Tilbage i sep. 2007 gik vi Bornholm rundt (ca 110 km), en tur jeg mener godt kan fortjene nogle ord. Vi havde forsøgt at skaffe så meget materiale som muligt, vi kunne finde en del, men den største hjælpe var på turist kontoret i Rønne. Kort havde jeg skaffet et hærkort over Bornholm der dækkede hele øen i 1:50.000, det var fint i kombination med folder og andet materiel. Men bogen “Kyststier på Bornholm” kan man ikke undvære, den viser ruter, stier, overnatning, osv. Ellers brugte vi “Turen går til Bronholm” til seværdigheder.

Plan var at gå øen rundt mod uret, men blev rådet til at gå med uret, hvilke også er det rigtigt, man får det mest interessante før på turen, men hvis man bliver nød til at skære af slutning mister man ikke det store (samt passer med bogen).

Stierne er generelt gode, men mindre strækning er i meget dårlig stand. Afmærkningen er rimelig, men 20-30% skal man gå ved hjælpe af kort, men kortene i bogen er fine. Man går på alt fra vej, til cykel stier over til jordstier og strand.

Desværre kan man ikke gå øen rundt, og finde primitiv overnatnings øen rundt. Faktisk er det umuligt at gå øen rundt uden at måtte overnat, uden for pladser, der er for langt imellem overnatnings mulighederne, så man må spørger om lodsejers tilladelser, hvis ikke man vi overnatte ulovligt. Meget arveligt for en super tur. Der er en masse små havne hvor der er bad og toilet, desværre tillader man ikke en to til tre små telt, selv om der er plads og faciliteter til det. Vi sov på mark, campingplads, hytte, osv. Da vi havde hund med, kunne vi ikke få hotel, da vi ønskede en nat i lidt mere luksus da de ikke tillod hunde.

Turen rundt er en fin afveksling mellem natur, by og mulighed for at besøg museum, kunst håndværks steder, osv. Så man kan sætte turen sammen på mange måder. I sep. mødte vi ikke andre der gik øen rundt, vi mødet mest skoler der var på tur, vejret var super, kun regn den første dag. Vi brugte 8 dage på rundturen og havde nogle ekstra til at komme ind i landet, i alt 10 dage. Vi gik med rygsække, med telt, brænder, soveposer, osv. for at kunne overnat hvor som helst. En dejlig tur, der kan anbefales.

Erik

P.S: Siden vores tur, er ruten forberedret rigtig meget og der er kommet flere shelters, og overnatningspladser. Så det er lettere i dag.

 

Relateret indlæg

Indlægget er opdateret: 11. januar 2022