Vandreture og vandreruter i Danmark af Erik B. Jørgensen, foto Claus Lillevang

Som jeg siger “Eventyret starter i din baghave”, og det gælder også for vores land generelt. Selv om Danmark ikke har de store vidder som man ellers kan finde i Norden. Så har Danmark mange fine vandreruter og små ukendte perler.

I dette indlæg vil jeg hjælpe dig til at finde vandreruter i Danmark, planlægge dem selv eller finde inspiration i min mange ture i Danmark. Og husk der er oplevelser og eventyr at finde uanset årstid og vejr!

Hvis du bare vil have inspiration kan du gå direkte ind og se mine mange indlæg, med film fra mine mange mikroeventyr og vandreture i Danmark her:

 

I denne video fortæller jeg lidt overordnet om vanderture og vandreruter i Danmark:

 


Vandreture og muligheder i Danmark

Der er de store vandreruter, med markeringer, gode beskrivelser og med stor tryghed hvis man er ny til friluftsliv. Heldigvis er der også forsat mange mere ukendte vandreruter og mindre ruter man selv kan sætte sammen, og opleve perlerne og forskelligheden rundt i vires dejlige land.

Men en lille smule planlægning hjemme fra, er det forholdsvis let at få overblik over overnatningssteder, mulighed for vand og indkøb hvis det er en længere tur.

Husk det også er store oplevelser i at lave dine egne ruter, sat sammen af de mange stier, grusvej og vej vi har, evt. sammen med en mindre vandrerute. Mange af mine bedste eventyr har været de mere uventede steder.

En vandretur i Danmark behøver ikke være lang, svær og krævende. Man kan selv sætte ambitionerne og lave sine ruter ud fra ens lyster og formåen. Der er ikke noget rigtig og forkert friluftsliv. Så længe man ikke efterlader andet end fodspor og tager hensyn til naturen, dyrelivet og andre i naturen.

Jeg elsker selv begrebet “mikroeventyr” en tur med en eller to overnatninger i en hverdag eller weekend kan være lige så fin som en lang tur.

Danmark er et godt sted at øve sig og kaste sig ud i eventyret, fordi for du nok eller mangler noget er der aldrig langt til hjælp eller er lift hjem.

Personligt deler jeg ikke mine vandreruter, fordi jeg mener eventyret i ture også ligger i at planlægge sin rute og tag stilling til hvad du vil.

Men herunder kan du finde inspirationen til andre steder

 


Steder du kan fine vandreruter i Danmark

 


De store vandreruter i Danmark

Her lister jeg nogle af de mange vandreruter der er i Danmark, som inspiration. Husk der er mange flere. Jeg har gået, cyklet mange af de nedenstående, som hele ruter og i del etaper. Som du kan se og søge efter her på side.

Overblik her: Oversigt over mine mikroeventyr og ture

 

Jylland

  • Vestkyststien ikke at forveksle med cykelruten Vestkystruten. Ca. 100 km fra Agger til Bulbjerg
  • Hærvejen, 500 km plus alt efter hvilke forgreninger du tager.
  • Gendarmstien, ca. 84 km fra grænsen via Gråsten til Sønderborg.
  • Kyst til kyst stien, ca. 130 km fra Vejle fjord igennem landet til Blåvandshuk på Vestkysten.  Fra solopgang til solnedgang.

 

Fyn og øerne

  • Øhavsstien, ca. 220 km på Fyn, Tåsinge og Langeland.

 

Sjælland

  • Nordkyststien, ca. 68 km fra Hundested til Helsingør (også cykelsti)
  • Stevns Klint Trampestien, ca. 22 km fra Bøgeskov Havn til Rødvig

 

Bornholm

  • Bornholm rundt, ca. 120 km øen rundt.
  • Bornholm på tværs, Højlyngstien, ca. 67 km går bl.a. igennem Hammerknuden, Slotslyngen, Rutsker Højlyng, Rø Plantage, Almindingen, Ølene og Paradisbakkerne

 

Landsdækkende, vandrerute

  • Den Danske Klosterrute, ca. 2300 km. pilgrimsvandring rundt i Danmark

 

Der er mange flere vandreruter i Danmark du kan finde de steder jeg linkede til herover.

Husk søgemaskinerne er din ven. Du kan altid søge på stednavnene og områder og finde masser inspiration fra officielle side og andre som mig der har været på tur.

 

 


Planlæg dine egne vandreruter

Her kan du finde alle mine råd, fif, værktøjer og hjemmesider til at planlægge og sammensætte de egne vandreruter.

 

Jeg håber du kan finde en masse inspiration igennem dette indlæg.

Se alle min vandreruter rundt i Danmark her:

 


God fornøjelse

Erik

 

 

 

Relaterede indlæg

 

Indlægget er opdateret: 9. marts 2024