[Motivation og mål 1/5]
 Jeg:
 vil, kan og gør

Et af de helt store spørgsmål jeg får igen og igen, er hvordan motiver jeg mig selv og sætter mine mål. Her under vil jeg beskrive det, jeg kalder ”Selvkanten” / ”Personlig indstilling”, som er det redskab, jeg bruger til at motiver mig selv, nå mine mål, og som jeg også bruger til at motiverer folk under mine mange foredrag eller ifbm mit job som professionel erhvervscoach.

Jeg

Alt motivation handler selvfølge om du virkelig vil ting. Jeg mener, at hvis du tager 3 små ord med dig., i alt.  Så når du langt. De 3 ord er:

    • Kan
    • Vil
    • Gør

Det lyder simpelt, men alt for mange gør det ikke. Det jeg vil have dig til at gøre for at nå din mål, er at mærke efter, om det du har gang i er noget du Vil, Kan og Gør.

Det er nemt nok at tro, der er noget du Vil, men du skal vende det med dig selv og dine nærmest igen og igen, når du er sikker på du vil, skal du se, om du Kan, har du forudsætningerne, har du ikke alle forudsætninger, kan du som regel gør noget ved det, det ser vi på næste gang.

Men nogle gange ”Kan” du bare ikke, og det kan der være rigtig mange gode grunde til og så er du måske på vej den forkerte vej. Nu har du styr på, du Vil og Kan, eller du er godt i gang med at lære det. Så mangler du bare Gør, og det er her, de fleste strander. Det er her, det er nemmere at blive i sine vante rammer, på sofa, i det normale job, vi søger tryghed Derfor er det så vigtigt, du virkelig Vil, det du går i gang med, så er chansen for du gør det også meget større.

Så de 3 ord Vil, Kan og Gør er super gode, men ikke så lige til, det kræver arbejde, holdninger og indsats. Det er også en evig kamp for mig selv. Vil, kan og gør, bruger jeg selv – i alt hvad jeg laver.

Når jeg skal lave ekspeditioner, sidder jeg med de forskellige emner og mærker efter, alene og sammen med mine sparingspartnere, om hvad jeg Vil mest og får mest ud af. På den måde finder jeg det, der giver mig mest personligt, forretningsmæssigt, osv. ”Kan” jeg? er mine forudsætninger tilstede?  kan jeg hurtigt gøre op, men det danner også udgangspunkt for alt min træning frem mod en ekspedition, hvorfor ”Kan”, har også noget med at gøre med tidshorisonten, før jeg starter på en ekspedition. Gør jeg det så? det gør jeg fordi, jeg brænder for det, jeg laver, at være i naturen, se dyrelivet, det er min motivation.

Det kan også være noget som simpelt, som du gerne vil have en god dag. Vil du det, det kan du ved at afspejlede det, som du selv ønsker at se i din medmennesker, være glad og positiv. Så er det kun et spørgsmål, om du gør det?

[Motivation og mål 2/5]
 Forudsætninger:
 uddannelse, viden og livserfaring


Nu GØR vi det! Jeg håber du kom til at tænke på ting du “Vil, kan og gør”. Så lad os nu tag det næste skridt på vejen mod at nå dit mål. Du har gjort op hvad du “vil”, at du “kan”, men måske mangler du lidt på “kan” kontoen, så det ser vi på nu. Men husk nu er vi enige om at du “gør” det!

Forudsætninger

Når du nu har bestemt dig for, at tage udfordringen op ”Vil, kan og gør”, så kan du nå meget længere ved at øge dine forudsætninger = ”Kan”
Det siger næste sig selv at med træning, uddannelse, osv. kan du komme dit mål meget nærmere, alligevel er der rigtig mange, der glemmer det.

Forudsætninger kan være uddannelse, såvel boglig som praktisk. Det handler om at få opbygget noget specialviden og almen viden, som du kan trække på, når du går efter dine mål og ikke mindst også at få noget erfaring / livserfaring ind på kontoen. Det er ikke et spørgsmål om, hvor gammel du er, men hvor meget du kaster dig ud i livet.

En ting jeg har taget med mig fra Jægerkorpset er at lære fra de bedste. I Jægerkorpset blev vi sendt ud i verden på kurser, for at lære af de bedste på området. Det er ofte ikke særlig dyrt, og du spare en masse tid. Vi klatrede med de Schweiziske Alpejægeres klatreinstruktører eller tog til Frankrig eller USA for at spring faldskærm for at få godt og stabilt vejr.

De principper bruger jeg forsat, uanset om det gælder styrketræning, kajak, kano, osv. Kurser afholdt af de bedst koster normalt ikke mere, og du lære meget hurtigere. Det kan også være, du brænder for en karriere, så skriv til nogle af dine forbilleder og spørg om de vil være din mentor. De fleste kan godt lide ros. Hvis der er tid, hjælper de flest gerne andre, som de kan mærke brænder for noget og som vil noget med livet. På den måde får du erfaring, du kan trække på, når det går løs.

I Jægerkorpset sagde vi altid ”Træn hårdt, kæmp let”. Træn alt det hårde og trælse, før det bliver alvor, så handler du meget bedre, når det virkelig gælder, og træning giver dig mulighed for at gøre det under kontrollerede forhold. Grib de chancer du har, for at komme foran andre.

[Motivation og mål 3/5]
 Mål:
 præcis, drøftet og udfordrende

Jeg håber du har lysten til at øge dine “forudsætninger”, nu her eller i fremtiden. Men for at få helt styr på hvordan, du når i mål, med det du “vil, kan og gør”. Så skal der mål på, for at du ved hvornår til, dine “forudsætninger” skal være klar til.

Mål

Når du har bestemt dig for, hvad du ”Vil, kan og gør”, og du er klar til at gøre dine ”forudsætninger” så gode som mulig. Så skal der være et klart mål med det hele, ellers er chancen for det løber ud i sandet alt for stor.  Mål bør være:

  • Præcise
  • Drøftet
  • Udfordrende

Mål bør være præcise. Du skal sætte dig et helt klart mål og gerne mange delmål på vej mod dit mål. Først og fremmest så du ved, om du er på rette vej, men lige så meget for at kunne motivere dig selv i form af en masse små belønninger på vejen.

Hvis jeg kun havde som mål at ro ”Skandinavien rundt i kajak” vil det være uoverskueligt, derfor satte jeg en masse delmål, både før og under turen, og skulle derfor altid kun tænke 4-6 dage frem af gangen.

En god hjælp er at lave en tidsline, hvor du sætter dit ønskede mål ind, og derfra går tilbage på tidslinien og sætter en masse delmål ind, hvilket øger chancen for at komme sikkert i mål markant.

Mål bør også være drøftet med andre, hvis du går med dem inde i dig selv, er det alt for let at hoppe fra. Når du har sat dig et mål, så vend det med nogle betroede. Jeg prøver altid at finde 5-10 personer, nogle kender mig godt og andre er eksperter på det område, til at drøfte mine mål med inden jeg kaster mig ud i udfordringen. Hvis de alle siger god for mit mål, så er det måske muligt og så kan jeg gå videre. Siger de alle nej, er jeg på afveje. Så må jeg gå tilbage i tænkeboks, fordi så har de nok ret.

Men har alle sagt ok, og jeg stadig er sikker på, at jeg ”vil, kan og gør”, så begynder jeg at fortælle om mit mål til flere og flere. Jeg gør det ikke for andres skyld, men fordi ved at sige det igen og igen, bliver det mere og mere forpligtigende for mig selv. Du skal dog være indstillet på at møde modstand og dumme kommentarer fra folk, der mener, du ikke kan. Men dem skal du bare være ligeglad med og bruge dem som brændstof, og kun forholde dig til, at dem der ved noget og kender dig, har sagt ok.

Når du nu har sat dig et mål, så skal det selvfølgelig være udfordrende, ellers bliver det for let og ligegyldigt. De her principper bruger jeg til næsten alle store ting, jeg fortager mig. Om det er nye ekspeditioner, udvikling af min virksomhed osv. Fordi ved at få sparring bliver mine mål meget mere skarpe og ved at dele min målsætning med andre, så SKAL jeg bare nå det. Sæt baren højt og kæmp.

Men husk nu, du skal nyde hele vejen til målet, for det du har gang i, er noget, du ”Vil”. Du skal nyde hvert skridt mod mål, fordi det er i hverdagen du lever, ikke når du når en målstreg.

[Motivation og mål 4/5]
 Personlig indstilling:
 åben, positiv og fordomsfri

Efter mange tanker håber jeg du har fået formuleret dit mål, samt få mere styr på delmål for at nå det du “vil, kan og gør”. Husk nu at få sagt / drøftet dine mål højt, for din egen skyld og for sparingens skyld. Det kan hjælpe dig med viden, så dine “forudsætninger” kommer helt i top. Men alt det kræver lige et ekstra lag.

Personlig indstilling

Når ”Målene” er sat, du brænder for dét, du ”Vil”. Du har øget dine ”Forudsætninger” / ”Kan”, og du er så sikker i din sag, at du ”Gør” det, så kræver det personlig indstilling at tage dag efter dag mod dit mål, samtidig med du også skal nyde hver dag på vej mod målet, eller prøve på det. Livet er ikke altid en dans på roser, men jo mere du har gjort op med, hvad du vil og hvorfor, des nemmere er det at nyde hver dag.

Personlig indstilling drejer sig om at være åben, positiv og fordomsfri. Vi er alle dømmende over for andre, og det er i orden, så længe du ikke lad dig styre af det. Ved at være åben over for ting udefra, indtryk, ideer, anbefalinger osv., så lære du en masse, og vil opleve, at nogle gange kommer folk til dig, fordi du virker tiltalende.

Jeg ved ikke, hvor mange gang jeg har snakket med personer, fået mails, osv. fra folk med ideer og viden til mig. Det er guld værd. Ved at gå positivt ind til ting, er du også meget mere fri.

Ved at være positiv og turde grine af dig selv, andre og være glad, så smitter det og folk omkring dig giver gerne meget mere igen. Når jeg træner folk til at krydse indlandsisen, så er de så bange for at dumme sig over for de andre de første dage. Hvis de vælter på ski, er der ingen der siger noget. Jeg griner bare højt af folk, så længe de ikke har slået sig, og der går ikke længe før de selv griner, når de eller nogen af de andre vælter. Så ved jeg, de er positive. Det er simpelthen ikke muligt at grine af dig selv og andre, hvis du ikke er positiv og har respekt for andre.

At være fordomsfri er svært, vi dømmer alle i et eller andet omfang, dem vi møder. Jeg kan ikke lade være med at kører radaren en omgang og tænke det er den eller den type. Det er helt i orden, så længe du ikke lad dig styre af det. Ved ikke at dømme folk og være åben og positiv kommer de uventede møder og den uventede hjælp helt af sig selv. Fordi folk tør komme til dig. Du har ikke stødt dem væk.

Livet er bare så meget sjovere, når jeg er åben, positiv og fordomsfri.

Hop med på vognen, også selv om det til tider kan være svært.

[Motivation og mål 5/5]
 Motion og eventyr

Her ved vejs ende, håber jeg du står med redskaberne, til at nå dine drømme og eventyr. Samt er blevet noget klogere på hvordan jeg tænker og gør. For at nå helt i mål, med det du “vil, kan og gør” og som du har slæbt for at øge dine “forudsætninger” i. Som du har formuleret i “mål og delmål”. Jeg håber du har kunnet se ideen i at nyde vejen og være “åben, positiv og fordomsfri” i hele forløbet. Men du kan få endnu mere energi i det forløb ved.

 

Motion og Eventyr

Til slut på vej mod dit ”Mål” efter at du har gjort op med, hvad du ”Vil, kan og gør”, du har øget din ”Forudsætninger” gennem hårdt men sjovt arbejde, og med en ”Personlig indstilling”, hvor du er gået ”åben, positivt og fordomsfrit” ind til alt … Så handler det om at være så klar som muligt til at gå mod dit mål.

Når du har brugt så meget tid på at udtænke, hvad du vil, sætte dine mål og være glad … Så kan du øge det hele ved at lave motion og spise sundt. Alle undersøgelser viser, at bare lidt motion og god kost øger indlæringen, koncentrationen og livskvaliteten.

Jeg skal bruge min hele min krop på mine ture, så træning er en del af min hverdag og arbejde, men det giver også så meget ekstra. Jeg siger ikke, du skal lave mange timers motion og spise efter alle regler og retningslinjer, men det kræver ikke meget at få tid til at motioner og spise ordentlig … det er udelukkende et spørgsmål om prioritet.

Der skal også eventyr til. Eventyret kan være målet med det hele, som f.eks. når jeg er i naturen under min ekspeditioner. Men det kan lige så vel være noget, du laver, noget du brænder for i weekenden og kobler af med fra en travl hverdag, uanset om du er selvstændig, studerende, arbejdsløs eller andet. Selv om du brænder 100% for det, du laver. Så giver det så meget at koble fra engang i mellem, også selv om det kun er kort på en ferie, forlænget weekend e.lign. for at kunne vende stærkt tilbage.

Det er faktisk noget af det, jeg har sværest ved selv, selv om jeg er meget privilegeret ved, at jeg faktisk kun laver det, som jeg brænder allermest for, uanset om jeg er på ekspedition, om jeg holder foredrag eller arbejder med at motivere andre som erhvervscoach.

Du laver forhåbentlig også det, du brænder allermest for?

Tag dig tid til motion, kost og eventyr. Så er du bedre stillet i din jagt på dine mål.

–0– 

Held og lykke med det hele. Håber du kan bruge min redskaber til at nå dine mål og eventyr.

Erik

 

Relateret indlæg

Indlægget er opdateret: 4. marts 2021

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.