Tørrenet i telt, Grønland Indlandsisen, eksempler

Er der noget mere genkendeligt end morgenrutinen i vinterfjeldet, hvor støvler og handsker, der ikke har været gemt i soveposen natten over, møder en med iskold modtagelse? Det sætter sjældent dagen godt i gang.

Men det kan undgås! For mens du alligevel er i gang med at smelte sne til vand, eller opvarme vandet fra aften før i termokanderne, eller lave en dejlig kop kaffe eller te, i de stille aftener og morgener, hvorfor så ikke gøre det bedste ud af situationen og tørre dine ting ved samme lejlighed?

Siden mine dage ved Slædepatruljen Sirius, hvor et tørrenet i teltet var uundværlig ting af vores teltet og rutiner i telte, har jeg altid været overbevist om dets værdi, og har altid tørrenet i mine telte når jeg er på vinterture eller vinterekspeditioner!

Blogindlægget er opdateret den 16. jan. 2024.

Tørrenet i telt, Slædepatruljen Sirius

Slædepatruljen Sirius

Hvis du vil have tørrenet i dit telt, kræver det lidt forbedringer af teltet, og at du tager din brænder med ind i inderteltet, for at tørrenettet skal give mening. Det kræver dog ekstremt gode brænderrutiner, når man tager ”åben” ild ind i teltet, eller du kan få kulilteforgiftning. Det kan du læse meget mere om i mit indlæg her:

Men brænderne inde i teltet, får du det dejligt varmt i teltet, mens brænderne kører, og du kan få tørret alt dit tøj. Det vigtigste er, du laver et godt stort tørrenet i toppen af teltet, så du kan lægge støvler, handsker, huer og andet du har brugt, om dagen til tørre. Det giver så meget mere livskvalitet med tørt tøj, og dejlig varme i teltet, mens brænderne kører. Alt det gør opholdet på vinterfjeldet 10 gange sjovere.

Selv på mine normale ture, bruger jeg tørrenet, eller minimum en snor i toppen af teltet til lidt sokker.

For at kunne få et godt tørrenet kræver det dog et godt telt, der kan klare belastningen og har en vis højde, fordi man har så meget mere tøj der skal tørres, især om vinteren.

 

Telte til vinterbrug

Tørrenet i telt, Grønland Indlandsisen

Den Grønlandske Indlandsis

Lad os først se på telte til vinterbrug. Her vil jeg gerne have et stort telt, fordi jeg har mere udstyr. Jeg ønsker også en god siddehøjde, for der kan være plads til mig og et tørrenet.

Personligt vil jeg helst ikke have et telt, der er lavere end 110 cm i siddehøjde indvendigt. Mit bedste telt er 150 cm i højden. Min regel er, at er jeg alene, skal jeg have minimum et 3 personers telt. Er vi 2-3 personer kræver det et 6 personers telt.

I de helt store modeller af vintertelte, som Svalbard 6 fra Helsport (anmeldelse her), er de næsten klare til at montere et tørrenet. Dog er der mange telte der ikke er lavet godt nok, så det kræver at symaskinen skal frem, det skal den også lidt på Svalbard 6.

Det vigtige ved et tørrenet, der skal bruges til meget grej, er, at de ”øjer” nettet fæstnes i, går igennem inderteltet og ud til yderteltet, så vægten kommer helt ud til stængerne.

Tørrenet i telt, Danmark rundt i kajak, isvinter

“Danmark rundt i kakaj, isvinteren 2009-10”

Under “Danmark rundt i kajak, isvinteren 2009-10” brugte jeg et Hilleberg telt, Nammatj 3 GT (anmeldelse her!). Her måtte jeg selv lave forbedringer. Jeg lavede små knaphulshuler i toppen af inderteltet, så jeg kunne føre snorene fra tørrenettet ud igennem og op til stopperne i yderteltet ved stangkanalerne. Men så kunne teltet også bære en masse kilo.

Igennem årene har jeg brugt mange forskellige net til tørrenet. Det absolut bedste er at bruge havenet/fuglenet. Havenet er grovmasket net med ca. 5 cm mellem maskerne. Det koster ca. 40 kr. per m3. Jeg køber mit net i Bauhaus (det findes på ruller) som er lavet til slyngplanter kan gro op af, eller holde fugle væk fra buske og andet.

Det gode ved nettet er, at hullerne er tilpas store, at til det er let at trække sokker, handsker, osv. op imellem maskerne. Samtidigt med maskerne er så tætte, at støvler, snebriller, osv. kan ligge oven på det.

Nettet det klipper jeg ud. Det kan godt være lidt svært at få lavet et lige stykke. Så jeg fletter en snor i hver side og ende, mens jeg sætter det op i teltet. På den måde kommer nettet til at sidde flot. En god ide er at lave et midtpunkt, der også holder tørrenettet oppe, i midten. Når jeg så er på vintertur, står brænderne i midten af teltet. Her har jeg hul i teltet eller brænderne står i Trangialåg, så der ikke kan løbe brændstof ud i teltet. Så hænger alt tøj lige over brænderne, mens der laves vand og mad.

Brug ikke et net med små huller, fordi du kan kun lægger tøj oven på det, så du kan tørre mindre, og tøj tørre bedre ved at hænge, da varmen letter kommer op på alle sider. Du skal heller ikke lave tørrenet kun men snore, da sokker, handsker og det andet du tørre, falder letter ned, i forhold til det grov-masket net.

 

toerrenetindlandsisen

toerrenetdanmarkrundt

Fif til at tørre udstyr

  • Hæng alt op enkeltvis så det hænger ned af. Så er der større tørreflade.
  • Støvlerne lægger jeg på hovedet i nettet og tager sålen ud. Så varmen kommer op i støvlerne.
  • Bliver det kraftig storm, er det en god ide at tage en masse grej ned fra tørrenettet, da det er en stor belastning for teltet, når teltet hopper og op ned.
  • Husk at se til dit tøj flere gange, vend det, så det ikke folder, eller noget ikke bliver tørret, fordi det hænger for tæt, eller væk fra varmen.
  • Er tøjet tørt om aften, bliver det ikke vådt at ligge natten over i tørrenettet, den smule rimfrost der kommer i tøjet, tørre hurtigt når brænderne køre om morgen.

Næsten morgen kan du gå ud med tørre støvler og udstyr. Det er så dejligt!

 

Tørrenet i telt, Grønland Indlandsisen 1

Teltet til normalt brug

De telte jeg har til normalt brug, sætter jeg ikke det tunge tørrenet i. Mange teltet er født med muligheden for at sætte nogle små fine tørrenet op, der godt kan bære et par trøjer og sokker. Det er super dejligt at kunne hænge tøj op og tørre det, hvis alt er vådt, eller få luftet noget tøj, når vejret ikke er til at gøre det udenfor.

Tørrenet i telt, Far og datter i Vildmarken

“Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Nordsverige”

Under vores “Far og datter i Vildmarken” ture, har jeg brugt et Akka Endurance 3 telt fra Fjällräven (anmeldelse her). Det har et forholdsvis stor tørrenet, man kan tilkøbe. Det vejrer ikke ret meget og virker super godt (dog har det små huller). Det sættes op med elastikker for at holde det stramt, og er fint, fordi jeg skal ikke have så meget vægt op i det.

 

"Alaska på tværs"

“Alaska på tværs”

Under “Alaska på tværs” gik jeg med et letvægtstelt Oppland 3 LW fra Nordisk (anmeldelse her). Her giver det ikke mening vægtmæssigt at sætte net i. Men det har en snor øverst i inderteltet, hvor jeg også lufte og tørre lidt tøj.

Du skal dog være opmærksom på at tøjet ikke tørre ret meget, når der ikke er brænder i teltet. Det er kun til når det er regnvejr, eller tørre tøjet bedre ved at hænge ude i vinden eller solen tørre tøjet når den er fremme.

 


Jeg håber, at du kan bruge trickene og selv få udnyttet varmen og mulighed for at tørre dine ting i et tørre net.

Erik

Tørrenet i telt, Skandinavien i kajak, isvinter

“Skandinavien rundt i kajak”

Relateret indlæg

Tidligere udgave af indlæg, fra 28 maj. 2008

Tidligere udgave af "Tørre net i teltet" fra 28 maj 2008

Indlægget er opdateret: 7. april 2024