Efter en masse rejser, ture og ekspeditioner med min datter, har jeg mange gange stået og tænkt på hvad skal min datter nu have på af fodtøj. Primært fordi min datter vokser hele tiden, så lysten til at købe nyt og dyrt fodtøj hele tiden, er ikke tilstede. Derfor har det altid være en overvejelser om hvor langt vi skulle og hvad vi havde af fodtøj på det tidspunkt.

Min datters fodtøj er vigtigt for hun får en god tur og får gode minder om at være på tur og ude i naturen. På den anden siden, er min oplevelse også at hun har kunne gå i det mest uden problemer. Det kunne hum, fordi det ikke var så langt og hun ikke gik med en tung rygsæk. Så er det også som om børn, bedre tilpasser og kan holde til mere.

Jeg vil prøve at give mine bedst råd og tanker her under.

 

De første ture (helt lille)

På de første ture da hun var helt lille, så var det bare i det fodtøj vi nu havde. Det var primært gummistøvler eller sko. Hun skulle alligevel sidde i sin babyjokker det meste af tiden, så det var kun til mindre ture og i lejren, hun skulle gå.

De vigtigst ting, var der var noget vandtæt, når det var kølligt, da hun så kunne hoppe rundt i det hun ville.

Det jeg prioriterede, var gode sokker og 2 par sokker, som jeg selv sætter pris på. Inderst havde hun en normal god bomuldssok, gerne med et godt skaft. Ud over den første sok, havde hun en god tyk uld sok, gerne med forstærkninger på hældene og ved træerne. Så giver sokkerne fiktion mellem de to par sokker og der er noget mere polstring for fødderne, hvis fodtøjet ikke er helt i top.

 

Ture hvor barnet selv går

Her forsatte jeg som ”De første ture”. Det vil sige at min datter, Karen havde to par gode strømper på (når jeg kunne får hende til det.) Men nu var hun begyndt at havde nogle gode vinterstøvler, med velcrolukning. Det var fodtøj der var i meget bedre kvalitet, som hun også kunne vandre i. Var det sommer, sol og varmt, gik hun mest i sko og så havde vi gummistøvler med. Når hun gik i sko, var der kun plads til et par sokker.

 

Ekspeditioner, ”Far og datter i Vildmarken, 45 dage …

De gange vi har draget på ekspedition i 45 dage, så skulle fodtøjet være i orden, til det vi skulle lave.

 

Far og datter i Vildmarken, 45 dage i kano, Nordfinland” (Karen 3,5 år).

Her skulle vi primært i kano, så det var vinterstøvler (Ecco) og gummistøvler (1913), Karen havde. Samt et par sandaler med tå-beskyttelse, til lejrbrug, dem brugte hun ikke meget.

 

Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Nordsverige” (Karen 6,5 år).

Her skulle vi både i kano og vandre, i starten og på vej. Her fik Karen et par vinterstøvler (Keen), med elastiklukning, lavet til børn. Vi havde forsat gummistøvler med til kanoturen, da det er let og godt. Samt et par sandaler med tå-beskyttelse, til lejrbrug, dem brugte hun ikke meget.

 

“Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Danmark” (Karen 9,5 år).

Her skulle vi både vandre, packraft, cykle og i kajak. Til vandredelen, fik hun et par nye rigtige læder vandrestøvler (Hagwan), ulempen, var hun havde svært ved at binde dem ordentligt, så det skulle jeg. På cykeldel, var det et par gode sko. Samt vandtættesokker, hvis det skulle blive regnvejr. I kajakken, var det neoprensko i kajakken og sko når vi var i land.

—0—

Skal du afsted med et barn/børn, så ville jeg bruge det fodtøj jeg havde i forvejen. Skal du på længere og hårdere ture, ville jeg købe et par vandrestøvler eller gode vinterstøvler til barnet. Men et par gummistøvler kan også gøre det på de fleste ture, det har min datter gået i, f.eks. 14 dage i Grønland. Jeg har været heldig at min datter, Karen har kunne bruge sine gode støvler, i skolen og på nogle af de ture vi har haft i mellem vores ekspeditioner, i Grønland og Norge. Du kan også købe brugte støvler, mange steder, der er rigtig fine. Nu er Karen så stor, at hun passer støvler med min kæreste, så hun bruger nogle af hendes, for ikke at skulle købe nogle nye, vi ved hun kun kan bruge et halvt års tid.

Jeg håber det kan gide noget inspiration, til fodtøj til børn.

Erik

 

Relateret indlæg

Indlægget er opdateret: 11. januar 2022