I mine forberedelser til Skandinavien rundt i kajak, testede jeg løs. Både kajakker og pagajer for at se på min march hastighed. Jeg havde haft lidt ondt i mit højre håndled siden Danmark rundt, under vinteren 2009-10.

Så jeg gik i gang fra en ende af og prøve alle de pagajer jeg kunne få fingene i. Så var det bare at se på GPS’en og forholdene jeg roede i. Med last i kajakken, kunne jeg ikke måle nogen forskel når jeg lå op til 7-8 km/t, først her over, vandt jeg noget med en større pagaj.

Så da jeg kom til Grønlænder pagajer, kunne jeg mærke at den lave og lidt tættere rostil, gav mig samme tempo, måske en lidt højre kardance, men virkelig behageligt for min krop.

Lidt det sammen følte jeg men en lille wingpagaj, den låser dejligt i vandet, så den står fast det gør jeg ikke skal holde ret hårdt den arbejder selv.

Jeg havde også mange tanker om slidtage på min krop over lang tid. Jeg talte med en masse personer her hjemme, Geir, Ravn Hamberg, Martin Nissen, osv. om deres erfaringer.

Så valgte endt med at medbringe 3 pagajer:

  • Grønlænder pagaj der var lavet lidt breder end ”normalt” 9,5 cm på det bredeste sted. Vægt 850 g, var lavet lidt kraftigere og med kevlar i midten. En pagaj Leif Juhl lavede til mig.
  • Hybrid pagajen, Avannaq en Grønlænder pagaj med wingpagaj i bladene. Samt et lidt anderledes skæft at holde om. Ekstra forstærket derfor 850 g (normalt 650 g)
  • Wing-pagaj, EPIC Small Mid Wing, i 210-220 cm. 650 g.

Her kan du se en video fra Genialt grej serien. Hvor jeg på turen forklare lidt mere om mine valg.

 

Det skal sige at jeg kan rulle med alle 3 pagajer også i bølger. Wing pagajen kan jeg kun lave to rul, bagover, eller stromrul forover, men det er også nok. Men i rigtigt hårdt vejr, valgt jeg en af de andre fordi dem kan jeg rulle mange flere rul med og skifte retning på pagajen under rullet.

Dog kan jeg lave lidt flere rul med Grønlænder pagajen så den blev ofte første valg, hvis jeg blev fanget eller skulle krydse i meget hård vejr.

Brug af min pagajer

Ellers var mine erfaringer, at wing-pagajen fik jeg ikke brugt ret meget max. 5% af tiden. Fordi min føles var at jeg skulle virkelig have gode forhold og højt tempo over 7 km/t for det kunne betale sig, fordi ellers var jeg slem til at flytte for meget vand, ved at jeg roede hård til end jeg kom fremad. Så jeg spildte kræfter.

Så jeg tog ofte en af de andre, de lammer heller ikke så meget, bliver lidt afhæng af  at Grønlænder pagajerne er så stille.

Så resten af turen ro jeg stort set 50/50% med Grønlænder og Avannaq pagajen. Jeg skiftede simpelthen hver morgen, fordi så fik jeg et nyt greb og en lidt anden måde at ro på, så mine hænder, håndled og krop blev belastet lidt forskelligt. Få gange skiftede jeg i løbet af dagen. Men det var mest hvis jeg ville prøve Wing-pagajen af, eller forholdene blev for ”langsom” til wing-pagajen.

Hvordan holdt de så?

Grønlænder pagajen var super dejlig, er forsat lidt i tvivl om den behøvede at være breder, men omvendt har det ikke været hårdere at bruge. Den er lavet i cedertræ og kevlar, det har holdt super, selv om jeg har ramt nogle sten. Cedertræet rejste selvfølge sig lidt i træet og blev pænt rug, men blev puset en gang på turen. Jeg fik også pænt meget hårdhud på hænderne. Er virkelig blevet glad for den lave rostil og den lydløse gang i vandet. Samt at forskyde pagajen i forskellige tag.

Avannaq, hybride mellem en Grønlænder og wing pagaj, har virket helt overtruffen. Den er næsten lydløs, samt de har rigtigt godt fat i vandet, den kan både roes med lav og høj rostil. Grebet er meget anderledes end andre pagajer, men virkelig dejligt at holde på, gør også det hjælper til at skåne min krop at jeg holder så forskelligt.
Selv om den er wing formet, kan jeg forsat forskyde pagajen til forskellige tag. En super pagaj som vil følge mig frem over.

Wing-pagajen Small Mid Wing fra EPIC er super lækker kvalitet og meget let og kan 100% hvad den lover, en super pagaj, ved ikke om den vil komme med på ture, med tung oppakning frem over, måske? Men til ture hvor jeg er lettere, osv. er den super. Har heller ikke en skramme.

Rostil

Min rostil er svær at forklar og vise, på min rovideo ser det ud til mine arme er meget bukket, men det er vinkel og vindvinklen. Jeg vil sige at jeg roer meget over næsten strakte arme generelt, samt jeg køre meget ud i et v, som med wing pagaj også når jeg ro Grønlænder pagaj. Samt jeg gør rigtigt meget ud af at åbne den hånd der skubber, for at slap mere af i min krop, samt jeg synes det gør jeg skubber bedre og overføre mere kraft fra mine store muskel grupper. Især mine ben, som jeg bruger meget.

Ved at bruge mine ben, ryg, osv. så hele kroppen er i gang, er med til at gøre, at jeg ikke får ondt i røven, når jeg roer mange timer. Samt god smidighed gør også jeg kan side mange timer.

Her er min rofilm igen igen, hvis du ikke har set dem, her kan du se alle pagajer, osv. i brug. Lad mærke til hvordan landskabet ændre sig, samt mit tøj, hård, skæg, humør, osv.

 

Erik

 

 Relateret indlæg

 

Indlægget er opdateret: 4. februar 2022

Skandinavien rundt i kajak, bog, køb her!