Episode 2, Korpset, sæson 4, instruktør Erik B. Jørgensen klar med snegle, Foto Lars E. Andreasen, TV 2

Vi hører ofte, at man skal have den rette attitude, både som leder, medarbejder, iværksætter, selvstændig, sportsudøver, offentlig ansat, eller hvad man laver. Det samme gælder, når vi laver ”Korpset” på TV2. Så snakker vi også om ”aspiranterne” udviser den rette attitude. Afsnit 2, i sæson 4 hedder ligefrem ”Den rette attitude”.

Men kan vi så svare på hvad den rette attitude er? Nok ikke, for hvis jeg spørger rundt i min omgangskreds, tror jeg ikke, jeg får et ens svar. Ofte synes jeg ikke vi kan svare på det konkret, det er en følelse eller en forventning vi har til andre. Folk ved ofte ikke, hvis de ”træder” andre over tæerne eller fornærmer nogle.

Jeg synes det altid er interessant at iagttage folks forventninger til hinanden, de små usagte ting der sker, og hvordan det kan udvikle sig nogle gange. Jeg er slet ikke i tvivl om, at jeg også træder ved siden af og ikke udviser den rette attitude over for nogle folk og i forhold til deres forventninger. Og andre kommer til at træde helt ved siden af over for mig. Sådan er livet!

 

Hvad er den rette attitude så?

For mig er den rette attitude at være sig selv! Stå ved hvem man er! Samt tage konsekvenserne af at man er, som man er! Det er her, jeg synes, en del ikke altid kommer i mål med deres attitude.

Jeg kan ikke forvente, at jeg kan træde ind alle steder, eller træde ind i et samarbejde, og så forvente at de gider/accepterer den person jeg er, når jeg er mig selv. Det kræver valg og fra valg at være sig selv, det kan koste samarbejder og muligheder at være sig selv.

Det har jeg lavet en video om tidligere, det kan du se her: Valg kræver fravalg [Motivation]

I ”Korpset” på TV2 snakker vi instruktører om, at man skal vise den rette attitude, hvad er det så? Det er at en deltager/”aspirant” skal vise, at de vil være her. Det er dem, der er trådt ind i vores verden, helt frivilligt! Det skal de gøre ved at gøre det bedste, de kan. De skal gøre det, vi beder dem om, bedst muligt. Men at gøre det bedst muligt, er der ikke et entydigt konkret svar på.

Er man frisk og kæk, så skal man også kunne tag nogle ekstra belønninger og få lidt tiltale igen. Men kan man det, så får man lov til at være frisk og kæk.

Er man stille og mere tilbagetrukket, må man også være det, men man skal vise man er tilstede, at man hører efter og gør, hvad der kræves. Det kan også trække vores opmærksomhed, at folk ”skjuler” sig, så det skal man også kunne svare på og vise man vil det her, når man bliver trukket frem.

Når en ”aspirant” surmuler, eller ændrer væremåde, når noget går dem på, så bliver vi opmærksomme på dem. Vi tester gang på gang, om de kender sig selv og står ved dem selv.

Jeg kan huske min egen optagelse til Jægerkorpset. Det hold jeg kom ind med, var vi alle meget forskellige. Min makker og gode ven, er en frisk Sjællænder, der er kæk og altid klar med en frisk bemærkning. Det kostede en del belønninger og andre sjove modspil fra instruktørerne. Men fordi han kunne tag de ekstra belønninger med et smil og uden at kny, så fik han lov til at være frisk. Dem der var friske, men ikke kunne tag det modspil, de fik ekstra meget modspil, fordi de skal lære dem selv at kende.

Jeg selv er mere stille og tilbage trukket, men jeg blev også trukket frem under optagelsen til Jægerkorpset. Jeg ”snød” eller mere udnyttede at noget ikke var sagt helt præcist. Når vi havde orienteringsmarch, var det alene, vi skulle finde frem til en post, hvor vi fandt koordinaterne og beskrivelsen til næste post. Så det krævede man kunne finde næste post for at kunne gå videre. Mange stod længe ved posten for at sikre sig de kunne huske, hvor næste post var. Da vi ikke måtte skrive det i vores notes bog. Når jeg kom til posten, så så jeg hurtigt hvor næste post var, så skrev jeg position på min hånd med en tush og videre det gik, mod næste post, så kunne jeg fint orientere undervejs. Når jeg havde styr på det, så kunne jeg gnide position væk fra hånden, eller jeg havde handsker på når jeg mødte en instruktør. Smart synes jeg selv, fordi jeg skrev ikke positionen ned i min notes bog. Desværre opdagede en instruktør, at jeg havde skrevet på min hånd, men han kunne ikke straffe mig for at skrive på hånden, da det ikke var sagt. Så til næste orienterings march, så ventede der en hånd skåret i træ til mig på en meters længde og ca. 60 cm bred. Som instruktøren sagde, så havde jeg lidt mere plads at skrive på. Så den slæbte jeg rundt på de næste 30 km. Det kunne jeg let grine af og se det sjove i. Det er den rette attitude. Jeg havde selv søgt og ønskede at blive en del af Jægerkorpset. Jeg havde prøvet at omgå reglerne og måtte betale.

Da jeg var ved Slædepatruljen Sirius, skulle vi også udvise den rette attitude mange gange. Når man kom kørende med sin makker og de kære hunde, så kunne vi godt køre af sted om morgen, med en forventning om at vi ville nå 30 km den dag og være fremme ved næste depot, en lille hytte, hvor der ventede en dejlig hviledag, ekstra mad og lidt afveksling. Men mødte vi pludselig dyb blød sne, så blev det meget lange 30 km, så kunne det pludselig tage 3 dage. Så er det hårdt arbejde, lange dag og en lang næse. Det var bare op foran slæden på ski for at trampe spor til hundene og hjælpe dem, på skift. Der kommer ikke nogen med ekstra mad til os, der kommer ikke nogen og heppede på os, det var op til min makker og mig selv at holde motivationen og knokle løs, så vi kunne komme frem og vores kære hunde kunne få en hviledag og ekstra mad.

 

Den rette attitude i teamet

Du skal huske at din attitude smitter. Ønsker du at være en del af et hold/team/samarbejde, skal du ville være der for det team og vise det via din attitude og handlinger.

Din og dit teams attitude påvirker hinanden, derfor er det så vigtigt at finde sit værdifælleskab i teamet, og sætte sine værdier og historier ud fra det. Derfra kan man så arbejde med sin/teamets attitude i forhold til værdierne og sammenholdet.

Hvad den rette attitude i det enkelte team skal være, det må det enkelt team afgøre. Men brok og negative følelser, kommer man ikke langt med i min verden. I min verden handler det om passion og gå efter sine drømme og mål, det kræver en ja-hat og masser af samarbejde i teamet.

Se evt. de her indlæg for de emner:

 

Hvordan arbejder man så med attitude i et team/arbejdsplads?

Selvfølgelig kan man også arbejde med samarbejde og attitude i et team/arbejdspladsen. Som jeg skriver herover, så glæder det om at medarbejde forstå og vil deres arbejde. Det handler om at være tydelig på hvad virksomhedes værdier og historie er, så når man rekrutter nye medarbejder, at de ved hvad de søger ind i og hvad de kan forvente. I stedet for kun at skrive hvad folk skal kunne i jobopslaget. Så en medarbejder ikke står efter kort tid og ikke kan se sig selv i stillingen og virksomheden. På den måde får man lettere rekrutteret de rette medarbejder, der vil virksomhed og anderkender værdier. Så er det så meget lettere at synliggøre forventninger og attitude til arbejdet.

Værdier kan man arbejde videre med ned i det enkelte team og skabe teamets egne værdier. Fordi så er der noget at arbejde ud fra, mod de mål man har i hvert team. Så er det også sjover at være en del af teamet og letter at sætte hele sin egen attitude og energi ind på at teamet og alle skal lykkes.

Det kræver en masse evaluering løbende i teamet, fordi det er med til at løbende at fortælle hvordan vi har det samme og om alle viser den rette attitude.

Jeg har skrevet lidt mere emnet her:

 

 

Hvordan arbejder jeg så selv med den rette attitude

Det jeg har lært igennem årene både i Slædepatruljen Sirius, Jægerkorpset og på min mange ekspeditioner. Hvis jeg kan bevare håbet og grine af modstanden, så er det lettere at forsætte. Det er også mig selv, der har valgt at lave det jeg gør, det gør det lettere. Det er den rette attitude for mig.

I mit liv som selvstændig i dag, hvad er så den rette attitude? For mig er det at være mig selv. Så kan folk tage det eller lade være.

Den måde jeg arbejder med den rette attitude, er at blive ved med at lære mig selv at kende, så jeg kan være mig selv. Det er så meget lettere at arbejde sammen med andre, når det de kan se er, hvad de får.

Jeg er blevet meget bedre til at sige nej til ting, hvor jeg ikke kan være mig selv. Der er rigtig mange ting, jeg ikke får energi af, jeg ikke gider og ikke kan. Jeg kender mig selv, så i stedet for at lave om på mig selv for at passe ind, så har jeg lagt mit liv an, så jeg ikke behøver at tjene mange penge, eller lave ting jeg ikke vil. Det opleves af nogen som en forkælet holdning, men er noget jeg kun kan anbefale. Fordi så kan jeg vise den rette attitude, når jeg involverer mig i ting. Skulle jeg indgå i samarbejder, hvor vores attituder ikke passer sammen, så kan jeg først mærke efter, om det er mig, der er underlig og skal rykke mig og lære noget, eller jeg kan sige tak for denne gang og trække mig. Det giver en stor frihed. Det er den frihed, der er vigtig for mig Det gør at jeg har så meget lettere ved at kaste mig positivt og helt ind i de ting jeg så arbejder med.

Når nogen siger, at du ikke har den rette attitude, kan det være de har ret. Det kan være at din attitude ikke lige passer til det, du er en del af dér. Det kan være, at du ikke skal være der, hvor du er.  Eller du kan mærke efter, om du kan lære noget ved at blive og ændre dig.

Jeg vil dog gerne pointere, at jeg selv altid mærker efter og overvejer, om det er mig, der skal ændre attitude. Uden refleksion kan man bare blive en person, der intet lærer. Men livet er også for kort til samarbejder/personer man ikke har det gensidigt godt med eller kan lære noget af.

 

 

Har du mulighed for at vise den rette attitude?

Tænker du, at du ikke har muligheden for at sige nej til arbejde, eller fra på jobbet! Så vil jeg sige så skal du se at ændre dit liv, så du ikke er tvunget til at beholde et arbejde, du ikke trives i. Det kræver fravalg at være fri. Men ved at prioritere, så kan de flest sætte sig i en situation, hvor man kan undvære indtægt i f.eks. 6-8 måneder. Den frihed man får af det, er alle fra valgene værd, i min verden. Jeg har mødt alt for mange, der står i situationer, de ikke kan holde ud, men heller ikke gå fra, det er ødelæggende. Eller man skal tage et nyt job med det samme, uden at have mulighed for at tage en timeout og mærke efter hvad man nu vil. Prioritere nu dit eget liv, prøv det af du drømmer om, du lever kun en gang!

Er det her så sandheden, nok ikke, det er mit syn på attitude og præget af min præferencer. Men jeg håber, du finder din rette attitude i forhold til hvad du laver og ønsker, og husker at lever efter den! Det kræver mod, tvivl, fravalg og selvindsigt.

Erik

 

Relateret indlæg

 

Episode 2, Korpset, sæson 4, instruktør Erik B. Jørgensen og aspiranterne i udgangsposition i Vang granitbrud, Foto Lars E. Andreasen, TV 2

Begge billeder fra Korpset, sæson 4. Foto Lars E. Andreasen, TV 2

Indlægget er opdateret: 4. oktober 2023