Nu når det var sommerferie, var det tid til et eventyr med min datter igen. Jeg spurgte hvad min datter gerne ville? Hun vil gerne på vandretur. Jeg var i chok, min datter ville ud og vandre med rygsæk, sved og bakker! Jeg havde forstiller mig hun vil i kano eller kajak. Det var helt perfekt. Så skulle vi bare finde et sted. Der er så mange gode steder i Skandinavien. Denne gang ville jeg gerne op i højfjeldet, der er noget smukt at være ved og over trægrænsen. Kunne også være rat det ikke var en rundtur, til en bil der stod et sted.

Lynhurtigt kom vi frem til vi ville til Hardangervidda, i Norge. Det er godt nok et populært område, men det er så fedt man kan tag toget direkte ud i fjeldet og så gå til en anden tog- eller busstation. Det var også sjovt for mig at komme tilbage, tredje år i træk. Først på cykel, så på ski og nu til fods.

Jeg ville også gerne gøre lidt mere ud af turen, så der var lidt mere på. Derfor skulle vi også på museum i Oslo.

 

Turen i grove linjer

Så turen blev planlagt såledels

  • Oslofærge til Oslo
  • Tog fra Oslo til Hallingskred
  • Vandre i 9 hele døgn
  • Tog fra Haugastøl til Oslo
  • 1,5 dage i Oslo, med besøg på Kon-tiki og FRAM museerne.
  • Oslofærgen til København igen.

 

Min datter

Min datter, Karen er i dag 10 år. Vi har været på masser af ture sammen. Karen har været på mange slags ture i kortere og længere tid. Fra få dage og til vores ”45 dage i Vildmarken” ture. Så hun har vandret, padlet kano og kajak og cyklet. Derfor var jeg overrasket over hun ville vandre denne gang. Vi har vandret tidligere i mellem 2-13 dage. Så hun kan vandre, så jeg kunne planlægge på mellem 10-13 km om dage, afhængig af hvor meget det går op og ned.

 

Ruten groft

Vi gik af markerede ruter. Dog kom vi ind på en ældre rute, der viste sig at være nedlagt, så vi måtte lidt tilbage. Men det var en meget flot tur, så det gjorde ikke så meget. Jeg havde også planlagt vi ville forlade stien for at gå ud og få lejrpladser for os selv. Vi behøvede ikke gå langt for man lå uset fra stien.

 

Hardangervidda

Hardangervidda er et stort fjeldområde og Nationalpark. I midten af det Sydlige Norge. Man køre igennem området med toget fra Oslo mod Bergen. Hardangervidda ligger i højde omkring de 950-1200 meter, så meget af området er over trægrænsen. Rundt i kanten af Hardangervidda, ligger også flere skisportssteder, bl.a. Rjukan. Det er også en mulighed for at køre med bus fra eller til de omkring liggende skisportssteder og byer, hvis man vil krydse Hardangervidda. Der er meget få vejen ved Hardangervidda, men man kan godt køre til Hardangervidda og gå en rundtur, eller bruge toget til at komme retur til bilen. Igennem kanten af Hardangervidda går også en grus vej, som er meget populær at cykle, kaldt Rallarvegen (Den cyklede vi i 2017, kan du læse mere om her: Cykeltur i Norge fra Bergen til Oslo, via indlandet).

Vil du vide mere om Hardangervidda, har jeg samlet en masse praktiske informationer her:

 

 

Mad og hytter

Selv om der er DNT hytter i området, hvor man kan overnatte og købe mad. Så har jeg det bedst med at være helt fri, så vi havde alt mad med til 9 døgn. Vi gik også forbi alle fjeldstationerne. Men går man ruten og vil gå med mindre kilo eller have nogle overnatninger inde. Så er der 3 DNT hytter med mad på ruten, Rembesdalseter, Kjeldebu og Kræk (en meget stor station).

 

Transport

Hardangervidda kan man komme til på flere måder:

  • Tog fra Oslo eller Bergen, der er flere stop igennem Hardangervidda området.
  • Bus fra Larvik, Drammen og Oslo, til de byer og skisportssteder der ligger, som bl.a. Rjukan.
  • Bil, til kanten af Hardangervidda området
  • Cykel igennem noget af området, langs jernbanen, Rallarvegen
  • Helikopter, der er helikopter service i området, så kan blive fløjet ind til fjeldstationer eller hvor man gerne vil. Eller hentet ud.

 

Kort og info

 

Mobildækning

Der var mobildækning flere steder. Men man kan ikke regne med at kunne ringe ud. En overvejelse man bør have med i sin planlægning. Vi havde nødsender med og en satellit telefon med (fordi jeg har det i forvejen).

 

Hvad har I med af udstyr og mad

Jeg får altid mange spørgsmål til det udstyr og mad jeg har med. Så her kommer kort lidt om de væsentlig ting.

 

Udstyr

Telt Det er et Oppland 3 LW telt. Dejligt let og stort til vandring, når vi er to. Jeg har skrevet lidt om det her: Telt anmeldelse, Nordisk Oppland 3 LW  

(Mere generel info om valg af telt, kan du læse her: Valg af telt til friluftsliv, [Fif og råd])

 

Rygsæk

Jeg brugte en ”Lowe Alpine Stingray OD Military Pack” på denne tur Da min Fjallraven Kajka var i stykker, skulle lige syes lidt. En god gammel rygsæk, er god og solid. Brugte den i Jægerkorpset.

Karen havde en Kajka jr 20, Fjällräven.

(Mere generel info om valg af rygsæk, kan du læse her: Valg af rygsæk, vandre, fjeldet eller vinter, [Fif og råd])

 

Mad

Her er kort opridset hvad for noget mad vi havde med

Morgenmad:

  • Havregryn eller musli og mælkepulver
  • Knækbrød og smør, både til morgen og snack

Middag

  • Rugbrød og leverpostej (rent luksus, kun fordi min datter elsker det. Er for tungt)
  • Aften
  • Tørmand

Snakposer

  • Vingummier
  • Chokolade
  • Kiks
  • Spegepølse, snack
  • Fignestang

Drikke

  • The
  • Saftpulver, lidt

Midtvejs bonus

  • Juice og cola
  • Kinderæg og Toms skildpadder.
  • Pandekager

 

Dagbog fra turen

Kommer nederst i indlægget.

Som du nok kan fornemme, så blev det igen en herlig tur med min datter. Vejret var helt utroligt, næsten ingen myg, masser af far/datter tid. Var imponeret af min datter, vi gik de her 10-14 km om dage, men især de først 4 dage, var der mange højdemeter.

Naturen er fantastisk i Hardangervidda. Der er dog ikke mange vilde dyr. Det er mest fugle, ellers er det fårene der regere.

Håber det kan inspirere til selv at komme af sted.

Erik

 

Relateret indlæg

Inspiration og grej til rejser med børn

Udsnit af nogle af de turen, min datter, Karen og jeg har været på:

 

Dagbog fra turen

Her er både dagbog, samt lidt data på hvad vi gik hver dag, til inspiration. De første dage gik vi godt igennem, så Karen var træt. Senere kom vi så meget foran, vi kunne holde vores hviledag, da dag der var regnvejr. Samt vi kunne tag det med ro de sidste dage. Det er vigtigt for mig, ikke at være over ambitiøs med hvad vi kan nå, når jeg har min datter med. Det skal være en god oplevelse.

Oprejse med færge

Dato: 24 juli, onsdag

Ankomst

Dato: 25 juli, torsdag
Dag: 1
Km: 2,6
Meter op: 65
Meter ned: 94
Afgang: 1650
Ankomst: 1732
Effektivitet: 40 min.
Vejr: 22-24 grader. Sol. Lidt skyer sent på aften

Selv om “Korpset” sæson 3 køre over skærmen nu. Så er det optaget tilbage i okt. 2018. Så lige nu skal vi, min datter og jeg se “Korpset” i vores telt. Det skal ses!

Vi er nemlig rejst til Norge, til fjeldområdet Hardangervidda.

Vi forlod vores lille hjem igår eftermiddags. Vi tog bus og S-toget til Nordhavn. Her fra færgen til Oslo, med god mad og kahyt. I dag tog vi så toget fra Oslo til Hallingskeid. Vi kom sidst på eftermiddagen og gik kun kort i dag, men allerede nu er vi i fantastisk højfjelds natur, vores lille eventyr er begyndt ?? ?

Første rigtige dag

Dato: 26 juli, fredag
Dag: 2
Km: 12,4 km
Meter op: 493
Meter ned: 389
Afgang: 0835
Ankomst: 1415
Effektivitet: 4t50m
Vejr: 22-24 grader. Sol. Lidt skyer sent på aften

Sikke en dag her i højfjeldet. Høj sol, en let vind, ingen myg og en fantastisk natur ☀️???.

Vi gik i 30-45 minutter ad gange. Blev til 4t50m effektiv gang for Karen, 12,4 km og godt op og ned, ca. 500 højdemeter op og ca. 400 ned. (Faren er godt tilfreds)

Vi sluttede dagen, men en badetur, kaste boldt, slåskamp og et afsnit “1døgn, 2 hold, 3 dyr” fantastiske programmer. Mere kan man ikke forlange ud over store mængder the??

Flot vejr

Dato: 27 juli, lørdag
Dag: 3
Km: 12,7+0,5=13,2
Meter op: 530
Meter ned: 775
Afgang: 0842
Ankomst: 1430
Effektivitet: ca 5 timer
Vejr: 20-25 grader. Sol, få høje skyer. Hård vind fra nord.

Igen en dag med fuld hammer på solen, men med en hård vind fra nord, rev i os hele dagen.

Fjeldene stod rå og stolte om os hele dagen. Fjeldene bølger der ud af, så det var op og ned hele tiden. Der vrimlede med mennesker, synes jeg, min datter mener ikke der var mange. Mødt 7 personer i alt.

Vi sluttede dagen på en lille sti på en pænt skrå skrænt, ikke noget Karen jublede over?. Men vi fandt en lille dal, hvor vi slog lejr, med et stort vandfald, fra den store Hardangerjøkulen. Endnu en fed dag?. Karen var dog lidt træt efter 13,2 km og ca 500 højdemeter op og 775 ned?

Omvej

Dato: 28 juli, søndag
Dag: 4
Km: 13,9
Meter op: 802
Meter ned: 494
Afgang: 0842
Ankomst: 1439
Effektivitet: 5 timer
Vejr: 20-25 grader. Høj sol, skyer rundt laver. Friskvind fra nord og vest.

Det er korrekt, der er lige langt ud og tilbage igen!?

Vi drog fra morgenstunden, videre ud af den lille sti, op mod de store gletscher floder og den majestætiske gletscher bag.Vi hoppede fint over de første elvlejer. Men ved det helt store brusende flod var der slut. Den bro der var på mit kort, var der ikke.

Så hele dagen har vi brugt på at gå tilbage, rundt om den store dæmnings sø og stejlt op på fjeldet igen. Den sidste hån var, da vi kom rundt, til der hvor vi skulle gå til i morges, var der et skilt med de nærmest stationer, og en fin seddel og kort med ruten var lukket. Hvorfor var der ikke det på den anden side, ak?

Men vi hyggede med 13,4 km, 800 højdemeter op og 500 ned. Fantastisk flot dag igen. Humøret er højt og vi har tid til at hygge med omveje?

Slette

Dato: 29 juli, mandag
Dag: 5
Km: 14,2
Meter op: 585
Meter ned: 616
Afgang: 0846
Ankomst: 1355
Effektivitet: 4,5t
Vejr: nat, overskyet, regn og hård vind. Dag. Overskyet 4/8-6/8, lidt sol. Frisk til hårvind fra vest. Aften skiftede til øst.

Blev en nat med masser af vid og regn. Det helt rigtige tidspunkt for det?

Dagen i dag varige smuk og storslået. En natur jeg kunne nyde, mens min datter fortæller løs og alt muligt. Landskabet har ændret sig lidt i dag, til mere slette. Går dog forsat op og ned. Det har også virket anderledes, da det har været overskyet, der giver noget helt andet.

Blev også til en vandpassage, x 2. Bar Karen over, samt en spændende bro.

Blev til 14,2 km, ca. 600 højdemeter op og 600 ned.
Antal personer mødt: 2

Køligt og blæsende

Dato: 30 juli, tirsdag
Dag: 6
Km: 10,9
Meter op: 411
Meter ned: 477
Afgang: 0837
Ankomst: 1300
Effektivitet: 3,5t
Vejr: 9-20 grader.
Morgen skyet, let vind
Formiddag, sol, letsind
Middag overskyet, kraftig vind vest. Let regn, køligt.

Blev igen en fin dag, her på fjeldet, men anderledes. Dagen startede kølig og overskyet. Da vi skulle 200 højdemeter ned i en slugt (og op på den anden side igen), kom solen. Så tilbage i shorts og t-shirt. Men som vi gik op igen, kom en ny front ind med skyer, kraftig blæst og let regn. Så var det på med tøj igen???.

Vi stoppede lidt før, Karen var træt og vejret hjalp ikke på det. Ny hygger i i teltet. Men en flot dag. Elsker kontrasterne i vejet og hvordan det påvirker oplevelserne og hvor anderledes alting ser ud. Forsat mega flot her?

10,9 km og 411 højdemeter op og 477 ned.
Antal personer set: 18 (passerede en fjeldstation)

Hviledag

Dato: 31 juli, onsdag
Dag: 7
Km: 0
Meter op: 0
Meter ned: 0
Afgang: –
Ankomst: –
Effektivitet: –
Vejr: Overskyet og regnbyger hele dagen. Frisk til hård vind fra øst.

Simpel dag.
Hviledag?
Regn og rusk??.
Afslapning, hygge og klar til i morgens videre færd?
Har altid beregnet en reserve dag, på ture som denne?

Solen er tilbage. 

Dato: 1 aug., torsdag
Dag: 8, Lejr 7
Km: 11,7
Meter op: 325
Meter ned: 270
Afgang: 0833
Ankomst: 1232
Effektivitet: ca 3 timer
Vejr: formiddag overskyet, svag vind. Resten af dagen sol, få høj skyer, svag vind fra vest

Flot vejr, friske ben og nærmere os målet.

Dagen i dag, gik som en leg. Vi startede med overskyet vejr, men solen kom frem og tøjet måtte i rygsækken. Terrænet gik let op ad og sidst på dagen begyndte det at gå ned ad, det gjorde dagen let og hurtig.

Da vi er godt med, stoppede vi lidt tidligt 1230. Svar der også tid til leg og en gang vask/kølig?

Blev til 11,7 km og 325 højdemeter op og 270 ned
Antal personer set: 15

Sidste vandredag
Dato: 2 aug., fred
Dag: 9, Lejr 8
Km: 11,5
Meter op: 216
Meter ned: 257
Afgang: 0842
Ankomst: 1300
Effektivitet: ca 3,5 timer

Sidste hele vandredag.

Vi nød det gode vejr hele dagen. Men det gjorde ikke spor de gange en sky gik for solen. Det var pænt varmt i dag. Landskabet var igen smukt. Utroligt mange sten over det hele i dag. Hvilket også har givet noget bommet gang. Men blev alligevel en let dag. Nu ligger vi kun 4 km fra Haugastøl. Hvor vi vandre til i morgen og sluttet vandredelen.

11,5 km, 216 højdemeter op og 257 ned.
Antal personer set: 13

Til toget
Dato: 3 aug., lørdag
Dag: Dag 10, Til toget
Km: 4,6
Meter op: 54
Meter ned: 194
Afgang: 0930
Ankomst: 1100
Effektivitet: ca 1,5 timer

Sidst vandredag. 9 dage på fjeldet og 9 overnatninger.

Fantastisk tur, flot natur, vildt godt vejr. Dejligt at ens datter selv ønsker at komme på vandretur i sommerferien✋? Tak til myggene for overordnet set at være på ferie et andet sted??

I dag gik vi små 5 km ned af fjeldet til Haugastøl station. Efter en lang ventetid er vi på toget mod Oslo og et par dage i Oslo, på byeventyr. Vi skal nemlig på museer og hylde eventyret?? Samt Karen fik sine sejres vafler?

Jeg skal nok følge op med et blogindlæg med ruten, udstyr og alt muligt?

Oslo og museer 
Dato: 4-5 aug., søndag til mandag

Herlig dag i Oslo. Vi gik en masse rundt i byen. Synes det altid er den bedste måde at fornemme en by?

Vi var på 2 museer Kon-Tiki (Ra) og FRAM. Fantastiske museer jeg selv har besøgt tidligere. Dem skulle Karen også se. Især efter hun har læse “På tværs af Stillehavet – Den utrolige historie om Thor Heyerdahl” af Line Friis Frederiksen Det gjorde det ekstra spændende for Karen. Det er 3 super eventyrbøger Line har skrevet i serien “Vild viden”, dem kan vi godt anbefale, til eventyrlystne børn✋

Thor var også æresmedlem af Eventyrernes Klub, da han levede. En rigtig eventyrer alle bør læse om. Det sammen med FRAM, med Nansen og Ammundsen, ekspeditioner?

Hjem med færgen
Dato: 5-6 aug., mandag til tirsdag

—-0—-

Indlægget er opdateret: 9. august 2023