Turcykel setup, på en Surly, Straggler. Erik B. Jørgensen med cykel op ad et stengærde i Skotland.

Jeg har fået mange spørgsmål, til det cykelsetup, jeg har når jeg/vi er på cykeltur, med oppakning. Herunder vil jeg beskrive mit setup og de valg jeg og andre har truffet.

Da min kæreste og jeg besluttet at vi gerne vi til at tage mere på cykelture, hvad vi ikke den store erfaring eller føling med markedet. Min kæreste køre en masse MTB og ved masser og det. Samt når hun har været på cykeltur, har det primært været på MTB med let rygsæk, fordi ønsket var de gode spor. Jeg har været på cykelture enkelte gange i mit liv. Tilbage i 1994 kørte jeg med min ”halvbror” et par uger i Norge. I 2003 var jeg på Island og cykle med en kollega fra Jægerkorpset. Ellers blev det kun til mindre ture ind i mellem, da jeg laver så meget andet.

Ideen kom tilbage, fordi jeg rejser på så mange ekspeditioner og ture, hvor min kæreste ikke altid er med. Så ville det være rart at have noget vi kunne lave sammen, der let kunne planlægges, hvor det var det samme udstyr der skulle bruges næsten hver gang. Den vigtigste årsag var dog, at ved cykling er min kæreste og jeg meget ligeværdige, da min kæreste cykle så meget. Samt cykling udligner vores store højde og vægt forskel. Så det er mig der skal hænge på når vi cykler. Det er svære at vandre og lave fysisk hårde ting sammen, da forskellen bliver større der. Så de sidste år, har min kæreste planlagt nogle lækre cykelture, mens jeg har været på ekspedition. Så har vi kunne nyde turen sammen, når jeg kom hjem.

Så da vi skulle have nogle gode turcykler, ville det være godt med hjælp. Derfor er mange af de valg vi endte med, efter gode råd og vejledning fra Casper Ortvald, der på det tidspunkt arbejde i ”29’er Bike Shop”. Casper hjælper gerne alle, med gode råd til turcykler og bikepacking.

 

Tanker før

Jeg ville gerne have en god solid cykel, er kunne laste godt med udstyr, så jeg kunne tage det med jeg gerne ville. Den skulle gerne være et valg, der kunne holde i mange år.

Jeg forhørte mig ved en masse jeg kender, der har cyklet langt, for at få deres bedst råd, før vi købte cykler. De overordnet råd, var følgende:

 • Stålramme
 • Solide bagagebære
 • God sadel
 • Et styr der giver flere sidde- og holdemuligheder.

Jeg tror aldrig man bliver færdig med at lave sin cykel. Fordi des mere jeg cykler og prøver andre cykler, så får jeg nye ønsker og behov, samt der kommer nye cykler og tilbehør hele tiden.

Så se det her indlæg som inspiration, men der er ikke noget rigtigt eller forkert. Der er ikke mange folk der køre turcykel der har det samme setup.

 

Min turcykel, i deltaljer

 • Bagagebære, bag: Mærke Racktime, model: ADDIT
 • Bagagebære, front: Mærke: Surly, model: Front Rack
 • Dæk: Mærke: Schwalbe, model: Marathon Plus Tour 700x35C
  • (startede med Mærke: Schwalbe, model: Sammy Slick 700x35C blev for hurtigt slidt for mig, med min vægt og oppakning)
 • Gear: Mærke: SRAM, model: GX gear
  • Kling, front: Absolute Black wide-narrow 42T
  • Kassette, 11 speed 11-42T
 • Hjul: Halo Vapour 29″ Disc Fælg, på Hope pro4 nav 135/100 qr. Bygget med Messing nipler.
 • Nav, dynamo og ladder:
  • Dymamo Nav, Mærke: SON, model: SON 28
  • Ladder, Mærke: Busch-Müller, model: bike-mobile E-WERK
 • Saddel: Mærke: Brooks, model: Cambium C17
 • Stel: Mærke: Surly, model: Straggler (Købt som løs stel), størrelse 56 cm
  • Straggler stål Gaffel
 • Styr: Mærke: Jones bikes, model: Butted H-bar, aluminium
  • Styrhåndtag: Mærke: ESI Extra-Chunky, Extra long, Silicone Grips for H-Bars
  • Styr håndtag/tristyr, Mærke: Jones bikes, model: Gnarwal

 

Tasker, på min turcykel

—0—

Håber det kan være til inspiration.

Erik

 

Relateret indlæg

Erik B. Jørgensen på cykeltur på sin Surly, Straggler, med side tasker. Billeder fra Skotland og Irland.

Indlægget er opdateret: 12. april 2024