I påsken 2018 kørte jeg fra Skagen til Esbjerg, af Vestkystruten med normalt cykelsetup. Vi havde ikke mere tid til resten og havde heller ikke planlagt at nå det. Men selvfølgelig ville jeg gerne cykel det sidste stykke af Vestkystruten, National Cykelrute 1.

Det fik jeg mulighed for på et lille mikroeventyr, i mellem to foredrag. Når jeg nu var på de her kanter, kunne jeg lige så godt udnytte muligheden.

Jeg glæde mig helt vildt, til at det sidste stykke, men også at afprøve mit bikepacking-setup, som jeg havde haft et stykke tid. Men det er mest blevet til cykelture, med mit andet setup.

Tirsdag eftermiddag klokken 16.30 kunne jeg cykle ud fra Esbjerg og køre ned til Stationen hvor vi slap sidst. Derfra cyklede jeg ind på Cykelrute 1, Vestkystruten og forsatte syd på.

Det første stykke var ud af byen, det gik let. Her efter kørte jeg langs de store diger og kunne se Esbjerg bag mig, når jeg gik op på digerne.

Ruten var på grusvej, cykelstier og mindre veje. Jeg kom også lidt ind i landet, efter et godt stykke langs digerne. Da jeg krydsede Kongeåen, nær Jedsted var der en fin shelte- og teltplads, i forbindelse med Kongeåen (Er ikke på Shelterappen og udinaturen.dk). Her slog jeg mit telt op for natten, da shelterne var optaget da jeg kom (de gik en times tid efter jeg var kommet).

Efter en dejlig nat cyklede jeg videre af Vestkystruten. Etapen førte mig syd på, ind igennem det super flotte og charmere Ribe, med den gamle domkirke og fine centrum. Der var endnu et stykke langs digerne, med en hel del får og låger man skal igennem.

Det sidste lange stykke var på lange lige veje både på asfalt og grusveje. Der løb igennem det åbne og helt pandekage flade landskab.

Da vejret var helt perfekt, sol, ikke for varmt og næsten vindstille, så var det hele perfekt.

Det flade landskab, med alle kanalerne og sluserne var skønt at se. Der var allerede masser af stære der fløj rundt i mindre flokke, der stadig var imponerende at se flyve rundt.

Ellers var det mest landbrugsdyr jeg så, masser af får og køer, men også ænder, svaner og rovfugle, i området.

Vestkystruten sluttede ved grænsen i den lille landsby Rudbøl. En charmere gammel landsby, med masser af huse fra 1800-talet. Det sjove er at grænsen løber lige igennem landsbyen. Der var ikke en grænsevagt eller noget at se. Lige syd for grænsen 100 meter, lå et lille supermarked, men jeg vente rundt. Jeg afsluttede turen ved at cykle videre til Tønder, fordi her kunne jeg tag toget tilbage til Esbjerg og bilen, samt næste foredrag.

Det var en dejlig tur, det er ikke den flotteste del af Vestkystruten, men den er anderledes og smuk på sin egen måde. Så ruten kan bestemt anbefales. Dog så jeg også vandreruten her, men der er mange lige strækninger, så der er ikke den store variation, derfor synes jeg cykeldele er helt perfekt.

Jeg var glad for mit bikepacking-setup til denne korte tur, jeg skal justere lidt små ting. Det er helt sikker en transportmåde jeg vil dyrke meget mere.

Etaper:

  • Esbjerg til Kongeåen, ved Jedsted 30 km
  • Kongeåen til grænsen, Rudbøl og videre til Tønder 92 km

 

 

Vestkystruten, National Cykelrute 1.

Vil du vide meget mere om Vestkystruten, National Cykelrute 1. kan du læse meget mere her ”Vestkystruten.dk” (side har været væk, se om den er evt. er retur igen)

Samt du kan læse min del 1 af Vestkysten, Vestkystruten, Cykeltur fra Skagen til Esbjerg, i Påsken 2018.

Erik

Relateret indlæg

Indlægget er opdateret: 21. september 2023

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.