Jeg valgt at tage to multifuelbrændere med, i to forskellige mærker, hvad jeg havde og kender godt. Jeg valgte at bruge rensebenzin, da det har en stor varmeværdi og er nemt at skaffe i supermarkeder m.v. Synes gas fylder for meget.

Den ældste brænder er en “MSR Dragonfly”, se meget mere her, det en brænder jeg elsker, den lammer, men den brænder altid, det er dem vi bruger på indlandsiskrydsninger, m.v.

Denne gang virkede den også perfekt, dog knækkede den i holder, det en gammel svaghed på de gamle model, men er rette på de nye. Jeg har brugt denne brænder siden 2000, og aldrig haft noget med den. En gang i mellem skal der en rensenål i, men det er sjældent. Den er nem at juster i brænder styrke.

Den anden brænder var en “Primus Omnifuel”. Den har jeg ikke brugt så meget, det en brænder der virkelig kan give fuld gas, meget pålidelig. Den er bygget mere solidt end Dragonflyen, men de holder godt begge. Primus ulempe er at man virkelige skal passe på med regulatoren, for hvis man bare gav gas, brugte den dobbelt så meget fuel som Dragonflyen, det gav varme, men synes den brugt godt, hvis jeg ikke var over den.

Begge brænders pumper virker fint, Primus er lavet smartere og meget robust. Men nu ikke den store forskel.

Jeg var godt tilfreds med begge brænder, igen. Det skal nævnes at jeg brugt fra 0,8 til 1,5 liter rensebenzin i døgnet, det rigtig meget, men det var let at anskaffe og jeg kunne havde 6 liter med i 1 liter flasker, nogen få gange tog jeg mere med i de små 0,5 liter plastflasker man kan købe rensebenzin i.

Overordnet kan jeg godt se der har været meget salt og vand ved mine brænder, de blev godt brugte på turen. Derfor skilte jeg dem fuldstændig af da jeg kom hjem, lod dem stå med olie på et stykke tid, så rensede jeg dem i rensebenzin, og samlede det hele igen. Før de kommer på lager testbrænder jeg dem altid, når de har været adskilt. Ingen problemer der.

Det er god ide, at kende sine brænder godt, vide hvordan man skiller dem af, også når dyse har sat sig uhjælp fast. Jeg har brugt mange timer i selskab med en brænder og nogen dag, brænder de af h…. til, men min erfaring siger mig, at brænder køre bedre med en bruger, per brænder. Når vi har kunder over indlandsisen med dit eventyr, så det ofte i starten af ture vi har problemer, ind til folk lære at varme dem ordentligt op, samt slukke dem helt hurtigt. Herefter køre alt som den drøm.

Jeg har en lille taske jeg selv har syet til min brænder, hvor jeg også har reservedel og værktøj i, så det er nemt og hurtigt at komme til.

Til min brænder på den her tur, havde jeg valgt kun at have en lille trangia kedel med, nr 200324 0,9 liter. Fordi skulle stort se kun lave varmt vand, hvis jeg skulle lave andet, kunne det til nødes laves i kedel. Det var ud fra vægt og pladshensyn. Den har også fuldt mig i mange år, og holder perfekt.

Erik

 

 

 

Relateret link

Indlægget er opdateret: 11. januar 2022