Boganmeldelse: Danske bøger om friluftsliv 2019-2020, af Erik B. Jørgensen

Julen nærmere sig og endnu et år er snart gået. Der er igen i år kommet en masse gode bøger omkring friluftsliv, livshistorier og dejlige områder at tage ud i. Jeg vil herunder komme ind på nogle af de bøger jeg er faldet over, læst og som jeg tænker kan inspirere dig på den ene eller anden måde. (Jeg har også taget to bøger fra 2018 med, da det giver mening).

Jeg har ikke set alle bøger der er udkommet, så husk at se dig omkring derude, der er kommet mange andre gode bøger J

Jeg har anmelder følgende bøger:

  • Vandring og Friluftsliv af Mette Mortensen
  • Hverdagseventyr, Friluftsliv og eventyr året rundt, af Mette Arleth
  • Friluftsrollinger, Sådan kommer du ud i naturen med dine små børn, af Julie Pio Kragelund
  • På shelter tur – en guide til nære oplevelser i naturen af René Ljunggren
  • Vandring i Sydsverige af René Ljunggren
  • Vandring i Skandinavien, De bedste vandreruter i 3 lande af René Ljunggren
  • Kebnekaisefjeldene – En komplet guide til det unikke fjeldområde af René Ljunggren
  • Bushcraf i Norden af Jesper Hede
  • Vi er naturen af Simon Høegmark, Sigurd Hartvig og Jane Sørensen

Bøger jeg har anmeldt særskilt og som jeg klart kan anbefale

 


Vandring og Friluftsliv af Mette Mortensen

Friluftsliv, det at komme væk fra vejen og ud i naturen, eller komme ud i fjeldet, er blevet mange fleres drøm. Det kan godt virke lidt uoverskueligt at komme i gang, og få et overblik over hvad der skal til, før man laver en lidt længere tur ud i ”ødemarken”. En af mine leveregler er ”en ny ting ad gangen”, med det mener jeg man bliver nød til, at prøve og øve en ting ad gangen, hvis man skal lære noget. Det gælder også friluftliv.

Med Mettes bog ”Vandring og Friluftsliv”, kan du få en masse gode råd og fif, til at komme i gang, både når det gælder forberedelserne og planlægning, til udstyr og det at være på tur.

Bogen er delt op i forskellige emner, så det er let at fordybe sig og blive klogere på enkelte emner som: Fodtøj og beklædning, rygsækken, bålet, førstehjælp på tur, personlig hygiejne og toiletbesøg og mange flere).

Det er en rigtig god allround bog, som alle der vil i gang med friluftsliv kan få glæder af. Det er også en god bog til lidt mere erfare folk, som opslagsværk i forskellige emner. Husk at komme på små mikroeventyr og prøve dit udstyr af og øve dig i del elementer til din større tur. Så får du en så meget bedre tur.

Data Vandring og Friluftsliv af Mette Mortensen

Forfatteren, Mette Mortensen

Mette Mortensen er uddannet Friluftsleder og Leardershipcoach. Hun er i dag selvstændig og driver til daglig virksomheden ”All-Out”, der primært udbyder friluftskurser i Danmark og fjeldkurser i Skandinavien. Her kombinerer hun sin passion for friluftsliv og ledelse, personlig udvikling og gruppedynamik. Mette flytter mennesker og skaber begejstring, ude som inde.

Hun er desuden certificeret inden for både kano, kajak og klatring. Hun har en passion for at vandre og bo i fjeldet og har bl.a. besteget Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro, og gået 160 kilometer på Grønlands kendte vandrerute, Arctic Circle Trail, både sommer og vinter.

 

Inspiration her på siden og andre steder

 


Hverdagseventyr, Friluftsliv og eventyr året rundt, af Mette Arleth

Hverdagseventyr er en bog om at udnytte eventyret i hverdagen, og lave små ture, hvor man prøver noget nyt, og udnytter de små rum til eventyr, i stedet for at drømme sig langt væk. Det er en bog som jeg kan relatere meget til, da jeg selv lever efter mottoet “Eventyret starter i din baghave” og selv laver masse af mikroeventyr/hverdagseventyr.

Bog er del op i en række kapitler. Groft sagt er den første halvdel om selve turene/eventyrene, med masser af inspiration i form af forskellige temaer. Den anden del, handler om udstyr, praktik, råd og regler, så man kan blive klædt godt på sine første eventyr. Især ud fra det gode gamle råd, at hvis du er ”tør, varm og mæt” så er livet meget godt.

En bog med masser af inspiration til dig der gerne vil have flere hverdagseventyr og vil i gang. Er du i gang og kender lidt til friluftsliv er der også masser af inspiration at finde.

Data Hverdagseventyr, Friluftsliv og eventyr året rundt, af Mette Arleth

  • Bognavn: Hverdagseventyr, Friluftsliv og eventyr året rundt
  • Forfatter: Mette Arleth
  • Forlag: Muusmann
  • Årstal: 2020
  • Sider: 208
  • ISBN: 978-87-93951-36-5
  • Du kan læse uddrag hos Muusman her!

 

Forfatteren, Mette Arleth

Mette Arleth elsker kort i alle afskygninger, hvilket har ført til en uddannelse som landinspektør og en ph.d. i kartografi fra Aalborg Universitet. Hun bor i en landsby syd for Aalborg. Her har hun have med bier og blomster og et værksted fuldt af cykler, rulleski, rideudstyr og rygsække.

Spejderbevægelsen har en stor plads i Mettes hjerte, og hun afholder selv kurser for spejdere om friluftsmadlavning og hjemmelavet friluftsudstyr. Hun er desuden udviklingskonsulent i Region Nordjylland, hvor hun arbejder for at gøre verden mere grøn, og hun er formand for det lokale Friluftsråd i Himmerland.  Hun driver hjemmeside: www.metteogkarenpaatur.dk.

 

Inspiration til mikroeventyr, her på siden

 


Friluftsrollinger, Sådan kommer du ud i naturen med dine små børn, af Julie Pio Kragelund

Drømme du om at rejse med din børn eller børnebørn, så er ”Friluftsrollinger” en god bog, med masser af inspiration, gode fif og erfaringer fra Julie Pio Kragelunds rejser med sine to drenge og mand. Bog giver inspiration til både små ture på nogle timer og store ture med overnatning. Samt bogen klæder dig på, medhensyn til hvilket udstyr du bør have, hvad du kan og bør tage med. Jeg har selv igennem årene rejste rigtig meget med min datter, Karen også på mikroeventyr, ture og lange ekspeditioner, det har ført til mange spørgsmål igennem årene om hvordan jeg gør det og spørgsmål om hvordan man kommer i gang og ønsker til inspiration. Alle de gode råd kan du få i ”Friluftsrollinger”.

Bogen er groft del op i tre dele.

  • Del et om hvordan man kan komme ud i naturen og hvilke aktiviteter man kan lave.
  • Del to, handler om alt det praktiske, som forberedelser, udstyr og gode råd og fif.
  • Det tre, er med forslag til ture, med masser af eksempler fra Julies familieture.

Hvis du lige har fået børn eller har nogle på vej, så er mit bedst råd! Kom i gang med outdoorlivet med det samme, fordi dit barn/børn bliver lynhurtigt store. Her kan du bruge ”Friluftsrollinger” til at få en god start og masser af inspiration.

 

Data Friluftsrollinger, Sådan kommer du ud i naturen med dine små børn, af Julie Pio Kragelund

 

Forfatteren, Julie Pio Kragelund

Julie Pio Kragelund arbejder til dagligt som dyrlæge og har dyrket friluftsliv siden barnsben. Hun er en aktiv friluftsmor sammen med sin mand og familiens tre drenge fra 2012, 2015 og 2017. Julies tilgang til friluftsliv er bogstavelig talt nede på jorden og i øjenhøjde med børnene. Det skal være hyggeligt at være ude sammen. Julie har skrevet artikler om friluftsliv for småbørn, og hun afholder foredrag, kurser og events, ture og mikroeventyr for familier med småbørn. Hun driver hjemmesiden www.friluftsrollinger.dk.

 

Inspiration til rejser/ture med barn/børn, her på siden

 


På shelter tur – en guide til nære oplevelser i naturen af René Ljunggren

De senere år er det blevet meget populært at bruge alle vores shelter rundt i den danske natur. Jeg kan huske få år tilbage, der havde jeg aldrig oplevet et optaget shelter på mine mange ture. I dag, så er de fleste shelter optaget/booket langt frem. Og de shelter der ikke kan bookes er også godt besøgt. Jeg har igennem årene hørt mange spørge hvordan man kommer afsted, og efterspørger gode råd og praktisk information. Det har René nu samlet i bogen ”På shelter tur”, her kan du find en masse information, så du også kan komme på shelter tur!

Bog er groft sagt delt op i to dele.

  • Først del handler om alt det praktiske, tøj, udstyr, hvor shelterne er, mv.
  • Anden del, handler om aktiviteter man kan lave når man så er på shelter tur, som madlavning, snitte, lege, mv.

 

Data På shelter tur – en guide til nære oplevelser i naturen af René Ljunggren

 


Vandring i Sydsverige af René Ljunggren

Når du har været på dine første mikroeventyr og begyndt at lære de grundlæggende færdigheder i friluftsliv. Så er drømmene om at komme lidt længer væk, højst sandsynligt vokset. Men ikke langt fra Danmark har vi det skønne Sydsverige, med masser af muligheder.

I denne skønne bog ”Vandring i Sydsverige”, viser René de mange muligheder der er for eventyr så tæt på Danmark. Bogen starter med lidt praktiske anvisninger omkring Sydsverige, Allemandsret og praktiske ting. Men største delen af bogen er rutebeskrivelser i forskellige områder i Sydsverige. De fleste ruter er delt op i etaper eller rundture. Så du bliver godt klædt på med oversigtskort og fakta boks omkring sværhedsgrad, længe, overnatning, transport og mere information.

Bogen er rigtig god til folk der gerne vil i gang med ture i Sydsverige, og lidt væk fra det vante. Bogen er også god til inspiration til mere erfarende folk. Det er en god måde at lære at lave lidt længere ture, om man kan lære selv at sammensætte sine ture, i fremtiden.

Data Vandring i Sydsverige af René Ljunggren

 


Vandring i Skandinavien, De bedste vandreruter i 3 lande af René Ljunggren

Savner du inspiration til vandreruter, når du er kommet godt i gang. Så har ”Vandring i Skandinavien” en masse inspiration, i både Danmark, Sverige og Norge.

Bogen kan hjælpe med at komme godt i gang med vandre, ved at gå længere og længere ruter, der også stiger i sværhedsgrad. Man kan start i Danmark, eller når man ikke har så meget tid. Så kan man få erfaring og planlægge de lidt længere rejser til Sverige og Norge. Ruterne i Sverige og Norge er også af forskellige sværhedsgrad og krav til erfaring.

Jeg synes det er en rigtig god bog, til at få inspiration til kommende vandreruter og have noget at drømme om. (Husk også at se Renés andre guidebøger).

Bogen er groft delt op i en kort indledning og så ruter fra Norge, Sverige og Danmark, alle tre afsnit indledes lidt om reglerne for overnatning. Den sidste del af bogen, handler om forberedelserne, med masser af gode råd og generelle svar på typiske spørgsmål (sikkerhed, dyr, pakkeliste, mv.).

 

Data Vandring i Skandinavien, De bedste vandreruter i 3 lande af René Ljunggren

 


Kebnekaisefjeldene – En komplet guide til det unikke fjeldområde af René Ljunggren

Har du en drøm om at vandre i store fjeldområdet og storslået natur, så har du nok hørt om Kebnekaisefjeldene eller bør du se denne vej. Det er et fantastisk område, med masser af flot og rå natur, men også et område med stier, hytter og mulighed for guider eller klare det hele selv. Sveriges højeste bjerg ”Kebnekaise”, ligger også i området, deraf navnet.

René Ljunggren har i en menneskealder rejste og guide i området. I denne bog, giver René alle sine erfaringer og gode råd videre, så du kan drage erfaringerne og få en endnu bedre tur til området, når du skal af sted. Fordi afsted skal du, det er et dejligt område.

Personligt har jeg været i området som barn og med min datter under “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Nordsverige“, et område med så mange gode minder.

 

Data Kebnekaisefjeldene – En komplet guide til det unikke fjeldområde af René Ljunggren

 

Forfatteren, René Ljunggren

René Ljunggren er forfatter, fjeldguide og underviser kendt fra bl.a. Nordisk Vandring, outsite.org, Vildmarksrejser og Vildmarksskolen. For tiden nyder han Kebnekaisefjeldene i Nordsverige, hvor han har gået et utal af markerede og umarkerede ruter. Han har desuden besteget Kebnekaises to toppe fra flere sider. “Jeg holder af at komme tilbage og nyde gensynet med de kendte omgivelser og bare være i naturen.”

De mange år med friluftsliv i Norden har født en stor interesse for både naturen, geologien og historien i de bevandrede egne. Samernes historie og herkomst især. Disse emner bliver, foruden beskrivelserne af de markerede og umarkerede ruter, ligeledes fint formidlet i den nye bog Kebnekaisefjeldene af René Ljunggren. Hen driver hjemmesiden www.ljunggren.dk.

 

Inspiration her på siden

 


Bushcraft i Norden af Jesper Hede

Bushcraft er et udtryk der virkelig har vokset sig stort de seneste år. For mig er bushcraft den udvidet form for overlevelse, hvor man lever ”primitivt”, men man nørder mere med tingene, kommer ned i tempo og hygger sig. Det er især programmer som ”Alene i Vildmarken” der har åbnet en masse øjne.

Personligt dyrker jeg ikke bushcraf i sin rene form, men har lært færdighederne, hvis jeg nogensinde, skulle komme i nød på ekspeditioner eller på flugt da jeg var soldat. Men bushcraft har udviklet sig siden den gang, væk fra det helt primitiv, til man virkelig kan nørde ned alle emner, som at lave ild, snitte redskaber og bygge sig ”shelter”, mv. Bushcraft er ikke ”primitivt” i dag men håndværk og kundskaber, som jeg ser det.

Har du mod på bushcraft, så er det Jespers bog du skal have fat i, fordi det er et helt opslagsværk til at komme godt i gang og vider endnu, hvis du har erfaringer.

Bogen indeholder også en masse færdigheder, der kan bruges og/eller er gode at have hvis man er på vandretur eller andre ”normale” friluftsture.

 

Data Bushcraft i Norden af Jesper Hede

Forfatteren, Jesper Hede

Jesper Hede er friluftsvejleder og ejer kursusvirksomheden og outdoorbutikken ”Bushcraft Danmark”. Han underviser på Skovskolen (KU) og i DGI, er konsulent for diverse tv-produktioner, instruktør i det amerikanske selskab Pathfinder School Scandinavia, skribent i Danmarks største outdoormagasin og stifter af Danmarks største ”Bushcraftforum”. Jesper har igennem de seneste +20 år arbejdet og interesseret sig for bushcraft, primitivt håndværk og naturens ressourcer og lever i dag af at undervise andre i vildmarksfærdigheder og som turleder på ekspeditioner og ture rundt om i verden.

 

Inspiration her på siden

 


Vi er naturen af Simon Høegmark, Sigurd Hartvig og Jane Sørensen

Flere og flere søger ud i naturen, for at dyrke friluftsliv, gå en tur eller dyrke sport. Jeg tror de fleste vil sige det gør godt. Det synes jeg selv, det er her jeg finder ro. Når jeg er på tur eller ude og træne, så er det her jeg får min bedste ideer og finder løsningen på et problem. Jeg elsker også bare at opleve vores natur og dyr. Men hvorfor er det sådan?

I bogen ”Vi er naturen” tager Simon Høegmark og Sigurd Hartvig på en rejse. Først tilbage i tid, for at forstå vores forbindelse med naturen. Hvorfor er det naturen gør os godt.

Simon og Sigurd drager også deres erfaring med at hjælpe folk ud af forskellige kriser, ved at bruge naturen.

Det er en ”alternativ” bog, men den er sjov at læse og få en masse input til at forstå hvorfor vi er så forbundne med naturen, hvorfor naturen gør os godt, især når mange lever et liv uden så meget kontakt med naturen som tidligere. Det er en bog, der hjælper med at være nysgerrig på det man ser når man er i naturen og tænke over sammenhængende.

For mig er det sjovt at læse om, fordi jeg har været så meget i naturen og tager mange ting for givet og ved hvad der sker. Det er sjovt at høre Simon og Sigurd forklaringer og eksempler.

Bogen er virkelig godt sat samme af Jane Sørensen og den er let læst.

 

Data Vi er naturen af Simon Høegmark, Sigurd Hartvig og Jane Sørensen

Forfatteren, Simon Høegmark, Sigurd Hartvig og Jane Sørensen

Jane Sørensen er den, der samler trådene i bogen. Hun er kandidat i folkesundhedsvidenskab og har gennem mange år arbejdet med forebyggelse og sundhedsfremme i Københavns Kommune. Hun har desuden uddannet sig inden for psykoterapi og naturbaseret sundhedsfremme og interesserer sig privat for shamanisme og naturcoaching.

Sigurd Hartvig er uddannet lærer, sundhedskonsulent og bevidsthedstræner. Til daglig afholder han afstressningskurser i naturen for mænd og kvinder i samarbejde med Simon Høegmark. Sigurd har mange års erfaring i at arbejde med mennesker med fysiske og mentale udfordringer samt stor erfaring i at bruge åndedrættet som redskab for sundhed og ydeevne. Han har bl.a. afviklet forløb til ændring af livsstil, udviklet motoriske lege til børnemusik-apps og udarbejdet øvelseskatalog til DGI med titlen ”Hold hjernen frisk – naturtræning”.

Simon Høegmark er uddannet lærer, naturvejleder, master i naturvidenskab og kandidat i idræt og sundhed. Han er pt. i gang med en ph.d. om naturbaseret rehabilitering ved Institut for Psykologi på Syddansk Universitet. Simon har i ca. 20 år arbejdet som naturvejleder og har været formidlingschef for Det Naturhistoriske Museum ’Naturama’ og Fjord & Bælt Centeret i Svendborg. Han har holdt over 1.000 foredrag og formidlet om naturen og naturens helbredende kræfter på tv og i skrevne medier. I 2014 udviklede Simon ’Vildmandskurset’ i Svendborg Kommune; et naturbaseret rehabiliteringsforløb for mænd i livskrise, som har inspireret til udvikling af lignende koncepter både nationalt og internationalt. Sammen med Sigurd Hartvig driver han. virksomheden Vinatur, hvor de uddanner og underviser medarbejdere i naturbaseret rehabilitering.

 


Andre bøger jeg kan anbefale fra 2019-2020

Bøger jeg har anmeldt særskilt og som jeg klart kan anbefale

Se alle de andre boganmeldelser her: ”Bøger, film, podcast og hjemmesider”!

 


Egne nye bøger i 2020

Jeg/vi har selv udgivet to bøger i 2020.

Du kan se alle min bøger her: Kom ud, Shop!


Jeg håber du kunne finde en masse inspiration i ovennævnte bøger. Husk “Eventyret starter i din baghave”, så det er bare om at komme ud og bruge vores dejlige natur.

Erik

 

Relateret indlæg

 

Indlægget er opdateret: 4. juli 2022

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.