Tørrenet i teltet

Tørrenet i telt, Grønland Indlandsisen, eksempler

Hvem kender ikke det med, at når du skal af sted om morgen på vinterfjeldet, at støvlerne og de handsker du ikke fik med på maven om natten, er frosne og kolde. Det er ikke en god start på dagen. Men når du nu skal smelte sne til vand, varme kaffe, the, o.lign., om aften og morgen, kan du ligeså godt udnytte varmen og tørre sin ting.

Lige siden min tid ved Slædepatruljen Sirius, hvor vi havde tørrenet i teltet, har jeg ikke villet undvære det.

Tørrenet i telt, Slædepatruljen Sirius

Slædepatruljen Sirius

Hvis du vil have tørrenet i dit telt, kræver det lidt forbedringer, og at du tager din brænder med ind i inderteltet. Dette kræver dog ekstremt gode brænderrutiner, da teltet futter hurtigt af, hvis flammerne bliver for høje, eller du kan få kulilteforgiftning. Det kan du læse meget mere om i indlægget ”Brænder i telt

På den måde får du det dejligt varmt i teltet, mens brænderne kører. Det vigtigste er, du laver et godt stort tørrenet i toppen af teltet, så du kan lægge støvler, handsker, huer og andet du har brugt, om dagen til tørre. Det giver så meget mere livskvalitet med tørt tøj og dejlig varme i teltet, mens brænderne køre. Alt det gør opholdet på vinterfjeldet 10 gange sjovere.

Selv på mine normale ture, bruger jeg tørrenet, eller minimum en snor i toppen af teltet til lidt sokker.

For at kunne få et godt tørrenet kræver det dog et godt telt, der kan klare belastningen, fordi man har så meget mere tøj der skal tørres, især om vinteren.

 

Telte til vinterbrug

Tørrenet i telt, Grønland Indlandsisen

Den Grønlandske Indlandsis

Lad os først se på telte til vinterbrug. Her vil jeg gerne have et stort telt, fordi jeg har mere udstyr. Jeg ønsker også en god siddehøjde, for der kan være plads til mig og et tørrenet.

Personligt vil jeg helst ikke have et telt, der er lavere end 110 cm i siddehøjde indvendigt. Mit bedste telt er 150 cm i højden. Min regel er, at er jeg alene, skal jeg have minimum et 3 personers telt. Er vi 2-3 personer kræver det et 6 personers telt.

I de helt store modeller af vintertelte, som Svalbard 6 fra Helsport, er de næsten klare til at montere et tørrenet. Dog er der mange telte der ikke er lavet godt nok, så det kræver at symaskinen skal frem.

Det vigtige ved et tørrenet, der skal bruges til meget grej, er, at de ”øjer” nettet fæstnes i, går igennem inderteltet og ud til yderteltet, så vægten kommer helt ud til stængerne.

Tørrenet i telt, Danmark rundt i kajak, isvinter

“Danmark rundt i kakaj, isvinteren 2009-10”

Under ”Danmark rundt” brugte jeg et Hilleberg telt, Nammatj 3 GT. Her måtte jeg selv lave forbedringer. Jeg lavede små knaphulshuler i toppen af inderteltet, så jeg kunne føre snorene fra tørrenettet ud igennem og op til stopperne i yderteltet ved stangkanalerne. Men så kunne teltet også bære en masse kilo.

Igennem årene har jeg brugt mange forskellige net til tørrenet. Det absolut bedste er at bruge havenet/fuglenet. Havenet er grovmasket net med ca. 5 cm mellem maskerne. Det koster ca. 40 kr. per m3. Jeg køber mit net i Bauhaus (det findes på ruller) som er lavet til slyngplanter kan gro op af, eller holde fugle væk med.

Det gode ved nettet er, at hullerne er tilpas store, at til det er let at trække sokker, handsker, osv. op i mellem maskerne. Samtidigt med maskerne er så tætte, at støvler, snebriller, osv. kan ligge oven på det.

Nettet det klipper jeg ud. Det kan godt være lidt svært, at få lavet et lige stykke. Så jeg fletter en snor i hver side og ende, mens jeg sætter det op i teltet. På den måde kommer nettet til at sidde flot. En god ide er at lave et midtpunkt, der også holder tørrenettet oppe, i midten.

Når jeg så er på vintertur, står brænderne i midten af teltet. Her har jeg hul i teltet eller brænderne står i Trangialåg, så der ikke kan løbe brændstof ud i teltet. Så hænger alt tøj lige over brænderne, mens der laves vand og mad.

toerrenetindlandsisen

toerrenetdanmarkrundt

Lidt fif til at tørre udstyr:

 • Hæng alt op enkeltvis så det hænger ned af. Så er der større tørreflade.
 • Støvlerne lægger jeg på hovedet i nettet og tager sålen ud.
 • Bliver det kraftig storm, er det en god ide at tage en masse grej ned fra tørrenettet, da det er en stor belastning for teltet.
 • Husk at se til dit tøj flere gange, vend det, så det ikke folder, eller noget ikke bliver tørret

Næsten morgen kan du gå ud med tørre støvler og udstyr. Det er så dejligt!

Tørrenet i telt, Grønland Indlandsisen 1

Teltet til normalt brug

De telte jeg har til normalt brug, sætter jeg ikke det tunge tørrenet i. Mange teltet er født med muligheden for at sætte nogle små fine tørrenet op, der godt kan bære et par trøjer og sokker. Det er super dejligt at kunne hænge tøj op og tørre det, hvis alt er vådt, eller få luftet noget tøj, når vejret ikke er til at gøre det udenfor.

Tørrenet i telt, Far og datter i Vildmarken

“Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Nordsverige”

Under vores “Far og datter i Vildmarken” ture, har jeg brugt et Akka Endurance 3 telt fra Fjällräven. Det har et forholdsvis stor tørrenet, man kan tilkøbe. Det vejrer ikke ret meget og virker super godt. Det sættes op med elastikker for at holde det stramt, og er fint, fordi jeg skal ikke have så meget vægt op i det.

"Alaska på tværs"

“Alaska på tværs”

Under “Alaska på tværs” gik jeg med et letvægtstelt Oppland 3 LW fra Nordisk. Her giver det ikke mening vægtmæssigt at sætte net i. Men det har en snor øverst i inderteltet, hvor jeg også lufte og tørre lidt tøj.

Jeg håber, at du kan bruge tricksene. Skriv gerne en kommentar, og del gerne dinne erfaringer.

Erik

Tørrenet i telt, Skandinavien i kajak, isvinter

“Skandinavien rundt i kajak”

Relateret indlæg

Tidligere udgave af indlæg, fra 28 maj. 2008. Opdatere 8. jan. 2016

Tidligere udgave af "Tørre net i teltet" fra 28 maj 2008

4 Comments on “Tørrenet i teltet”

 1. Velbekomme Ninna, det glæder mig du kan bruge det.
  Jeg har købt mit i Bauhaus, det er ca. 5×5 cm nethuller. Nu ved jeg ikke kom ud skriver mm eller cm. Men hvis nettet er for fint, så kan man ikke putte sokker, handsker, mv. op i nettet nede fra.

 2. Hej Erik, tak for dine mange gode artikler! Køber du stadig net i Bauhaus? jeg kan kun finde net med maskestørrelse 25×25 og 15×15, og det synes jeg er for store huller.

  Venlig hilsen Ninna

 3. Hej Nicolai
  Tak for dine pæne ord.
  Jeg har købt mit bedst net i Bauhaus, de har net i metermål, til have brug. Det har nogle store gode masker, mener det er 45 kr meteren. Det har jeg klippet ud og syet en kant af webbing på. Alternativet har jeg også lavet en ramme af snor, jeg har syet i gennem nette, også klippet net tilbage efter.
  Det er vigtigt at tørre net har godt fat i ydreteltet. Mange modler af telte har mange fæstner mellem inder og ydre telt, så det går fint.
  Men f.eks. mine Hilleberge, har jeg lavet små huller i inderteltet, så snorene der holder tørrenettet, går ud igennem inderteltet og har fat i ydreteltet.
  De huller jeg har lavet i inderteltet er meget små og jeg har syet rundt om så det ikke løber, så det ligner et lille knappehul. Det er også en god ide, at have et hul i midten af nettet og til toppen af teltet. Har skrevet lidt om det her: https://komud.dk/telt-pa-danmark-rundt-i-kajak-vinter/
  Håber det kan bruges, ellers skriv igen.
  Mvh
  Erik

 4. Hej Erik
  Genialt med alle dine anmeldelser, tips og tricks, tak for det. Jeg er blevet “lun” på at få et tørre net i mit telt om vinteren. Har du selv lavet dit? Hvad er det lavet af? Da der ikke er nogle kraftige ophængspunkter i mit telt tænker jeg jeg at sy dem selv men tænker at tyngden fra net og indhold bare vil trække inderteltet ned. Kan du hjælpe mig med lidt gode råd eller eller skrive hvor jeg kan finde mere info.
  Vh Nicolai

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *