeg har valgt at skrive en masse om mine oplevelser, ekspeditioner og give mine erfaringer fra mig her. Du vil finde en del grammatiske-/stavefejl. Det er ikke et udtryk for manglende interesse eller grundighed, men blot et resultat af en normal ordblindhed. Er det noget der står uklart, så sig endelig til.

Læg en kommentar

Go to Top