Hundeslædekørsel ved Slædepatruljen Sirius, slædehunden ligger ned, klar til at køre igen.

Min tid ved Slædepatruljen Sirius har formet mig, på alle mulige måder. Det gjorde jeg fandt min store passion, som jeg forsat går efter den dag i dag. Min passion er at være ud i naturen, se årstiderne skifte og møde dyrene i deres rette element.

Men jeg lærte også en masse menneskelig ting kan jeg se efterfølgende.

Et af de eksempler jeg elsker, at bruge når jeg holder foredrag om samarbejde, motivation og ledelse, er hvordan man taler til hinanden, hvordan inddrager man en ny kollega. Der skal ikke meget forskellig i tone, og den måde man siger ting på, før det kan blive misforstået og man går fra at være flinke, til en idiot.

Hvis folk bare ville tænke over hvordan, de siger ting til hinanden, i dagligdagen, så ville mange flere være mere glade.

Jeg kan stadig huske en af mine første træningsture ved Slædepatruljen Sirius. Jeg var kommet i Slædehold 5. Vi kørte derud af med vores hundeslæde, og vores hunde der rendte oppe foran, med halerne oppe, humøret i top. Nu nærmere slædesæson sig igen.

Ved Slædepatruljen Sirius er det mesterlære. Det vil sige at mit første år, der bliver jeg lært op af min makker, der har været her et år. Mit sidste år, lære jeg så en ny op.

Når man her i staten skal inddrage sin makker, kan det gøres på mange gang, f.eks. når man skal køre op igennem en dal. Så kan man sige det på mange måde.

Eksempel 1. “Vi køre op gennem slugten, venstre om stenen, og slå et S-sving derefter. Du er klar til at bremse hunde hvis jeg skal frem og se, klar, vi køre”

Eller man kan sige

Eksempel 2. “Når vi skal over her, tror jeg det vil være godt at køre op igennem slugten, venstre om stenen og slå et S-sving derefter. Hvad synes du?”.

Jeg kan huske at min makker spurgte som i eksempel 2. Jeg tænkt hold da op spørg han mig? Jeg ved ikke en skid. Så jeg sagde glad ”Det synes jeg også”, pludselig følte jeg mig inddraget og ligeværdig.

Nu skal man ikke gøre det af ren medlidenhed. Fordi da jeg efterfølgende har brugt samme fremgangsmåde mange steder. Hvor jeg har spurgt en ny, bare for at de skal føle sig inddraget. Har jeg gang på gang oplevet at vedkommen så byder ind med løsningsforslag, iagttagelser, og mening. Hvilke har forhindret fejl, gjort ting lettere og har skabt et godt makkerpar eller team. Fordi vi begge føler vi bliver hørt og har ejerskab til beslutningerne.

Jeg ser det igen og igen, rundt i virksomheder, med venner eller i par forholdet, at den måde vi spørg er så afgørende for svaret, inddragelse og stemning. Husk det nu selv der ude. Jeg glemmer det desværre også en gang i mellem.

Erik

P.S: Opdateret 26. januar 2018 . Udgivet første gang 11. januar 2008

Relateret indlæg

Indlægget er opdateret: 23. juli 2023