Det er vigtig at have reservedele med når man tager på friluftsture eller ekspeditioner. Mængde af reservedele afhænger i høj grad af hvor længe man er sted, og især for langt man er væk fra alting. Des længere jeg bevæger mig væk fra mennesker og i øde områder, des mere skal jeg have gennemtænkt og forberedt mig, det medføre af gode grund flere reservedele. Herunder sætter jeg lidt flere ord på reservedel til friluftstur til

 • De små ture/mikroeventyr
 • Lidt længere ture, lidt væk fra alting.
 • Ekspeditioner

De små ture/mikroeventyr

Skal jeg bare på en lille kort tur, hvor jeg let kan søge ud til vej og få hjælpe eller komme hjem, hvis der sker noget, så behøver jeg ikke reservedele, men jeg tager altid lidt små ting med.

Jeg har stort set altid et lille sy-sæt med, med lidt tråd og noget kraftigere læder-tråd. Samt nåle i forskellige størrelse, så jeg kan sy det mest, hvis der sker et uheld (sker dog aldrig).

Lappe sæt til liggeunderlag, jakker, teltet med. Et lille sæt med lapper og lim.

Jeg har også lidt førstehjælp med, i form af lidt forbindinger, vabelbehandling og lidt medicin, som piller mod dårligmave og lidt let smertestillende. Så jeg kan klar små ting på turen, eller der sker noget med nogle jeg møder.

Gaffatape, har jeg stort set altid med, da jeg vinkler lidt om min termokop og termokande, så de ikke er kolde på vinterture, men det gør også jeg har en lille smule tape, fordi jeg kan tage det af igen.

Andre ting du kan tænke på er.

 • Vandring, her har jeg et ekstra sæt snørebånd med, hvis der sker noget med ens snørebånd, er det dårligt at bruge snor, da der er lidt elastik i snørebånd. Men snørebånd kan let bruges til at lave andre ting, lige som snor. Men her kan jeg bruge det til to ting. (Dog har jeg aldrig ødelagt et par snørebånd.)
 • Batterier ekstra, til gps, lygte, eller hvad du bruger
 • Cykeltur, er det lappegrej og lidt skruer og bolte, til cyklen, hvis noget skulle falde af.
 • Kajak og kano, har jeg altid en ekstra padle eller pagaj med, skifter også når jeg padler. (ikke noget som jeg regner for en reservedel)

 

Lidt længere ture, lidt væk fra alting.

Skal jeg lidt længere på tur, og lidt længere fra alting, så tager jeg lidt flere reservedele med for at jeg kan løse lidt flere småting, og sikre mig jeg ikke må afbryde min tur, eller får en dårligere tur.

Så begynder jeg at se på hvad der kan drille og som vil være irriterende og ødelæggende for turen, hvis det gik i stykker.

Her er lidt eksempler:

 • Brænder, jeg tager ekstra dyser og reservedel med til mine brænder, så den altid kan virke.
 • Medicin, jeg tager ekstra medicin med, som penicillin, så jeg kan slå en lunge betændelse ned.

Reparations-sæt til

Jeg tænker det hele mere igennem og prøver at forstille mig hvad der kan gå i stykker som jeg ikke kan undvære.

 

Ekspeditioner

Forberede jeg en ekspedition, hvor jeg bruger rigtig mange penge og meget lang tid på at komme langt væk og langt ud i ødemarken. Så skal det ikke være mangel på reservedele der stopper mig/os.

Så her prøver jeg at gå alle ting igennem og forstiller mig hvis den går i stykker eller mistes, hvordan vil jeg så klare mig eller lave den. F.eks. meget tøj kan erstattes af noget andet, selv om det ikke vil være sjovt. Men en ødelagt vandrestøvle, er noget lort, den skal kunne syes og limes.

Det jeg oplever er, at det jeg tænker over og forberede mig på, det sker sjældent. Det jeg har glemt at tænke over, sker!

Så er det jeg må være kreativ hvis der er noget uventet der driller, jeg har f.eks. lavet nye pumpelæder til primusbrænder, af læderstropper fra mine støvler.

Her kan de ekstra reservedel være:

 • Ekstra ting af generelle ting, som tændstikker, sokker, og hvad der slides og bruges op undervejs.
 • Ski, ekstra ski, stav, læderfedt til støvler.
 • Kano og kajak, ekstra glasfiber sæt, især lim der kan virke når det er vådt.
 • Vandring, nye såler, store nålen, så jeg kan sy læder, hvis det er nødvendigt.
 • Medicin, bliver den helt store pakke med morfin, ekstra stærke smertestillende piller og forskellige pencilen arter, så jeg kan dække flere sygdomme. Fordi mange steder i ødemarken, kan der let gå 72 timer, før man kan hentes ud, så der skal man kunne smerte dække og behandle sig selv.

Ofte har jeg også depoter på ekspeditioner, her får jeg ekstra reservedele ud i, så jeg kan få fyldt op undervejs. Her kan også være nye såler, reservestøvler, og hvad man frygter kan være gået i stykker.

Andre ekspeditioner, kan det også være godt at have ekstra ting i form af telt, sovepose, liggeunderlag og andet nødvendig grej, liggende ved nogen nær det sted du er. Så sker der noget og kommer et fly i området, kan de hurtigt få det med flyet og du kan få et nøddrop med nye ting.

Det er sjældent noget jeg har haft, men det har vi haft, når jeg har guidet folk over indlandsisen, da jeg står med sikkerheden for en del personer.

Her er et video hvor jeg snakker om reparationssæt under “Alaska på tværs”

Hele indlægget her: [Videosvar 21.] Reparations grej på vandretur

 

Her er en video om reparationer på tur, med mere fokus på kano og kajak og større reparation.

Hele indlægget her: [Videosvar 14.] Hvordan laver du reparationer på tur

 

—0—-

Jeg håber det giver noget inspiration. Jeg ved nok du måske tænker, hvorfor lægger du ikke bare dine store lister (Excel-ark) op med reservedel til forskellig slags ekspeditioner. Det gør jeg ikke, fordi i min verden er det en vigtig proces at overveje hvorfor du vil have ting med og vælge dem til og fra. Det nytter ikke noget at have en masse med, men ikke selv har taget stilling til. Det samme gælder medicin, det skal være ens egent valg, i samarbejde med ens læge, så man ved hvad man har, til hvad og man kan bruge det, eller kan ringe til en læge hele døgnet, hvis der sker noget.

Det handler om erfaringer, hvis du vil på store ekspeditioner, så glæder det om at få en masse færdigheder og erfaringer først og tag et skridt af gange, og kun lave en ny ting på hver tur, så du lærer på den måde og får dine egne erfaringer.

God fornøjelse med at dine skridt og indsamling af erfaringer.

Erik

 

Relateret indlæg

 

 


Støt det jeg laver!

Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 

Indlægget er opdateret: 21. marts 2023

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.