Nordlys / Northern lights. Billede af nordlyse der bugter sig på en sort nattehimmel. Fra Nordøstgrønland

Hvis man er heldig, at være i Grønland (også andre steder) om vinteren, i mørke tiden, kan man opleve nordlys, på fuld styrke. Dette fænomen kan tage pusten helt fra en, når nordlyset kaster sig over himlen som en slange der snor sig af sted over himmelen.Nordlys er stråler der rammer atmosfæren, som derved slipper sin ekstra energi, den energi udladning i atmosfæren giver nordlyset. Som lyset der danser over himmelen.

Billedet er fra Sirius Patruljen, hvor vi var på patrulje omkring Mestervig i december måned.

” Fra Wikipefdia, den frie encyklopædi:

Sydlys (latin aurora australis) og nordlys (latin aurora borealis) kan ses, når solvinden er kraftigere end normalt med store elektriske udladninger, der slynger elektrisk ladede partikler mod jorden. Fællesbetegnelsen for sydlys og nordlys er polarlys (aurora polaris).

Partiklerne afbøjes af jordens magnetfelt og spiralerer frem og tilbage mellem jordens syd- og nordpol. Med tiden taber de kinetisk energi bl.a. ved at anslå atmosfærens atomer. Når atmosfærens atomer afgiver energien igen ved emission udsender de stråling, bl.a. i form af synligt lys.

Iltatomer giver syd- og nordlyset de grønne og røde farver, mens f.eks. nitrogen giver blå og violet. Nordlysets farve bestemmes af hvor kraftige de elektrisk ladede partikler er, da der skal forskellig energimængde til at lade et iltatom i forhold til et nitrogenatom.”

 

Erik

 

 

Relateret indlæg

Indlægget er opdateret: 11. januar 2022