Det kan være rart med en god sav, når man er på tur/ekspedition, især de ture, hvor man er meget i lejr og laver meget bål. Hvis man ikke skal bære sine ting, er det også mere oplagt at tage en sav med, hvis man f.eks. er i kano. En sav gør en masse ting lettere, det er en hurtigt måde at lave stolper, brænde stykker og hvis man skal fjerne en gren, der ligger i vejen over vandet når man kommer i en kano. Man kan få en sav, i mange størrelser og prisklasser. Her under ser jeg lidt på dem jeg har i størrelse orden.

 

Håndsav/foldesav/beskæresav

En håndsav (kan også kaldes en foldesav eller beskæresav) er en lille let sav, hvor klingen kan foldes ud eller forskydes ud, af håndtaget. Klingen er ikke ret lang omkring de 20 cm, de kan fås i forskellige længder. Det er en sav der er ok til mindre grene op til en diameter omkring de 10 cm. Er grenene meget større begynder det at være besværligt. En lille håndsav kan være pænt effektiv, og er især god til børn, da de let forstår at bruge den og synes det er sjovt. Skal jeg på tur hvor jeg vandre, fortrækker jeg personligt en lille økse i stedet for at tage en håndsav med.

Håndsav/foldesav/beskæresav

Folde-bøjle-sav

Skal jeg på længere ture, eller gerne vil have en mere effektiv sav, der ikke fylder meget og er godt beskyttet. Så er en Folde-bøjle-savsmart og effektiv. En Folde-bøjle-sav, kan foldes sammen og klingen kan ligge godt beskyttet i håndtaget. Den er længere end en håndsav og jeg får der ved en længere klinge og den er derved mere effektiv til at save med. Den er lidt tungere end en håndsav.

Være opmærksom på du også kan få nogle der er trekantet, de har ikke en lodret del i ende af saven, de saver ikke så godt som f.eks. Boreal 21, da rammen lettere rammer det emne du saver i.

Eksempel, på Folde-bøjle-sav

Fukssvans

En sav jeg har været meget glad for at bruge igennem årene er en helt almindelig god Fukssvans. Den er let og billige og yderst effektiv. Du kan købe en fukssvans billigt i et byggemarkeder, du kan også få dem med forskellige størrelse tænder, alt efter hvad du meste skal save i. De fås også ofte med en beskyttelses skinne til klingen, ellers er det let at lave en selv.

Jeg synes ikke en fukssvans fylder ret meget at pakke væk, da den er så flad. Men den er så effektiv at save med, at det er en fornøjelse.

Normal Fukssvans

 

Bøjlesav

Jeg har også en af de store bøjle-sav. Den har en lang klinge og er virkelig god til at save større brændestykker ud. Den fylder noget mere og vejr lidt ekstra. Du kan få klinger med forskellige slags tænder, alt efter hvad du saver mest. Du kan ofte også få en beskyttelse-skinne til klingen. Min har en klinge længde på 762 mm (standard klinge, i byggemarkeder).

Det en sav, til de ture hvor der virkelig skal lave brænde og bygges. Det er ture hvor jeg også vil have en fukssvans, økser og alt muligt andet med, da formålet er at være i lejr.

Bøjle-sav

 

—0—

Jeg håber det kan inspirere dig til hvad du gerne vil have.

Husk jeg har lavet en lang række af ”Valg af indlæg”, her to af de mest relevante til dette emne:

God fornøjelse

Erik

 

Relateret indlæg

 


Støt det jeg laver!

Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 

Indlægget er opdateret: 9. marts 2024

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.