Satellittelefon, systemer og dækning, lære mere om Iridium, Inmarsat, Starlink, mv. her, af eventyrer Erik B. Jørgensen

Hvis man færdes meget i fjeld og andre steder uden for lov og ret, hvor telefonmasterne ikke stå i kø, for at dække områderne, kan det være en god ide med en satellit telefon, som kan række hvor som helst. Der findes selvfølgelig forskellig slags nødsender, hvor man kan sende tekstbeskeder og nødsignaler men en satellit-telefon kan så meget mere, hvis man kommer galt afsted eller er på røven på andre måder.

Blogindlægget er opdateret den 8. aug. 2023

 

 


Hvorfor tager jeg en satellit telefon med

Det gør jeg for sikkerhed, kontakt til oprørernes og af respekt for det redningsmandskab der evt. skal redde mig hvis jeg kommer i nød. Det muliggøre også jeg kan sende mails og opdateringer til min hjemmeside, når jeg har de behov.

Jeg uddyber det her:


Satellittelefoner og netværk

Der er flere model og satellit systemer.

Iridium

Iridium systemer, fra venstre modeller 9505A, GO og 9555

Iridium systemer, fra venstre modeller 9505A, GO og 9555

Iridium-satellittelefonen, er det system der dækker bedst i hele verden, f.eks. hele Grønland. Da de har satellitter der dækker både den nordlige og sydlige halvkugle. Den er lidt klodset, men absolut god til sit formål. At holde kontakt og giv sikkerhed. Den er ved at være i en pris, som er overkommelig, men stadig peberet. Men hvis man er meget af sted, er ens sikkerhed også en pris vær.

Andre fordel den kan sende data hjem, via computer, dog er forbindelse ikke andet end omkring 9kb, men med de rette systemer, virker det fint. Der kan sendes gratis sms til telefonen, fra flere hjemmesider, samt samtale mellem to Iridium telefoner koster omkring 4 kr. per min. (2023) hvilket er noget billegere, end næste alle andre telefonselskaber, desværre kræver det to Iridium telefoner ellers koster det omkring 7-8 kr. til andre telefoner (2023)

Iridium telefoner koster omkring 10.000-20.000 kr. Måske lidt billigere brugt.

Je har følgende modeller:

  • Iridium 9505 A (har to stk.) Jeg købte min til omkring 5.000 kr. stykket omkring 2007 og 2008
  • Iridium 9555 (nyere model)
  • Iridium GO, som nærmere er et modem, hvor man bruger din telefon eller iPad til at tale og skrive med. Den jeg bruger til at opdatere min hjemmeside.

Der findes også andre modeller som:

  • Iridium 9575 Extreme, den har jeg ikke prøvet.
  • Iridium GO! exec, nyere model af modemmet

Køber du en satellit telefon ville jeg også købe et eller to ekstra batterier.

Jeg har altid et eksta batteri med, for sikkerhed.

Desværre leveres en Iridium ikke med et ladekabel til USB. Så for at lade på de lange ekspeditioner, har jeg fundet USB kabel til Iridium på nettet, så jeg ikke skal have en stor 12 volt lader med.

Telefon leveret bl.a. med itui, lader 230 v og 12v, høretelefon, håndledsstrop, eksterne antenne (med magnet) er til biler tog både.

Så skal man have et abonnement eller er taletidskort, i telefonen for den virker.

 

 

Satellit abonnementer, Iridium

Abonnementerne er desværre blevet meget dyre igennem årene, og ændre dig hele tiden, her kan du se forskellige abonnementer og minutpris

Tilbage før 2010 kostede er abonnent omkring 200 kr. om måneden,  i dag omkring 475 kr. (2023). Men priserne variere, så tjek grundigt.

 

 

Taletidskort, Iridium

Jeg bruger mest taletidskort i dag. Så jeg bestiller er SIN-kort (kan kun fåes for minimum tre måneder). Samt jeg vælger en aftale, ofte noget forudbetalt taletid og datatrafik. Det er lidt forskelligt hvad de forskellige udbyder har af pakker.

De sidste mange år har jeg købt taletidskort ved:

Du kan læse og lærer mere om Iridium her:

 

Andre satellit-telefon systemer

Der findes også andre sattelit-telefon systemer.

Men mange af dem dækker ikke den nordlige og sydlige halvkugle. Så du skal sætte dig ind i hvor de dækker og dine behov.

 

 

Trane & Trane

“Trane & Trane” model Cobham Explorer 300 BGAN Terminal

Jeg har et par gange brugt “Trane & Trane” model Cobham Explorer 300 BGAN Terminal

Det er et dyre system, som også er større og tungere, men det kan sende og modtage større mængde data.

Da jeg brugt deres system, kunne det ikke dæk Nordnorge ret godt og slet ikke Nordøstgrønland.

Virkede dog fin over Indlandsisen i den nederdel af Grønland, fra Kangerlussuaq til Isortoq.

 

 

Starlink

Starlink, satellitsystemStarlink er ny på markedet og bliver virkelig interessant, når det er rullet helt ud.

I 2023 koster det ca. 3.400 kr for hardware og 485 kr. per måned. Udstyret er dog forsat stort og bedst til køretøjer eller både.

Jeg har dog ingen erfaringer med Starlink. Læse mere om det her:

 

Inmarsat

Inmarsat satellitsystemInmarsat er et andet satellitnetværk der var været på banen siden 1979. De har 14 satellit der levere deres netværk.  Deres satellitter er geostationær så de står og dækker et fast område. Det gør at de heller ikke dækker den nordlige og sydlige halvkugle særlig godt.

Mere om Inmarsat her:

Deres system er ikke aktuelt for mig, fordi jeg rejser se meget nord på, at de ikke dækker.

 

Appel

Appel begynde også at arbejde med satellitdækning. På iPhone 14 har de fået Satellit nødkald i vise områder. Det bliver spændende at følge udviklingen de næste år og hvor store områder de kommer til at dække.

På nuværende tidpunkt er det ikke tilgængeligt i Danmark. Men det virker hvis man er på besøg i et af de lande der understøtter det.

Mere her:

 

 

 


Håber du fik et større i blik i satellit-telefoner her.

Erik

 

 

 

Relateret link

Indlægget er opdateret: 9. august 2023