Er du til polarhistorie så kan du godt forberede dig på du skal ud og have en ny bog og nørde ned i.

Danmark Ekspedition (1906-08) er i forvejen udødelige gjort og mystificeret, da Mylius-Erichsen, Høeg Hagen og Jørgen Brønlund, kaldt slædehold 1 omkom på deres udforskning og kortlægningen af Nordøstgrønland. Det har ført til masser af teorier hvordan og hvor de gik hjemad og hvor Mylius-Erichsen og Høeg Hagen dødede og er deres dagbøger der ude et sted? Det kommer nok ikke som nogen overraskelse for nogen.

Men nu har du muligheden for at læse Achton Friis og Aage Bertelsen dagbøger for første gang. De var de to malere/kunstere på Danmarks Ekspedition, to meget forskellige personer og med hver deres oplevelser.

Achton Friis var omkring skibet og på mine ture det meste af tiden. Men han fik også det store ansvar at skrive ekspeditionens bog, efterfølgende da Mylius-Erichsen var omkommet.

Aage Bertelsen, var med slædehold 2 nord på og kortlægge, med den legendariske J.P. Koch. Slædehold 2 bestod af J.P. Koch, Aage Bertelsen og Tobias Gabrielsen. J.P. Koch løse sin opgave vildt godt og fik kortlagt den Nordøstlige kyst af Grønland op til hvor Peary havde vendt i år 1900. Det var takke været deres Grønlandske hjælper Tobias at de kom helt hjem igen. Aage der imod, fik lavet en masse skitser og malerier på turen, som aldrig var lavet så langt mod nord før.

Bogen handler om hele Danmark Ekspeditionen fra 1906-08. Først er der overordnet om Danmark Ekspeditionen forberedelser og afrejse. Derefter er første halvdel Aage Bertelsens dagbog fra start til slut. Anden halv del er så Achton Friis dagbog. Først synes jeg det var mærkeligt at skulle start ”forfra” igen, men det gav faktisk menig at få det hele fra hver af de to synsvinkel. Den sidst del af så hjemkost og alt hvad der skete bagefter.

En godt sammensat bog og med mange flotte billeder af malerier og billeder fra ekspeditionen.

Data, Vi kommer hjem igen! Dagligliv og drama- Danmark Ekspeditionen til Nordøstgrønland 1906-08

  • Bognavn: Vi kommer hjem igen! Dagligliv og drama- Danmark Ekspeditionen til Nordøstgrønland 1906-08
  • Forfatter: Søren Frandsen og Mette Karlsson
  • Forlag: Gyldendal
  • Årstal: 2015
  • Sider: 356
  • ISBN: 978-87-02-11261-0
  • Pris, ca. 400 kr.
  • Du kan købe dem her hos:

Forfatterene Søren Frandsen og Mette Karlsson

Søren Frandsen er formidlingschef i Museum Nordsjælland. Født 1946 og uddannet europæisk etnologi fra Københavns Universitet. Søren har også været leder og museumsinspektør for en lang række museer

Mette Karlsen er bibliotekar. Født 1957. Mette har været med til at grave dagbøger, malerier, billeder og alt det gode materiale frem, der i bogen. Mette er også forfatter, foredragsholder, kulturformidler, foredragsholder og projektleder for kunst- og kulturaktiviteter, mv.

—–0—–

Det er en bog jeg klart kan anbefale, hvis du vil dykke ned i datids helt moderne ekspedition, der leverede store resultater, men som også efterlod sig et mysterium, der har fået mange personer til at bruge mange timer på deres færden.

God fornøjelse.

Erik

P.S: Se alle Boganmeldelser her

 

Indlægget er opdateret: 11. januar 2022

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.