Under min tur “Danmark rundt i kajak, isvinteren 2009-10” og under “Skandinavien rundt i kajak“, har jeg brugt “Primus OmniFuel™”. En multibrænder jeg er blevet virkelig glad for, den køre bare uden bøvl. Den har et minus som mange andre brænder at den larmer, men den lyd elsker jeg for det betyder varme og mad.

Brænderen er meget simpel, der er tre ben der kan drejes ud og et lille forlænger håndtag til at lukke op og ned for fuelen. Man kan juster brændstof tilføjelse ned ved flasken og oppe ved brænder. Jeg justere kun oppe ved brænderen og den anden er helt åben. Jeg justere altid min brænder meget fint, det spare brandstof.

Grunden til jeg bruger den er at den, kan brænde med stort set alt slags brændstof, gas, diesel, pentrolum, benzin, osv. Jeg bruger stort set kun benzin. Det eneste der måske skal skiftes er dysen, men det er sjældent det er nødvendigt.

Under 175 dage med hårdt brug og udsat for saltvand til tider, har jeg kun skulle rense min dyse en gang i mellem, meget sjældent, ellers har der intet været med mine to brænder. Brugt kun en af gangen, den anden var reserve, men skiftet mellem dem, så de var i gang.

I en lang periode brændte jeg 98 oktan benzin, lige når den varmede op, gav det lidt røg / sod, men når den var varm, brændte den helt rent. Den er utrolig hurtigt til at blive varm.

Pumpen der følger med er også virkelig god, den er solid og det er sjældent der er noget med pumpen. Få gange kan man opleve at man ikke kan pumpe tryk i flasken, så er det ofte pumpelærredet der er frosent eller blevet slapt, så kan man let skrue toppe af pumpe, mens den forsat brænder, og tage pumpestangen ud og udvide pumpelærredet lidt så det bedre skaber modstand og tryk. Det gælder alle brænder.

Kan ikke sige andet end det er en solid og stabil brænder, jeg med glæde bruger på mine ture.

Når jeg bruger den inde i mit telt, står den i et tragia låg, så hvis der er brændstof udslip, især under opvarmning, brænder det i låget og ingen skade er sket. Jeg bruger ikke folie rundt om brænderen fordi jeg er i læg og jeg bruger spildvarmen til at tørre tøj, bruger jeg den ude, har jeg folie rundt om.

Jeg har også altid godt med reservedel og værktøj med, selv om jeg ikke skulle bruge det, men vil være surt at mangle og det vejr ikke noget.

Se en gennemgang her:

Jeg bruger forsat brænderen her i 2020, mest på vinterture, men på de fleste ture bruger jeg titanium udgaven, anmeldelse her: Test af brænder Primus, OmniLite ™ Ti.

Håber du finder en god brænder.

Erik

Relateret link

 

Indlægget er opdateret: 4. februar 2022

Skandinavien rundt i kajak, bog, køb her!