JR Gear Zeon Mat Standard, et overraskende oppusteligt liggeunderlag, anmeldelse

JR Gear Zeon Mat Standard

Der er ikke noget som at sove godt om natten på ture, om det er i teltet, shelter eller under åben himmel. Omvendt kan et underlag også ødelægge en tur. For mig er min lejrer tid og søvn alt afgørende for jeg bliver restitueret.

Derfor havde jeg mange tanker om hvad jeg skulle have med på ”Alaska på tværs”. Jeg har alt for mange gange haft oppustelige underlag, der er gået i stykker. Nu skulle jeg være væk længe igen, så det skulle virke og jeg måtte også se på vægt.

Jeg besluttede hurtigt at jeg skulle have et gammeldags skumunderlag med, fordi det kan jeg bruge over alt også ved et evt. bål, men det er ikke det blødeste i verden.

Da jeg så blev forslået at tage et JR Gear Zeon Mat Standard, oppusteligt liggeunderlag med. Gav det gang i nogle nye overvejelse. Det var super let og dejligt at ligge på, men kunne det holde, fordi at finde et hul med så mange flader, ville nok ikke være let.

Jeg blev overbevist på nogle test ture og tog det med til Alaska. Tanken var at skum underlaget skulle bruges til alt brug, men JR Gear Zeon Mat Standard, skulle først ud når jeg skulle sove. På den måde kunne jeg let få noget mere komfort og skulle det gå i stykker, havde jeg mit skumunderlag.

Det skumunderlag jeg brugt i Alaska og på alle mine ture over Indlandsisen er Fjällräven Ground Sheet, som er et lidt kraftigere og solidt underlag, det vejre også 470 gram. Et af de bedst vinter skumunderlag jeg har mødt.

Det viste sig at være en fantastik kombination, fordi skumunderlaget kunne jeg bruge til alt og være hård ved. Men med Zeon, fik jeg super sovekomfort.

På et tidspunkt på turen, mistede Zeon underlaget luft i løbet af natten og jeg var så bange for et lille sive hul, fordi de er så svære at finde.

Jeg fandt noget stille vand ved en flod og havde underlaget under vand, jeg så lidt bobler omkring luftventilen, ellers kunne jeg ikke finde nogen huller. Derfor lime jeg rundt om den klods luftventilen sider i og der fra havde jeg ikke utætheder.

Den eneste lille svagheden ved underlagt, vil jeg mene er den klods som luftventilen sidder i, fordi man kommer hurtigt til at vride klodsen når der skal åbnes og lukkes for ventilen. Så stoffet bliver lidt ekstra belast hvor det er limet på klodsen.

Den er super let at undgå ved at, være god til at holde på klodsen, hver gang ventilen skal åbnes og lukkes. Jeg begyndte at bruge to hænder, i stedet for bare at vride ventilen rundt så stoffet skulle tag belastningen.

Jeg er vildt imponeret over hvor solidt underlaget har viste sig at være.

Jeg blev også vildt imponeret over hvor godt underlaget fungere selv om der er store områder med huller i det. Men de områder kroppen trykker mest er underlaget i fuld brede, ved fødder, hofte og hoved, det må have krævet en del test, at finde den rigtig kombination af huller. Jeg synes de er lykkes super godt.

Det gav mig så meget ekstra komfort og mulighed for at kommer mig godt til næste dag.

DataJR Gear Zeon Mat Standard 2

 • Vægt 240 gram
 • Tykkelse 2,5 cm
 • Længde 183 cm
 • Brede 51 cm
 • Pakkevolume 19 x 7,5 cm (ikke mere end en god termokop)
 • Materiale, 40 D Diamond Nylon Ripstop
 • Pakke pose og lappegrej med følger
 • R-værdi: 1,0 (Isolering sommer op til 2, hård vinter 7 og der over)
 • Vejledende pris: 499,-

Nu har jeg brugt Zeon på test ture før Alaska, de 72 overnatninger under ”Alaska på tværs” samt på en del små ture efter. Jeg er så imponeret over det holder så godt. Jeg bliver så glad når jeg finder noget grej, der imponere mig, og forhåbentlig kan glæde mig mange timer endnu.

Skulle jeg gøre noget om, vil jeg bruge et tynder og der ved letter skumunderlag, på mindre ture.

Det er også et underlag jeg ville kik meget på hvis jeg løb forskellig adventure race, og vil være super let.

Erik

Video anmeldelse

Relateret indlæg

Konkurrence

Da det er et underlag jeg sætter stor pris på, synes en af jer fortjener et JR Gear Zeon Mat Standard.

Jeg har været så heldig at jeg har et nyt Zeon, jeg her med udlodder, til den bedste historie hvor du kunne bruge sådan et underlag eller hvor du ville ønske du havde et med.

Skriv din historie i kommentarfeltet her under.

Jeg vælger den bedst kommentar den 1. dec. 2014, vinderen for direkte besked.

Vinder er: Jens Beck Madsen, tillykke håber du bliver glad for det.

17 Comments on “JR Gear Zeon Mat Standard, et overraskende oppusteligt liggeunderlag, anmeldelse”

 1. Umildbart ikke, når jeg kontrol vejer, så vejer underlaget 270 gram, efter en del brug. Pakkepose og lappegrej vejer 25 gram.
  Men pakkeposen, kan du starte med at smide væk, jeg har altid mit underlag i en lille vandtæt pose, så jeg er sikker på det er tørt 😉
  Mvh
  Erik

 2. Hej Caroline
  Tak for din kommentar. Du og dine venner kan slappe helt af, det larmer ikke 😉
  Jeg har selv et Neo Air, det lammer pænt meget, men Zeon har ikke sølvpapir i og siger derfor ikke noget.
  Mvh
  Erik

 3. Hej Erik
  Hvordan er liggeunderlaget ift. lyd – larmer det, når man vender sig?
  Jeg har et Thermarest Neo Air All Season – og det knitrer temmelig meget, når jeg vender mig. Ikke altid så populært blandt mine rejsefæller..
  Mvh Caroline

 4. Hej Erik
  Jeg har fulgt dig på din tur til Alaska og er blevet inspireret til at tage på tur selv. Dog ikke til Alaska. Jeg starter med dit mantra “eventyret starter i din egen baghave”.
  For mit vedkommende planlægger jeg en tur i den danske baghave “Hærvejen”. En tur på små 500 km fra Padborg til Frederikshavn. Da jeg er studerende og ikke har råd til vandrehjem, planlægger jeg istedet en sheltertur til marts. Jeg regner med at bruge ca 25 dage på det og god nattesøvn ville bestemt gøre turen endnu bedre.
  Med venlig hilsen
  Naja

 5. Argh hvad kun 240 gram, har stadig mit gamle selvoppustelig vejer 980 gram, ville gøre vandreturen endnu bedre ,) da jeg så kunne tage mere mad med 😉

 6. En gammel mand over 50 med dårlig ryg, vil blive yngre med et sådan high tech underlag, istedet for det tunge men stærke thermarest 😉

 7. Lige et ekstra kommentar udover min historie ovenfor. Der e nemlig to ting jeg gerne vil afprøve med zeon’en.

  Jeg er undrende over for at høre at du ligger uroligt og samtidigt er glad for rammeunderlaget. Men også glad for så må det også være en ulighed for mig. For jeg ligger selv meget uroligt og hvis mit underlag er lavt så jeg ikke kan mærke kanterne s tydeligt pakker jeg også selv grej på begge sider.
  MEn det er jo kun endnu en grund til at jeg gerne vil prøve det.
  JEg har endnu ikke fundet det ideele underlag. Har nogle stykker og har prøvet mange flere. Mine to favortitter er et Norrsker fra Vaude og et 12 cm fra Exped. Men dog med væsentlig ulemper.
  Vaude’n ligger jeg ikke ideelt på. Jeg synes at jeg hopper og danser når jeg vender mig på ribberne.
  Exped’en er tung. Ja jeg synes det er lidt absurd når mit underlag vejer det dobbelte af mit telt (Nordisk Telemark 2) Desuden tager de 12cm noget af den effektive højde fra teltet.
  Men et underlag på under 300g vil passe til teltet.

  Desuden er jeg begyndt at afprøve hængekøje. Jeg ligger godt, men der er et par ting som en zeon måske vil kunne afhjælpe.
  Det er koldt nedefra, da man presser soveposen sammen. Derfor hænger mange jo en “sovepose” (underquilt) under. Andre prøver liggeunderlag imellem de to lag som nogle køjer har. Selv er jeg nok mest til underlag, da de også fjerne noget af den omklamrende følelse der er er i en hængekøje. En følelse nogen kan lide og andre, som mig ikke er vild med.
  Ulempen ved underlagene er at de kan ikke følge køjens form og buler en del. Her tror jeg at et Zeon ville kunne følge formen og gøre det varmere at ligge i køjen.

  Jeg melder meget gerne tilbage med mine erfaringer. 😉

  mvh

  Erik B
  (Petersen)

 8. Da min bror glemte mit liggeunderlag i en extra kajak vi havde…han sov godt…jeg sov direkte på stenene på nordsiden af Livø….

 9. Har prøvet forskellige underlag, har bare ikke kunne finde det rette, da jeg har været ude og vandre en hel weekend og ligget i shelter el har været i Monte blanc hvor vi har gået ca 20 km, hvor man bare skal have en let rygsæk da man osse skal have sovepose og andre div. ting med, , det har bare været så tungt, når man skulle gå langt, Så ville de være rart med et let underlag 🙂 har fulgt med i alle de ture du har været på syntes at det er rigtig spændende, har osse hørt dit foredrag på amagerstrand for nogen år siden, dejligt at høre at der findes et lettere underlag og det er afprøvet 🙂

 10. Når man som jeg har været vant til at kunne smide en fyldt rygsæk + klatreudstyr på ryggen og bare gå derudaf, er det efter et fald med diskusprolapser som følge gået hen og blevet et problem med vægten jeg slæber på, de “gamle” karabiner er blevet skiftet til alleminiums karabiner, rebet er blevet tyndere, men ligge underlaget er og bliver et problem, indtil nu har jeg brugt et renskin og et 7cm tykt oppusteligt ligge underlag (2½kg), men vil da hellere end gerne prøve et JR Gear Zeon Mat Standard af 😉 og se om jeg på den måde kan fjerne et par kilo fra oppakningen

  PS. renskinnet skiller jeg mig nok aldrig af med 😉

 11. Tja hvornår ikke.
  Jo i efterårsferien var jeg på tur med familien i campingvognen. vi holdt ind et sted i Norge i skoven og jeg skulle lige ud for at fange nogle fisk til aftensmadeni elven. I mellemtiden ville resten af familien grave nogle huller og forrette deres nødtørft.
  Det var så meningen at de skulle gøre lejren klar, og jeg skulle tilbage et stykke tid efter mørkets frembrud. Normalt når jeg tager i skoven jeg altid en lille rygsæk med med lidt grej, en let sovepose, lys og en hængekøje blandt andet. Bare hvis nu der skulle ske noget så jeg fik brug for en impulsiv overnatning.
  Men efter mørket så små er ved at falde på og jeg er på vej tilbage sker der noget i lejren. da jeg kommer tilbage er de væk. Jeg kan se hullerne som ikke er dækket til. Jeg danser behændigt udenom, men skoen glider lige lidt. Jeg kan se at de ikke har været helt gode til at ramme.
  Ingen spor af dem.
  Jeg tager telefonen frem, men ligesom med hullerne i jorden er der heller ikke her nogen dækning. !
  Jeg bruger så et par timer på at kravle op på en fjeldtop i nærheden. det er nu helt mørkt. Heldigvis får jeg nu dækning på telefonen og jeg får historien.Lige da de sad på række og hyggesnakkede lød der et brøl bag dem og de for afsted i i bilen og kørte.
  Det forklarede jo både den manglende dækning (af hullerne) og den manglende præcision.
  godt oppe på fjeldet er jeg glad for at jeg har overnatningsgrejet med. Sovepose tjek. Hængekøje, tjek, træer…..Ikke tjekket.

  Her ville jeg virkeligt gerne have haft et lillelet underlag med.

 12. Hej Erik,
  Jeg kunne godt have brugt det to gange i sommer. Det var, da jeg var på danmarks vandring med min kæreste og vores søn på 1 år. Vi gik i 2×5 dage. Jeg har en 130liter powerframe, hvor jeg havde de 38 kg i. Min kæreste gik med vores søn i vognen og med lidt små ting. Turerne gik fantastisk, sønnen skal jo indvies i naturens herligheder. Men det ville være en fornøjelse, med et noget lettere underlag til foråret når den lille familie skal på tur. Det ville ikke gøre noget, når sådan et underlag kan være med til at få rygsæksvægten bare lidt ned. Og for ikke at glemme, vil underlaget også gøre gavn når jeg tager på min 2. Pyrenæertur i 14 dage, uden børn og kæretse. hvor let grej er godt 🙂

 13. Hej Ib
  Fedt at høre du også har gode erfaringer med tilsvarende. Har ikke prøvet det i min sovepose, det er heller ikke noget jeg har haft behov for. Umildbart vil jeg tror det er for bredt. Jeg kunne også forstille mig at jeg ikke ville brøde mig om det, da jeg drejer mig meget rundt når jeg sover.
  Jeg falder sjældent af underlaget. Har jeg mistanke om at jeg vil glide af for bunder er bullet, så lægger jeg pakkeposer under siderne af underlaget, så jeg ikke glider af.
  Tilbage om det kan være i en sovepose, kræver det nok man prøver det af i sin sovepose.

 14. Jeg kunne godt have brugt sådan et liggeunderlag da jeg i sommers skulle sove i en svensk klippehule, men mit tidligere så trofaste liggeunderlag punkterede og sendte mig på en nattejagt efter tørre blade der kunne give lidt beskyttelse imod den hårde granit. Ikke nogen nem opgave når regnen står ned og klippehulen ikke ligger i det mest skovrige område, og det viste sig da også at jeg havde samlet alt for få blade inden trætheden fik mig til at tro på at det var nok, og stakken ikke ville blive trykket alt for flad i løbet af natten. Vågnede efter nogle timer ved at jeg var kommet til at ligge ovenpå et stykke granit, og hoften gjorde godt ondt…

  Efter den nat var det ind i nærmeste butik og købe de to tynde skumunderlag de havde tilbage på lageret for at sove bare lidt bedre på de efterfølgende nætter i Sverige.

  Et Zeon havde sikret en noget bedre start på turen 😀

 15. Det er jo ret fedt at høre din historie om hvordan du har sovet godt på JR-gear’s “ramme” underlag. Jeg har selv brugt Klymit X-Frame, som ligner til forveksling, men med en detalje, som mange nok vil synes er en ulempe – det er smallere. Men jeg forestiller mig at JR-Gear Zeon er for bred til at have med nede i soveposen. Eller hvad tænker du, Erik?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *