I mange år har jeg haft lidt luksus med på nogen af mine tur, i form af en ”gasbageovn”, så vi har kunne bage boller og kage på vores ture.

Det er kun på de ture, hvor der er plads til lidt mere luksus, som en kort sheltertur eller en kanotur.

Jeg har også valgt at have en gasbageovn med på “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i kano” og “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Nordsverige” i 2012 og 2015. For at vi kunne supplere vores tørmad med lidt boller og kage. Det er godt til at lokke min datter til at padle lidt længere og samle brænde til bålet.

En gasbageovn er en let måde at bage over bål. Gasbageovnen er lavet til, som navnet antyder, at bage over et gasblus. Den ligner en ”budding” form, hvor bollerne eller kage lægges i, under den er der en tykkere metal plade, begge dele har hul i midten, oven på det hele er et helt låg.

Når den sættes på et gasblus, bliver den tykke metalplade (nederst) meget varm og bager bollerne nede fra. Hullet i midten lader rigtig meget varmt luft gå op igennem formen, når det rammer indersiden af låget, så bliver varmen kastet ned på oversiden af bollerne. På den måde bliver bollerne bagt både fra ovn og neden, lidt som en varmeluftovn.

Gasbageovnen er lavet i aluminium, på nær den nederste metalskive. Så den er ikke så solidt. Så når den skal bruges over bål, skal den ikke bruges over ild, men over gløder.

Jeg laver et godt bål og får lavet en masse gløder jeg kan skrappe sammen over i det ene hjørne af bålstedet. Her kan jeg lægge metalskiven og sætte formen oven på.

Laver jeg boller skal de bage en 12 minutter. Kage passer meget godt med det der står på de færdigblandinger jeg har haft med.

Det er vigtigt at huske på at gløder er meget varme. I starten fik jeg lavet mine glødebunke for varm, nogle gange var der også nogle flammer. Det har ødelagt min første gasbageovn lidt, den bliver skæv. Jeg har også brændt lidt brød fast, og det er svært at få af igen.

Så skal du bruge en gasbageovn, så husk at være tålmodig og vent til du har gløder.

Boller er den perfekt til. Jeg synes desværre at kage ofte kan få en del røgsmag. Det er fordi at kagen er flydende, når den er i formen, den varme luft der kommer op, har gløder og akse med, som så flader i kagen. Så det er en god ide at lægge sølvpapir over formen, men ikke over hulet i midten, så smager kagen lidt bedre.

Selv om min først gasbageovn fik tæsk, blev brændt, så havde jeg den i over 3 år, så det var fint.

Jeg har købt en ny, fordi det er en let måde at bage på, når vi hygger ved bålet.

Her er en video fra producent Omnia, hvordan den virker:

Du kan læse mere om gasbageovnen her på Omnia’s hjemmeside

Tilbehør til gasbageovn

Der findes ekstratilbehør som jeg ikke har prøvet:

  • Rist til at hæve brødet
  • Silikone form til at lægge ind i

Du kan se Omnia’s tilbehør her!

 

Du kan købe en gasbageovn flere steder, men det er ikke lige en du falder over:

 

Jeg håber du kan bruge ovenstående. Skriv endelig hvordan du bager ved bålet.

Erik

Indlægget er opdateret: 11. januar 2022

Bøger for børn og voksne og børn i naturen og friluftsliv, af Erik B. Jørgensen