Jeg vil her fortælle om de valg af knive, jeg har taget. Jeg fortæller om hvilke knive jeg bruger på forskellige ture, når det gælder friluftsliv/outdoor.

Valg af knive, er lidt som at vælge støvler. Du skal ud og prøve dem af, hvordan ligger de i din hånd og hvilke egenskaber går du efter.

Her kan du se den overordnet video:

 

Store knive

Store knive kan bruges til mange ting, hvis de har den rette udformning. Jeg bruger store knive, på ture, hvor jeg ikke ønsker at medbringe en økse, så kan den store kniv bruges i stedet (aldrig helt det samme). En stor kniv er også god til at bruge til at snitte og lave fin arbejde. Så den store kniv er for mig et multiværktøj, når jeg er på tur.

 

 

De to andre store knive i videoen er:

  • ”Samekniv 9””, min gamle samekniv er 35 cm lang i alt og 21 cm blad.

 

 

  • Lars Monsen Anárjohka Kniv fra Brusltto” (den har jeg ikke brugt så meget)

 

 

Mellem knive

Knive i mellemstørrelse, er gode til ture, hvor jeg bare skal bruge en kniv til mad, dagligt arbejde og sikkerhed i teltet. Det er især på cykelture og vandreture, hvor jeg ikke skal have bål, en mellem kniv er optimal. Mellem knive er også det gode valg til kano og kajak, når jeg vil have en kniv jeg let kan få fat i. Der findes mange knive lavet specielt til det. Især i kajak, ruster de en del.

 

 

  • Mora Scout 39 (Min datter, Karen’s lille kniv)

 

 

Jagtknive

Der findes mange fine jagtknive, der er speciel designet til patering, og de opgaver man skal løse som jæger. De knive kan også være super til friluftsliv. Det er mest en smag sag.

Den jeg viser i videoen, som også har ”tænder” er.

 

 

Overlevelses knive

Overlevelses knive, er et lidt slidt begreb. Men det er knive med flere funktioner i sig, som strygestål, slibestål, fløjter, mv. Det kan være virkelig gode knive til friluftsliv. Det mest om den ligger godt i hånden og passer til det man skal. Som barn, har jeg haft mange af dem, med slangebøsser, kompas, og alt muligt jeg ikke skulle bruge, men de var seje.

 

 

 

 

Taktiske knive

De taktiske militær knive, er også rigtig fine knive, de har ofte nogle skeder, der har mange monterings muligheder, så de kan sidde de steder man ønsker. De fleste er i mellem størrelsen. Dem har jeg også nogle af, så det er mere smag og behag, hvilke knive der bliver en ynglings kniv.

  • CRKT, First Strike, 2706, (Japansk inspireret taktisk kniv) Udgået, men er tilslag nogle steder.

 

 

  • Gerber BMF Survival Hunting Knife (Den jeg brugte ved Slædepatruljen Sirius) Udgået 1998

 

 

Multitool, knive

I videoen kommer jeg ikke ind på multitool knive, da det høre mere til reperationsgrej. Samt det ikke er knive der dækker mit behov til en kniv, på tur. Men de er nødvendig på mange ture, da jeg så har en tang og andre redskaber. Samt jeg bruger også mulittool i dagligdagen, da det er en let måde at have en lovlig kniv, som ”SwissCard Clasic”

 

—0—

Det var et udsnit af de knive jeg har haft over årene. Så kommer mine foldeknive og speciel knive til at snitter skeer, osv. ved siden af.

Håber det giver en masse inspiration til dine egne valg af knive.

Erik

 

Relateret indlæg

 


 

Indlægget er opdateret: 21. marts 2023

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.