Test af brænder Primus, OmniLite ™ Ti, testet under "Alaska på tværs" af Erik B. Jørgensen

Under ”Alaska på tværs” havde jeg igen brug for en stabil og stræk brænder. Det er vigtig for mig jeg kan lave/reparere så meget på den som muligt, hvis der skulle ske noget. Den skal også kunne brænde så meget forskelligt brændstof som muligt, hvis jeg får behov for det.

På denne tur, skulle det også gerne være let, i forhold til kajak og kano ture, når jeg skulle vandre. Derfor faldt valget på “Primus OmniLite ™” Ti. Jeg har brugt Omnifuel i mange år og den køre bare. Så det var nærliggende for mig at tag den med i Titanium udgaven.

PRIMUS var enig, så snakkede vi lidt om gryder og afskærmning. For mig var det vigtigt det var let og solidt, det ville være en bonus hvis jeg kunne sætte gryden på et evt. bål.

Min plan var at tage brændstof med til hele perioden, fordi jeg havde 7 depoter ud og skulle derfor ikke bære mere end brændstof til 12 dage. Da jeg ikke bruger ret meget på en sommertur, vejrer det ikke meget. Så skulle jeg ikke være afhængig af bål. Det ville også være svært mange steder da jeg ville være over trægrænsen.

Derfor tog jeg et Primus, “Spider Stove Set”, uden brænderen. Det har en god afskærmning og en gryde på en 0,9 liter med, en varmespiral under, så den udnytter varmen bedre. Bonussen var at brænder kunne ligge ind i gryden, her var en lille plastik skål, som jeg brugte som spisekar.

Test af brænder Primus, OmniLite ™ Ti, tilpassetDen kunne jeg så noget utraditionelt lave om. I afskærmningen lavede jeg 3 huler, så min OmniLite ™ Ti brænder kunne stå ned i den, da dens fødder er noget breder. Det blev helt godt.

For at kunne lave min brænder, hvis der sket noget, tog jeg “Primus Service Kit” med og ekstra dyser. Så kunne jeg lave stort set alt.

Nu skulle det bare stå sin test over den lang tur i Alaska.

Jeg kan med det samme sige, det virkede bare. I de 72 dage jeg var afsted, brugte jeg ”renset benzin” som brændstof. Det er virkelig optimalt. Ikke en gang skulle jeg rense dysen eller skifte nogle ting.

Afskærmningen virkede også godt. Bunden i afskærmningen, bliver ikke varm, så jeg kunne tag den ind i teltet, men mest stod den i apsis, så kunne jeg let have det hele stående der og betjene den ud under myggenet, så jeg ikke fik for mange myg ind. Så fik jeg det ikke for varmt i teltet.

Hele systemet, gjorder jeg kunne koge en liter vand pænt hurtigt og det var let for mig.

Ofte gjorder jeg det, at jeg kogte en 2 liter vand når jeg var i gang. Så min termokop virkede som termokande, så drak jeg the af mit spisekar i mens og fyldt op fra gryden, eller lavede varmt mad. Så var vandet varmt nok og jeg behøvede ikke at startede op hele tiden.

Det er selvfølgelig overordnet en dyr løsning, at tag to forskellige ting og kombinere dem. Men mine lange ekspeditioner, kræver lidt mere. Men igen leverede PRIMUS en super løsning til mit behov.

Det er selvfølgelig en multibrænder, den kræver forvarmning og er lidt mere teknisk end en gasbrænder, men det er godt nok ikke meget (Jeg er dog meget van til multibrænder og har brugt dem i mange år). Modellen i Titanium varmer hurtigere op end de andre model jeg har.

Alt er lavet med omtanke og solidt. Elsker deres pumpe, der er i metal og ikke plastisk. Brændstof kablet, kan sætte dirket både på pumpe og en gasfalske, uden at skulle ændre noget. Den er også meget let at reguler i varmen.

Data Primus OmniLite ™ Ti.

Data om brænder Primus, OmniLite ™ Ti, indbygget i en Primus Spider Stove Set

  • Sæsoner: 4
  • Effekt: 2600 W
  • Kog tid med PrimeTech gryde: 2:40 min (+ forvarmning 40 sek) (1 liter)
  • Kog tid med Regular gryde: 2:40 min (+ forvarmning 40 sek) (1 liter)
  • Vægt: 239 g
  • Dimensioner: 55x90x114 mm
  • Brænde time: 100 min på 230 g
  • Tænding: Manuel (bruger tændstikker eller strygestål)
  • Brændstof: Gas, benzin, diesel, petroleum og flybrændstof
  • Leveres med Ergopumpe, vindskærm og multitool til rensning og reparation, varmereflektor, 0,35 liter brændstof flaske samt slidstærkt opbevarings – og transportpose

 

 

 

Tilpasning af Primus OmniLite ™ Ti i Spider Stove Set

Her er en lille video om hvordan jeg har lavet hulerne i Spider Stove så OmniLite ™ Ti kan passe ind. Hullerne er super let at lave, dem har jeg lavet med en tang, så jeg har brækket stumper af og på den måde tilpasset det her.

 

En brænder i den dyre end og lavet til de krævende ture. Så har du behov for det, går du ikke galt i byen her.Har brugt den på en del små ture, lige siden.

2020, jeg har i alle årene efter “Alaska på tværs” i 2014, brugt min brænder, i 2016 var den ved at være brændt i stykker og jeg skiftede en ny model. Vi have to tilsvarende brænder med på “Yukon River, Eventyrlige Yukon“, 3.200 ned af hele Yukon, hvor de selvfølgelig forsat lever op til mine krav og forventninger. Og jeg bruger dem forsat som min primær brænder (på nær til vinterture.).

 


Få alle min råd og fif til valg af brænder i dette indlæg, hvor jeg behandler alle typer af brænder

 

Håber du finder en god brænder.

Erik

 

Relateret link

Test af brænder Primus, OmniLite ™ Ti, anmeldelse af Erik B. Jørgensen fra "Alaska på tværs"

Indlægget er opdateret: 27. februar 2023