Erik B. Jørgensen, tester SteriPEN under “Far og datter i Vildmarken – 45 dage i kano”. Vandrensning ved UV lys.

Blogindlægget er opdateret den 29. juli 2020

Under ”Far og datter i Vildmarken – 45 dage i kano” i det Nordlige Finland, testede jeg en ny mulighed for at rense vand, via UV lys, en SteriPEN (er i dag under “Katadyn” gruppen).
Det er nødvendigvis ikke nødvendigt at rense vand i fjeldet. Men når det ikke smager af noget, er det nogle gange bedre at være sikker. Fandt en dag en død ren i vandet, lige over det sted vi boede og tog vand.
Vi rensede vandet i lejren og hvis vi var tørstige ved en overbæring eller en gå tur, drak vi bare af elven.

SteriPEN, er en forholdsvis lille dims, der består af et batterihus, med tænd og vælge knap. I bunden er en glaspen med en UV lampe, der renser vandet.

Jeg havde et Classic System med. Sættet bestå af:

  • Drikkeflaske, 1 liter, til at rensevandet i
  • Top, til at holde UV’penen, så man kan lave noget andet i det minuts tid det tager at rense 1 liter vand.
  • UV’pen med beskyttelses hætte
  • En pose til UV pen
  • Brugsanvisninger

Den er yderste simpel at bruge, den kan bruges i alle beholder og glas, hvis bare de er runde, fordi UV lyset skal kastes rundt. Før jeg sætter den ned i vandet, trykker jeg engang for en liter vand, to gange for ½ liter vand.
Når den så kommer ned i vandet starter UV lyset og når den er færdig så slukker lyset. Den slukker selv efterfølgende. Vandet skal dog være rent og klart ellers kan det ikke rettes.

Den bruger 4, stk. AA batterier, der er til pænt mange liter vand i dem. Den skulle kunne holde til at lave 7900 behandlinger.
Jeg havde kun små problemer, det er nogle gange hvis den har været våd, skal den tørres godt af før den kan bruges. Men hvis jeg lavede flere liter vand, virkede den fint uden af tørring, så var kun nogle få gange.

Virkede den?

Det ved jeg ikke, da jeg ikke kan smage det, men vi fik ikke dårlig mave, det gør jeg heller ikke normalt når jeg er Nord på. Men når det er så let hvorfor så ikke gør det. Især hvis det er stille stående vand.

Ofte når jeg rense en liter vand holdt jeg den i hånden som video her under, ellers brugte jeg toppen, til at skrue på, så den kunne stå og passe sig selv, mens jeg lavede noget andet.

 

Vil du læse mere om den, er brugsanvisningen her.

Der er efterfølgende kommet mindre, lettere og opladelige batterier.

Jeg bruger den forsat nu her mange år efter, men det er kun til de ture, hvor jeg forventer vandet er rent i forvejen, som på fjeldet eller i Grønlands ødemark. Så bruger jeg den for en sikkerhedsskyld.

Mvh

Erik

P.S: SteriPEN er kommet i en meget mere moderne udgave, med batteri til rensning af 20 liter vand, på en opladning, kan lades via mini-USB. Den gamle kan forsat købes nogle steder.

Du kan købe den nye SteriPEN, UltraLight UV Water Purifier her:

Blogindlægget er opdateret den 29. juli 2020

 

 

Relateret indlæg

Indlægget er opdateret: 11. marts 2022

Bøger for børn og voksne og børn i naturen og friluftsliv, af Erik B. Jørgensen