Collage af billede fra Vandretur, Frederikshåb Plantage og Randbøl Hede [Mikroeventyr] med Erik B. Jørgensen

Jeg skulle til Aarhus og løse en opgave/sparre om team- og ledelsesrådgiver, det skulle da udnyttes, til et mikroeventyr i det Jysk, når jeg nu var der! Jeg havde en fin vejrudsigt i sigte, så jeg gik på jagt efter områder jeg ville udforske denne gang. Jeg besluttet mig hurtigt for jeg ville vandre igen, er så fint i denne årstid. Efter en del søgen og mange nye ideer til kommende mikroeventyr, faldt valget på området omkring Frederikshåb Plantage og Randbøl Hede.

Efter endt arbejde, mandag den 25. jan., kørte jeg fra Aarhus til Frederikshåb Plantage, lide sydøst for Billund. Klokken 17.30 om aften, kunne jeg vandre afsted. Jeg skulle kun 5 km, fra til shelteret: Frederikshåb Plantage Shelter (link er forsvundet, søge på udinaturen.dk) link her til teltpladsen. Jeg kunne gå i mørke, da det er statsskov, og kom fint frem til shelteret, efter 5,5 km. Det var en kold aften, og frosten havde sat ind. Jeg fik en hyggelig aften i shelteret, som jeg lukkede af med en trap.

Næste dag kunne jeg stå op i minus 5 grader og se alt belagt med rimfrost. Træer og græs stod som små fine is-skulpturer. Det var en kølig start, men sikke en morgen, og dagen blev kun flottere og flottere efterhånden som solen kryb op på himmelen. Jeg nød Frederikshåb Plantage, dens minder fra Anden Verdenskrig og oprettelsen af Vandel Flyplads, og de flotte Syvårssøer, med vand i. Fra Frederikshåb Plantage gik jeg ud på Randbøl Hede og besøgt de stor sandbanker/klit, Stoltenbjerg, med udsigten ud over det frostbelagte Randbøl Hede, der mindede om savannen i Afrika. Jeg forsatte ud over Randbøl Hede, på den gamle Vorbasse Studevej, som er en af de mange gamle forgreninger af Hærvejen. Efter Randbøl Hede, var jeg et smut over i de private skove Slauggård Plantage og Nørregård Plantage og retur igen. Jeg sluttede med at krydse over Randbøl Hede og så flere af de gamle flyverskjul, før jeg ankom til Kirstinelyst, hvor jeg havde booket et af de fem shelters der er: Kirstinelyst – Shelters (link er forsvundet, søge på udinaturen.dk, så her om bålpladsen). Det blev til 26,1 km, i dette flotte område.

Kirstinelyst var et virkelig fint sted, med masser af brænde og et besøgscenter, med toilet og udstilling. Et sted jeg klart kan anbefale hvis du er ny i friluftsliv, fordi der er gode forhold med rigtigt toilet, hvis man helst vil have det. Jeg fik en hyggelig eftermiddag ved bålet og en aften i shelteret. Der var nogle få andre sidst på eftermiddagen og så havde jeg det hele for mig selv.

Det blev endnu en kold nat, men kun lige under frysepunktet denne gang. Jeg gik afsted på min sidste dag. Ruten var meget mere på asfalt og ruten viste sig ikke helt så smuk som jeg havde håbet. Men det blev alligevel en skøn tur, dog var jeg ved at skøjte væk, da vejen fik islag, på grund af regn på den frosne jord og veje. Det var bambi på glatis mange gange. Jeg gik af vejen tilbage til Frederikshåb Plantage og videre over i Springbjerg Plantage, der er fyldt med gamle stendynger, kaldte ”røser”. Jeg forsatte til Bindeballe Mølle og videre ind i Tingkærvad Skov, det var flot, men desværre ikke så vildnatur som jeg havde håbet. Derfra var det retur til bilen, som jeg ankom til efter 19,3 km. Endnu en dejlig dag var over, og jeg havde set et nyt området, hygget mig, og trasket en del kilometer. Ved 13 tiden kunne jeg køre hjemad igen. Dejligt med de her mikroeventyr!

 


Data på min tur i Frederikshåb Plantage og Randbøl Hede

Kort over ruten, fra Vandretur, Frederikshåb Plantage og Randbøl Hede [Mikroeventyr]

  • Mandag 25. jan. 5.67 km | 1:22:53
  • Tirsdag 26. jan. 26.15 km | 6:51:00
  • Onsdag 27. jan. 36 km | 4:22:59

Tiden er fra start til slut, men alle min pauser, ”photoshoot” og studerene af naturen og historien.

 


Mere information om Frederikshåb Plantage og Randbøl Hede

 


Tak for du så/læste med.

Erik

 

Relateret indlæg

 

Facebook Indlæg fra turen

Indlægget er opdateret: 2. januar 2024

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.