Test af brænder Primus, OmniLite ™ Ti

Test af brænder Primus, OmniLite ™ Ti, testet under "Alaska på tværs" af Erik B. Jørgensen

Under ”Alaska på tværs” havde jeg igen brug for en stabil og stræk brænder. Det er vigtig for mig jeg kan lave/reparere så meget på den som muligt, hvis der skulle ske noget. Den skal også kunne brænde så meget forskelligt brændstof som muligt, hvis jeg får behov for det.

På denne tur, skulle det også gerne være let, i forhold til kajak og kano ture, når jeg skulle vandre. Derfor faldt valget på Primus OmniLite ™ Ti. Jeg har brugt Omnifuel i mange år og den køre bare. Så det var nærliggende for mig at tag den med i Titanium udgaven.

PRIMUS var enig, så snakkede vi lidt om gryder og afskærmning. For mig var det vigtigt det var let og solidt, det ville være en bonus hvis jeg kunne sætte gryden på et evt. bål.

Min plan var at tage brændstof med til hele perioden, fordi jeg havde 7 depoter ud og skulle derfor ikke bære mere end brændstof til 12 dage. Da jeg ikke bruger ret meget på en sommertur, vejrer det ikke meget. Så skulle jeg ikke være afhængig af bål. Det ville også være svært mange steder da jeg ville være over trægrænsen.

Derfor tog jeg et Primus, “Spider Stove Set”, uden brænderen. Det har en god afskærmning og en gryde på en 0,9 liter med, en varmespiral under, så den udnytter varmen bedre. Bonussen var at brænder kunne ligge ind i gryden, her var en lille plastik skål, som jeg brugte som spisekar.

Test af brænder Primus, OmniLite ™ Ti, tilpassetDen kunne jeg så noget utraditionelt lave om. I afskærmningen lavede jeg 3 huler, så min OmniLite ™ Ti brænder kunne stå ned i den, da dens fødder er noget breder. Det blev helt godt.

For at kunne lave min brænder, hvis der sket noget, tog jeg Primus Service Kit med og ekstra dyser. Så kunne jeg lave stort set alt.

Nu skulle det bare stå sin test over den lang tur i Alaska.

Jeg kan med det samme sige, det virkede bare. I de 72 dage jeg var afsted, brugte jeg ”renset benzin” som brændstof. Det er virkelig optimalt. Ikke en gang skulle jeg rense dysen eller skifte nogle ting.

Afskærmningen virkede også godt. Bunden i afskærmningen, bliver ikke varm, så jeg kunne tag den ind i teltet, men mest stod den i apsis, så kunne jeg let have det hele stående der og betjene den ud under myggenet, så jeg ikke fik for mange myg ind. Så fik jeg det ikke for varmt i teltet.

Hele systemet, gjorder jeg kunne koge en liter vand pænt hurtigt og det var let for mig.

Ofte gjorder jeg det, at jeg kogte en 2 liter vand når jeg var i gang. Så min termokop virkede som termokande, så drak jeg the af mit spisekar i mens og fyldt op fra gryden, eller lavede varmt mad. Så var vandet varmt nok og jeg behøvede ikke at startede op hele tiden.

Det er selvfølgelig overordnet en dyr løsning, at tag to forskellige ting og kombinere dem. Men mine lange ekspeditioner, kræver lidt mere. Men igen leverede PRIMUS en super løsning til mit behov.

Det er selvfølgelig en multibrænder, den kræver forvarmning og er lidt mere teknisk end en gasbrænder, men det er godt nok ikke meget (Jeg er dog meget van til multibrænder og har brugt dem i mange år). Modellen i Titanium varmer hurtigere op end de andre model jeg har.

Alt er lavet med omtanke og solidt. Elsker deres pumpe, der er i metal og ikke plastisk. Brændstof kablet, kan sætte dirket både på pumpe og en gasfalske, uden at skulle ændre noget. Den er også meget let at reguler i varmen.

Data Primus OmniLite ™ Ti.

Data om brænder Primus, OmniLite ™ Ti, indbygget i en Primus Spider Stove Set

 • Sæsoner: 4
 • Effekt: 2600 W
 • Kog tid med PrimeTech gryde: 2:40 min (+ forvarmning 40 sek) (1 liter)
 • Kog tid med Regular gryde: 2:40 min (+ forvarmning 40 sek) (1 liter)
 • Vægt: 239 g
 • Dimensioner: 55x90x114 mm
 • Brænde time: 100 min på 230 g
 • Tænding: Manuel (bruger tændstikker eller strygestål)
 • Brændstof: Gas, benzin, diesel, petroleum og flybrændstof
 • Leveres med Ergopumpe, vindskærm og multitool til rensning og reparation, varmereflektor, 0,35 liter brændstof flaske samt slidstærkt opbevarings – og transportpose

Tilpasning af Primus OmniLite ™ Ti i Spider Stove Set

Her er en lille video om hvordan jeg har lavet hulerne i Spider Stove så OmniLite ™ Ti kan passe ind. Hullerne er super let at lave, dem har jeg lavet med en tang, så jeg har brækket stumper af og på den måde tilpasset det her.

En brænder i den dyre end og lavet til de krævende ture. Så har du behov for det, går du ikke galt i byen her.Har brugt den på en del små ture, lige siden.

2017, jeg har i alle årene efter “Alaska på tværs” i 2014, brugt min brænder, i 2016 var den ved at være brændt i stykker. Vi have to tilsvarende brænder med på “Yukon River, Eventyrlige Yukon“, 3.200 ned af hele Yukon, hvor de selvfølgelig forsat lever op til mine krav og forventninger.

Erik

Relateret link

Test af brænder Primus, OmniLite ™ Ti, anmeldelse af Erik B. Jørgensen fra "Alaska på tværs"

17 Comments on “Test af brænder Primus, OmniLite ™ Ti”

 1. Mange tak for dit fine svar. Det giver god mening, når vægten stort set er eet samme.

  Mvh jonas

 2. Hej Jonas
  En Jetboil eller andre gasbrænder er fine nok. De laver varmt vand.
  Jeg kan bare bedst lide multibrænder med renset benzin. Fordi jeg kan lave er setup med let brænder, lille gryde og lille fuelflakse, som vejr det samme.
  Så er det samme slags brænder jeg altid bruger. Samme reservedel.
  Samt jeg skal aldrig tænke på hvor meget gas der er tilbage. Jeg fylder op før jeg tager af sted og har masse af brændstof på lager.
  Tager man kun på småture og aldrig på vinterture og ture hvor der skal tørre tøj med brænder. Så er gas fint.
  Jeg bruger det så meget at jeg er lige så hurigt med med multibrænder.
  Håber det give mening
  Mvh
  Erik

 3. Hej Erik.
  Jeg bliver nød til at spørge. Hvordan kan det være du ikke bruger en jetboil? Vejer de ikke og fylder mindre, når hoved formålet er varmtvand? Tænker umiddelbart kun på vandre turen.

  Mvh Jonas

 4. Hej…

  Primus laver en multifuel brænder til trangisættet så det kan sagtens holde til det. Man skal bare huske der altid skal være vand/mad i gryden eller kedlen.
  Det kan tilkøbe en adapter (vist ved primus) som gør man kan montere brænderen i sin Trangia og få den helt rigtige afstand til gryderne. Så slipper man også for at modificere sin Trangia.
  Kik evt på multifuel sættet til Trangia for at se hvad de har gjort.
  Selv har jeg monteret en MSR Wisperlite multifuel brænder i min Trangia. …

  Mvh Aksel

 5. Hej Thomas
  Tak for din kommentar. Vi kom godt videre og havde en god sidste dag. Hjemtransport med bus, tog og færge, gik som smurt. Håber jeres tur også gik godt.

  Godt med udstyr, så er jeg blevet godt lettere.

  Det lyder som en god ide, det skal dog siges jeg aldrig har brugt Trangiaén på den måde. Jeg kan dog have min tvivl om gryden kan klar varmen. Det er dog let at finde ud af 😉 En ny gryder koster nok ikke så meget. Så det kan du teste før, før du skær hul i alt det andet.

  Hvis det går, så send meget gerne billeder, så lægger jeg den op, her under indlægget, som en anden løsning.

  God dag
  Erik

 6. Hej Erik
  Vi mødtes kort i sidste weekend på shelterpladsen ved Skäret, på Kullen. Håber I kom godt videre, regnvejret tiltrods.
  Jeg kom hjem med en masse god info vedr. let og ultralet kvalitets vandreudstyr. Tak for det!
  Da jeg i fredags var en tur på Frederiksberg, var jeg så heldig, at komme forbi SEUF´s butik på Falconer Alle, der var ophørsudsalg og 40 % på næsten alle varer. Vi skulle egentlig bare ind for at SE og mærke på en sovepose, men det endte med storkøb. To Yeti soveposer, (VIB 250 & VIB 600), lidt tøj, nogle andre småting og en Primus Omni Lite Ti.
  Den var sgu lidt svær at få slettet fra hukommelsen efter at have set din model oppe på Kullen.
  Det er sådan set den ,jeg har et spørgsmål til.
  Jeg har kigget lidt på et mine gamle Trangia sæt, og overvejer om det mon ikke er muligt at modificerer det, så primusbrænderen kan komme til at passe op i bunden af den.
  Min tanke var, at skære tre slidser i den nederste del af Trangiaens vindskærm, den der traditionelt bær spritbrænderen, således at Trangiaen kan stilles ned over primusens tre riflede bærearme. Så skal der selvfølgelig også skæres lidt i forhold til regulatorskrue og fuelslange.
  Fordelen ville være, at trangiadelen på den måde ville være med til låse og stabilisere Primusen. Hvis man så undlader, at tage den lille kedel med, som er en del af Trangia sættet, så kan Primusbrænderen og pumpe faktisk ligge inde i Trangiasættet, og vejer oven i købet mindre end kedlen og den originale brænder tilsammen.
  Men kan Trangiaén stå for den behandling?
  Kan den tåle den meget kraftigere varme som Primusbrænderen arbejder med?
  Er det noget du har erfaring med, eller har du set andre, der har bygget de to sæt sammen?

  I øvrigt er det en super fed hjemmeside du har her – tak for flot og gennemført arbejde.

  Bedste hilsner Thomas Hemmingsen

 7. Hej Frank
  Tak for kommentaren. Herligt du også er glad for den.
  Flammerne kommer oftes, fordi man ikke har fået nok brændstof ud til opvarmning. Der kommer især ekstra sod, hvis man lukker mere brændstof ud der efter. Det kender du sikkert.
  Hvis det blev ved med det, kan du have haft urenheder i brandstoffen. Hvis der er en lille smule vand i brænderen eller brandstoffet kommer der uren forbrænding.
  Skulle det blive ved, har aldrig oplevet det, kan du skylde din brænder igennem med brændstof. Jeg tager dyse af og skyller evt. urenheder ud, når det har løbet lidt, sætter jeg dysen på plads igen og test brænder.

  Renset benzin er det samme som rensebenzin, jeg kan bare ikke stave 🙂

  Velbekomme
  Mvh
  Erik

 8. Hej Erik

  Jeg har samme brænder, og jeg elsker den – jeg fik den billigt, så derfor blev det den 🙂
  Jeg havde lidt problemer med den for nogle dage siden, da der kom flammer og dysen simpelthen blev sodet til. Har du et tip til at undgå dette ?

  Ydermere, når du nævner at du bruger renset benzin, er det så det samme som rensebenzin, som kan købes i de fleste supermarkeder ?

  Tak for en fed blog !!!!

  God vind

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *