Spisegrej og kniv på vandre, kajak og kanotur

Hvad jeg bruger af spise grej, og hvad slæber jeg med, er ofte noget jeg bliver spurgt om. Derfor vil jeg prøve at komme med mine bud her under. Det vil nok virke meget simpelt, men jeg bruger ikke ret meget.

Et af spørgsmålene lyder:

Jeg har lige et spørgsmål angående turgrej. Når du på tur er det så pind(gaffel) og dolk samt løs tallerken, eller et komplet mealsæt med tilhørende kniv/gaffel/ske og ud fra visse kriterier har du valg dit spise grej..??

Mvh Aksel / Outdoorfreak

(Opdateret 19 juni 2017)

Spisegrej på tur

Det afhænger først og fremmest utroligt meget af, hvilke tur jeg er på, er det vandre-, ski-, cykel-, kajak- eller kanotur, og hvor længe skal jeg afsted. Jeg er ikke det store kulinariske menneske, så det er nok forholdsvis primitivt.

På mange af mine hårdere tur, hvor jeg skal gå langt, så har jeg kun et spisekar, ske og en rigtig kniv med. Fordi her lever jeg af tørmad, og spisekaret er til morgenmad og drikke the af .

Under “Alaska på tværs” brugt jeg “kun” skålen fra min Spider Stove Set, som spisekar. Du kan læse af testen af sættet her ”Test af brænder Primus Omnilite Ti”. Jeg havde også et termokrus med. Så koger jeg vand til at fylde termokrus og spisekar, så virker termokruset som termokande, mens jeg drikker det der er i spisekaret.

Jeg bruger stort set altid jern/ titanium ske, fordi jeg bruger den til alt muligt. Jeg vil havde den er solidt, da jeg hakker bl.a. i is og sne. Det er så surt at ødelægge sin ske på tur.

Spisegrej og kniv på vandre, kajak og kanotur, mugg

Over den Grønlandske Indlandsis har jeg også kun spise kar og ske med, her har jeg fortrukket et stor spisekar/mugg. Der kan være meget mad i, det er solidt og det er simpelt. Især når jeg er flere af sted, fungere det bedst når vi kan dele alt mad ud i først omgang. Det er ikke muligt hvis folk har små muggs.

Spisegrej og kniv på vandre, kajak og kanotur, Primus Cutlery Kit Titanium

På min små ture, i kano med min datter og så videre. Har jeg ofte bestiksæt med i titanium ”Primus Cutlery Kit Titanium”, da vi har rugbrød og pålæg med, samt vi fanger fisk, der er en gaffel meget god. Her har jeg brugt Primus spisesæt ”Meal set”, hvor jeg har to skåle og et skærebræt. De andre ting bruger jeg ikke rigtigt, og så dem har jeg lagt af

Spisegrej og kniv på vandre, kajak og kanotur, Primus Meal set

Jeg har testet en ”Primus Estendable Spoon” “Far og datter i Vildmarken – 45 dage i Nordsverige”, selv om det var en plastik ske. Den var ok, dog var der 1 ud af 2 der satte sig uhjælpelig fast. Ud over det synes jeg der sætter sig lidt meget skidt og madrester i den rille, forlænger skaftet køre i.

Spisegrej og kniv på vandre, kajak og kanotur, Primus Estendable Spoon

Kniv på tur

Jeg har brugt mange knive igennem årene. Det er helt sikkert, jeg altid har en god stor kniv med, både til brænde, snitte ting med og som selvforsvar.

Den kniv jeg har haft med flest gange er min gode gamle Same kniv, jeg fik omkring min konfirmations alder og så har været med på mange ture, for så at lægge i skuffen et stykke tid og komme frem igen. Den har jeg haft med på bl.a. “Alaska på tværs” og “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Nordsverige”.

Spisegrej og kniv på vandre, kajak og kanotur, Samekniv 9

Den kan jeg også bruge som økse og til alt muligt, samt den er let. Den er 35 cm total og har 23 cm bladlængde. Her kan du se en tilsvarende ”Samekniv 9””, min har dog ikke samefarve på, men skeden er helt ens farvet.

Under “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i kano” og på en lang række små ture, har jeg brugt Gerber Ultimate Knife, Bear Grylls, du kan læse min anmeldelse her

Spisegrej og kniv på vandre, kajak og kanotur, Gerber Ultimate Knife

På kanoture har jeg altid en eller flere økser med, det er super godt til alt muligt arbejde og når vi skal have bål. Det høre sig til, når der er plads og mulighed. Her har jeg brugt Gerber Økse, Downrange Tomahawk, du kan læse testen her!.

Spisegrej og kniv på vandre, kajak og kanotur, Gerber Downrange Tomahawk

Igennem årene har jeg haft alle mulige militærknive, som jeg også har været glad for, men endnu er det samekniven, jeg vender tilbage til.

Jeg skal dog til at bruge og test, den her version af en sameknivLars Monsen Anárjohka Kniv fra Brusltto”. Men jeg mangler at teste den mere.

Spisegrej og kniv på vandre, kajak og kanotur, Villmann Spesialversjon A100

Min senest kniv, jeg har forelske mig i er “Condor Tool & Knife CTK242-8 Primitive Bush Knife 8”, som minder meget om mine samekniv, men er lidt opdateret og har en fed skede med anderledes bære muligheder.

Jeg har skrevet en anmeldelse af den her: Anmeldelse Kniv, Condor Tool & Knife CTK242-8 Primitive Bush Knife 8″. Jeg har brugt kniven under “Yukon River, Eventyrlige Yukon” og på en del mindre ture.

————–

Det var lidt om mine tanker og hvad jeg bruger af spisegrej. Håber du kan bruge det. Skriv endelig hvad du bruger og foretrækker.

Erik

Relateret indlæg

Indlægget er opdateret: 11. januar 2022