Erik B. Jørgensen med hans makker Andres, ved deres hundeslæde med hunde liggende foran. Slædehold 5 ved Slædepatruljen Sirius

”Hvordan kan man komme til at gøre tjeneste i Slædepatruljen Sirius?”

Det spørgsmål, er jeg er blevet stillet rigtig mange gange. Jeg vil her give mit bud på, hvad du kan gøre og hvad du kan forvente. Det er mine iagttagelser, men sørg for at læse alt, hvad du kan andre steder også.

Det er mit livs bedste beslutning at søge til Slædepatruljen Sirius. De år har sat sit præg på mig, sat sig i mig og gjort det muligt for mig at lave mange af de ting, jeg gør i dag.

Selvfølgelig har Jægerkorpset lært mig endnu mere. Men skulle jeg vælge ”EN” ting, så blev det til Slædepatruljen Sirius! Det siger jeg bare for at give en forståelse for, hvor vigtig det har været for mig at gøre tjeneste i Slædepatruljen Sirius.

Indholdsfortegnelse

Du kan her læse om følgende emner:

Hvorfor søge Slædepatruljen Sirius?

Erik B. Jørgensen ved Slædepatruljen Sirius, med is i hovedet og ved siden af hundeslæden

Det skal du fordi, at du brænder for at prøve dig selv af! Du elsker naturen, og du kan lide at arbejde hårdt og meget. Du skal kunne lide at være ”alene” med andre. Du er stort set aldrig alene, men sammen i tosomhed i meget lang tid. Du skal være klar på at tage udfordringer og modgang med åbent sind.

Når du har læst og set alt, hvad du kan om Slædepatruljen Sirius, så skal du forsat drømme om det er dig der kan stå ved siden af slæden og se hundene løbe glade ude foran. Selv om du fryser, det er koldt og snen driller.

Du skal også vide, at der er masser af stations arbejde, når det ikke er slæde sæson, så det arbejde skal du også tage med.

Hvis du forsat tænker det kunne være fedt. Så skal du søge.

Jeg har fået så meget med fra min tid i Slædepatruljen Sirius, at jeg slet ikke kan beskrive det her.

Hvorfor søgte jeg Slædepatruljen Sirius!

Jeg får ofte spørgsmålet om hvorfor jeg søgte Slædepatruljen Sirius? Det svært at sige 100%, men jeg kom ind som værnepligtig i Den Kongelige Livgarde, fra dec. 95 til nov. 97, her var jeg værnpligtigsergent sammen med en, hvis bror havde gjort tjeneste ved Slædepatruljen Sirius. Her hørte jeg de første historier og det fangede mig med det samme.

Jeg havde altid sagt tidligere at Slædepatruljen Sirius ikke er rigtige soldater, da de “bare” går rundt der oppe i Grønland, der var jeg ikke så gammel omkring 8 klasse. Men pludselig fik jeg billeder på hvad Slædepatruljen Sirius var, og jeg begyndte at læse alt jeg kunne finde om Slædepatruljen Sirus, samt Grønlands historie. Det fangede fra starten, jeg er lidt af en ener og elsker naturen, så det lød lige som mig.

Jeg søgte i 1997, men kom ikke ind. Jeg endte som reserve. Jeg gad ikke det normale militær så jeg stoppede nov. 97 og gik på landbrugsskole, men jeg kunne bare ikke slippe tankerne om Slædepatruljen Sirius, fra det jeg havde læst, samt jeg plejer altid at gennemføre hvad jeg sætter mig for. Så jeg søgte igen i 1998 og kom ind. Hvorefter jeg startede på forskole i 1999 og var ved Slædepatruljen Sirius fra 1999-2001.

Levede det så op til mine forventninger JA. Det ½ års forskole, er en fed tid med en masse kursus, om alt man skal kunne der oppe, vinterkursus, skydekursus, alt i motor, elektronik og værktøj, radiokursus, hundepsykologi, førstehjælp, sejllads, og meget mere. Virkelig lærerigt og spændende.

Tid ved Slædepatruljen Sirius  er et minde for livet, stationen er stationen, men naturen og hundeslædeturne vil altid sidde i mig. Den storslået natur, dyrelivet, og i et miljø de færreste har færdes i, med storme og ekstreme kuldegrader. Det man er der i 26 måneder, gør man oplever alting to eller flere gang, man har tid, til at se og opleve det hele, så det en ting der altid vil sidde i en. Nok derfor jeg altid vender tilbage til Grønland.

Hvis du en ung mand / kvinde så søg, du vil ALDRIG fortryde det.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Hvad er Slædepatruljen Sirius

Slædepatruljen Sirius, logo

Slædepatruljen Sirius er en lille militær enhed, der patruljerer i Nordøstgrønland, for at opretholde suveræniteten over Nordøstgrønland, og være nationalparkbetjente i verdens største Nationalpark.

Da der ikke bor grønlændere eller er nogle byer i hele Nordøstgrønland, skal man være til stede, for andre lande ikke kan gøre krav på Nordøstgrønland.

I et område der er 3,5 gang større end Danmark, bor der 27 mennesker og i sommersæsonen lidt flere, da der er forskere i området.

Derfor kører Slædepatruljen Sirius rundt på hundeslæder. Hundeslæder er billigt og meget drift sikkert i forhold til andre former for transport. Der er internationale krav, der siger man skal være tilstede på jorden i et område for at kunne beholde det.

Slædepatruljen Sirius består af 12 mand (kaldt ”fupper”) og 6 slædehold, der passer hovedkvarteret ”Daneborg” og patruljerer med hundeslæder rundt i hele nationalparken i ca. 6 måneder om året. 2 måneder om efteråret og 4 måneder om foråret.

Slædepatruljen Sirius er en del af de Danske Specialstyrker og hører under Søværnet.

Slædepatruljen Sirius afpatruljerer hele den Nordøstgrønlandske kyst i samarbejde med Søværnets skibe og flyvevåbnets fly.

For at gøre tjeneste i Slædepatruljen Sirius kræver det, at man har været soldat og kan opfylde kravene. Bliver man udtaget, skal man klare 7 måneders forskole/udvælgelse.

De udvalgte gør tjeneste i 26 måneder i Nordøstgrønland (uden ferie i Danmark, dog kommer man til Island en uge efter et år, hvor man skal til tandlæge).

Det gør faktisk at Slædepatruljen Sirius har 18 fupper i den travle sommerperiode ud over mange håndværkere og støttefolk, der er i den meget korte sommer.

Vil du læse mere om årets gang kan du gøre det her ved Forsvaret ”Tjenesten ved Slædepatruljen Sirius”

Hvis du drømmer om at søge selv, så læs og se alt hvad du kan. Du kan få inspiration længere nede.

Du kan se Forsvaret video og artikel om Slædepatruljen Sirius her: En Siriusmands hverdag på slæderejse 

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Træning til Slædepatruljen Sirius

Hvordan træner man så til Slædepatruljen Sirius. Du skal selvfølgelig kunne klare de fysiske krav der er, de er ikke hårde. Men HUSK det er minimums krav.

Det vigtigste du kan træne, det er, at du har prøver en masse. Det skader ikke at være håndværker eller en der har været vant til at bestille noget. Jeg selv kom fra en gård og havde arbejdet der hele min barndom.

Det er vigtigt, at man som ansøger har prøvet at arbejde og kender sig selv godt. En af de vigtigste egenskaber er at være ærlig. Fordi skal du gøre tjeneste ved Slædepatruljen Sirius, skal du kende dig selv og du skal være ærlig. Du skal ikke snyde uden om hårdt arbejde, men du skal også kunne sige til din makker, at du fryser dine tæer, og I er nød til at stoppe den dag. Men det skal være rigtigt, fordi ellers mister man tilliden til hinanden.

Så du skal være ærlig om, hvor meget du ved om Slædepatruljen Sirius, hvad du kan og hvad du ikke kan. Du skal kort sagt hvile i dig selv.

Når det så er sagt, kan du altid prøve forskellige ting af for at se, om du forsat tror Slædepatruljen Sirius er noget for dig. Se det som råd, men ikke noget du skal gøre.

De folk der kommer ind i Slædepatruljen Sirius er meget forskellige og ikke to har forberedt sig ens.

Det er mere din personlighed, og det hold du skal passe ind på, der er afgørende for, om du kommer med, end hvor meget du kan af alt muligt. Men det skader ikke at være godt forberedt.

Fysisk træning

Forbered dig nu godt og træn. Hvis det er din drøm at komme til Slædepatruljen Sirius, så er det surt at ryge på så simple fysiske krav. Det bliver også kun hårdere deroppe.

Det er også dejligt med overskud når du skal på ”Forskole” og vintertræning.

Ski

Prøv at tage på langrend og lær det. Har du muligheden, kan du udvide det med en skitur på fjeldski ud i de stor områder i Norge eller Sverige. Har du ikke færdigheder, findes der masser af gode kurser rundt omkring.

Det er rart at vide, om simpelt vinterliv er noget for dig.

Tag en uddannelse

Ved du, at du vil søge Slædepatruljen Sirius, så klæd dig godt på, gør din uddannelse færdig, bliv sergent eller på andre måde få noget livserfaring og bliv god til noget.

Hundeslæde

Du behøver ikke at have kørt hundeslæde før, langt de fleste af os, har aldrig prøvet det før. Men går du alligevel og skal vente et halvt til helt år på at søge, så kan du søge op som hundeslædekører i Norge eller Sverige, for at prøve det i det små. Det skader ikke. Her ville jeg personligt høre ved greendog.no på Svalbard, da ejeren er tidligere Siriusmand.

Orientering

Det er godt at være god til at finde vej og bruge kort og kompas. Så kender du det slet ikke, så lær det.

Militære færdigheder

Slædepatruljen Sirius er en militærenhed, så personligt ville jeg gøre alt for at blive sergent, når jeg var inde i forsvaret, for at få den livserfaring og de mange erfaringer det giver. Det stiller dig bare meget bedre. Men det er ikke nødvendigt.

Kend dig selv

Du skal tænke på at du søger op til et lille lukket samfund, hvor du mange måneder om året kun er sammen med en mand. Du skal arbejde under hårde forhold, hvor naturen bestemmer alt. Du skal undvære familie, venner, evt. kæreste.

Så det er bare vigtigt, at du kender dig selv, og ved du trives under sådanne forhold. Slædepatruljen Sirius er ikke noget man søger for at få det på dit CV, det er en livstil og noget du virkelig skal ville.

Når du føler dig klar, så se at få søgt. Det kan være dig der skal afsted!

Skal du så være bange for at gå glip af alt muligt i dit liv ved at være ved Slædepatruljen Sirius i 26 måneder. Nej, du vil blive overrasket over, hvor lidt der er sket på den tid du har været væk. Når du møder dine venner og familie anden gang efter du var afsted, har de glemt du var væk.

Men det har du ikke, du vil være Siriusmand resten af dit liv, et stort kammeratskab. Kammerater der alle har været derude hvor naturen bestemmer og du er den lille.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Optagelseskrav til Slædepatruljen Sirius

Du kan læse altid læse de opdateret krav for at søge Slædepatruljen Sirius ved Forsvaret her!

Her er nogle af Forsvarets krav

  • Du har aftjent værnepligt i Forsvaret eller i Beredskabsstyrelsen med tilfredsstillende resultat
  • God fysik og et godt helbred
  • Afklarede familieforhold
  • Du har ikke en generel hørenedsættelse
  • Velholdte tænder
  • Kan sikkerhedsgodkendes i Forsvaret

Synskrav

  • Fuldt syn uden korrektion. Der kan dispenseres for refraktionskorrigerende behandling af typen LASEK og PRK godkendes.
  • Du bruger ikke briller og/eller kontaktlinser. Din synsstyrke er minimum 6/6 – hvert øje for sig og med begge øjne samtidig.
  • Du har normal farvesans og kan bestå Ischiaras farvetest.

Selve optagelsesprøven, består bl.a. af

  • Styrketest (Coretest, niveau 4)
  • Løbetest minimum 2.750 meter på 12 minutter
  • Skriftlige test
  • Vandøvelse (ingen specifikke krav)
  • Samarbejdsopgaver
  • Orienteringsløb og march (ingen specifikke krav)
  • Interview med tidligere tjenestegørende ved Sirius
  • Interview med psykolog
  • Helbredsundersøgelse

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Kvinder i Slædepatruljen Sirius

Er der kvinder i Slædepatruljen Sirius?

Nej, det har der ikke været indtil nu. De sidste mange år har kvinder kunne søge, men der er endnu ikke nogen kvinder, der har klaret de helt basale fysiske krav.

I gamle dage var det embedslægen, der forbød kvinder at søge Slædepatruljen Sirius, på grund af ”hygiejne” hensyn. Min personlige holdning er, at det ikke var derfor. Tilbage i tiden var kvinder og mænd ikke vant til at arbejde sammen i militæret og i en ”mandeverden”. Så man turde ikke få kvinder op.

I dag er der flere kvinder i Forsvaret, og de gør det super godt. Personligt tror jeg kun, at det er et spørgsmål om tid før den første kvinde kommer ind. Optagelse til Slædepatruljen Sirius kræver du er stærk, og du kender dig selv godt. Men du skal mest kunne bevæge dig selv og din egen kropsvægt. Det er mange kvinder, der kan løbe fra mig og lave flere kropshævninger, osv. Så flere vil kunne klare de basale fysiske krav for at gøre tjeneste i Slædepatruljen Sirius.

Hvis vi sammenligner med Jægerkorpset, så har kvinder haft mulighed for at søge ind i Jægerkorpset i meget længere tid. I Jægerkorpset tror jeg dog ikke på at kvinderne kommer ind. Det skyldes, at vi skal slæbe så mange kilo. De kvinder, der søger, får problemer med hofterne og bækkenet på grund af de meget tunge belastninger og belastninger over lang tid.

De kvinder, der søger Slædepatruljen Sirius, skal selvfølgelig kunne klare kravene, og kravene er de samme som til mændene. Da det er specialstyrker, kan man ikke have forskellige krav til mænd og kvinder. Det er arbejdet, der skal udføres, der afgør hvad man skal kunne.

Så er du pige/kvinde og drømmer om Slædepatruljen Sirius, så træn godt, så du kan klare de basale krav og kan gøre dig gældende. Så har du en lige så stor chance som de mandlige ansøgere.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Ansøgning til Slædepatruljen Sirius

Slædepatruljen Sirius har optagelse en gang om året, i september. Så ansøgninger skal sendes i løbet af foråret og sommeren.

Derefter er der udvælgelse/optagelsesprøve, og i december samme år starter de udvalgt på ”forskolen”.

Det er Forsvarets Rekruttering der står for ansøgninger, du kan altid se mere her på Forsvarets side om Slædepatruljen Sirius.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Løn i Slædepatruljen Sirius

Lønnen ved Slædepatruljen Sirius er god, primært fordi du ikke bruger så mange penge på kost og logi.

Du får din månedsløn alt efter hvad rang du kommer med og hvor længe du har været i Forsvaret.

Det er mellem 18-24.000 kr.

Så får du et tillæg for at være ved Slædepatruljen Sirius, så du er arbejdstids neutral, så du skal forvente, at arbejde alle ugens dage når du er på patrulje, og kun have få dage fri når du er på stationen. Til gengæld er dit arbejde, forhåbentlig din passion.

Tillægget er omkring 25.000 kr.

Mens du gør tjeneste ved Slædepatruljen Sirius betaler du Grønlandsk skat på ca. 37%.

Så med en god løn og uden du har ret mange udgifter bliver det en ok løn. Gør du det op i en timeløn, så skal du ikke gøre det, så kan du tjene mere i Danmark, men det er ikke så fedt.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Våben i Slædepatruljen Sirius

Da Slædepatruljen Sirius er en del af Søværnet og militæret, vil du blive uddannet til at bruge en lang række af forsvarets våben. Men da Slædepatruljen Sirius er en specialenhed, der kører under andre forhold end alle andre, har de også specialvåben.

Der er både haglgevær og jagtrifler ved patruljen.

På slæderne kører hver mand med deres personlige våben i form af

  • En 10 mm Glock 20 pistol ved sin side
  • Riffel Gevær M/53-17 kaliber 30-06, som er en opdatering af riflen M1917, en gamle riffel fra ja 1917 som kan klare det meste. Det har til tider været tilladt at køre med private rifler bare de var samme kaliber som tjeneste riflen.

Ud over det bruger man signal pistoler, til at marker sin position, se efter hytter og vigtigst skræmme isbjørne væk.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Udstyr i Slædepatruljen Sirius

Slædepatruljen Sirius er som nævnt en militærenhed under Søværnet, men de fleste folk er fra Hæren. Man bruger en del militær udrustning og uniformer, det er især blevet mere aktuelt de senere år, med flere turister og forskere i området, fordi kan se hvem der er hvem.

Da det er et specielt område, bruger man alt muligt tøj, hvor man syr Slædepatruljen Sirius logo/emblem på tøjet, for at folk kan kende en og man er mærket som en militær styrke

Meget af udstyret er specielt lavet til Slædepatruljen Sirius som teltet, ydersoveposer, mv. Det skyldes, at normalt udstyr ikke kan leve op til de krav og betingelser, det skal virker under.

Meget af udstyret bliver også syet af patruljens medlemmer selv, da det ikke kan fås, eksempelvis tasker til slæderne, riffeltasker, og meget mere.

Kun det bedste udstyr kan bruges her. Det bliver også for dyrt, hvis det går i stykker hele tiden.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Slædepatruljen Sirius’ historie

Slædepatruljen Sirius har en lang historie, jeg kun kort vil berøre her. Den fortjener at blive fortalt bredere og dybere. Så gør dig den tjeneste at læse nogle af de gode bøger om patruljen.

Slædepatruljen Sirius blev oprettet den 18. august 1950 og har kørt lige siden i Nordøstgrønland, med få ændring igennem årene. Det at køre hundeslæde ændrer sig ikke meget. Men hovedkvarteret ”Daneborg” er en moderne station, der har fulgt med udviklingen, så der er alt, hvad der skal være i et lille samfund.

Forgangs enheden til Slædepatruljen Sirius, var ”Operation Resolut” under Anden Verdenskrig. Her blev der oprettet en lille slædepatrulje bestående af de fangstmænd, der var i området den gang. De skulle forhindre tyskerne i at have vejrstationer i Nordøstgrønland.

Vejrmeldinger fra Nordøstgrønland er vigtige, fordi det er vejret i Europa 24 timer efter. Så det ville være en kæmpe fordel at kende vejret i Nordøstgrønland, for at planlægge krigsindsatser i Europa.

Slædepatruljen prøvede at forhindre tyskerne i at lave vejrstationer i løbet af krigen. Tyskerne lykkedes at lavede flere vejrstationer, der kørte i perioder, der så blev nedlagt eller angrebet af slædepatruljen eller den Amerikanske Flåde, danskerne arbejdede sammen med.

Det var en underlig krig, fordi folkene på begge sider kendte hinanden og ingen ønskede krig. Kan du lide historien så læs bogen om ”Operation Resolut”, den er spændende og mærkelig, om angreb, tilfangetagelse, overgivelser og en mærkelig lille krig i krigen.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Nordøstgrønlandsk Kompagni Nanok

Før Slædepatruljen Sirius og før Anden Verdenskrig var der mennesker i Nordøstgrønland. For mange år siden var der eskimoer men de uddødede i midten af 1800 tallet.

Men fra omkring år 1900 var der fangstmænd i store del af området, både danskere og nordmænd. De jagtede alle dyr med pels, der kunne sælges efterfølgende.

Det stod på frem til 1960, hvor de sidste forsvandt. Det var også derfor at Slædepatruljen Sirius var oprettet i 1950, for at være tilstede når folk forsvandt, og hvis der skulle komme en Tredje Verdenskrig, så man kunne sende vejrmeldinger og bekæmpe, at fjenden fik vejrstationer der oppe.

De danske fangstmænd i de år var i fangstkompagniet ”Nordøstgrønlandsk Kompagni Nanok”.

Nordmændene prøvede faktisk at stjæle et stykke af Nordøstgrønland i 1931, da de hejste det norske flag og erklærede et område som Norsk som de kaldte ” Eirik Raudes Land”.

Det kunne Danmark ikke gå med til, så det førte til en retssag i Haag, som Danmark vandt i 1933.

Med det krav at Danmark/Grønland altid skulle være tilstede i Nordøstgrønland, det er bl.a. derfor Slædepatruljen Sirius forsat kører.

Fangstmændene forsvandt, der var ikke penge i det mere og mange af aktiviteterne havde også været en del af kampen om, hvorvidt det var Dansk eller norske territorie. Det var også derfor der var rigtig meget forskning i Nordøstgrønland i 1930’erne med bl.a. Lauge Kock og Knud Rasmussen.

I dag findes Nordøstgrønlandsk Kompagni Nanok forsat. Det er i dag tidligere Siriusfolk, der vedligeholder de gamle hytter i Nationalparken, i samarbejde med Grønlands Nationalmuseum og Aage V. Jensen fonden, for at bevare historien.

Slædepatruljen Sirius hjælper også det de kan og benytter hytterne på deres slæderejser.

Du kan læse meget mere om Nordøstgrønlandsk Kompagni Nanok, i den fantastiske bog: Nordøstgrønland 1908-60, Fangstmandsperiode, den har jeg anmeldt her.

Det var en kort gennemgang af en fantastisk historie. Dog må man ikke glemme den vilde og fascinerende ekspeditions historie der er i området, fra den gang man udforskede landet for første gang i nyere tid. Det var med Knud Rasmussen, Peter Freuchen, Lauge Kock, Ejnar Mikkelsen og andre store ekspeditions folk. Vil du gerne til Slædepatruljen Sirius, så bør du også læse om dem.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Bøger om Slædepatruljen Sirius

Jeg lavet et helt indlæg om, bøger om Slædepatruljen Sirius, det kan du læse her ”Anmeldelse: Bøger om Slædepatruljen Sirius

Bøger om Slædepatruljen Sirius

  • Tusind dage med Sirius af Peter Smith Mikkelsen Gyldendal 1986 og 1990
  • Sirius af Jørgen Bjerre, Komma 1990 og Aschehoug 1999, i udvidet udgave
  • Slædepatruljen Sirius – 4000 km med verdens bedste hunde af Tomas Thormann, Klematis 1996
  • Sirius gennem 50 år af Peter Schmidt Mikkelsen, Aschehoug 2000
  • Et andet Sirius af Odder Museum Redigeret af Ove Sørensen, Aschehoug 2002
  • Sirius, et øje i Nord af Magnus Elander og Peter Bondo Christensen, Gyldendal 2009

Andre bøger

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Film og TV om Slædepatruljen Sirius

Her under er der lidt link til TV dokumentar, interview og andre program om Slædepatruljen Sirius og Nordøstgrønland. Søg endelig videre, der er meget andet der ude.

TV om Slædepatruljen Sirius

YouTube klip om Slædepatruljen Sirius

Film om området og lidt om Slædepatruljen Sirius

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Mine egne oplevelser med Slædepatruljen Sirius

Som jeg skrev indledningsvist, så er det den bedst beslutning jeg har taget i mit liv. Det gjorde det også lettere for mig at blive Jægersoldat senere. Det har samtidig lagt grundstenen til mit liv som fuldtis eventyrer og de mange ekspeditioner, jeg har lavet.

Du kan læse og se mere her under.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Jeg håber meget, at du blev klogere på Slædepatruljen Sirius. Held og lykke hvis du vil søge.

Erik

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Relateret indlæg

Indlægget er opdateret: 23. maj 2021

Alle Erik B. Jørgensen bøger og friluftsliv/outdoor. Grafik til shop hvor bøger kan købes.