Jeg har en række leveregler jeg lever efter. En af dem er ”fordomsfri”, det betyder jeg prøver det bedst jeg kan at, gå til verden fordomsfri, det er ikke let. Hvis jeg lad fordommene styre mig, så begrænser det mig, af flere årsager.

Hvis jeg har fordomme, ender det med jeg går glip af at snakke og møde spændende mennesker. Fordomme får mig til at begrænse mit udsyn og gør mig blind for andre løsninger, modeller, møder og muligheder. Derfor gør jeg alt for at bekæmpe mine egene fordomme. Det gør jeg ved at holde mig åben for andres mennesker, deres holdninger, politiskholdninger og blive ved med at minde mig om alle har noget at byde ind med.

Jeg kan dog ikke lade være med at dømme alle jeg møder ud fra mine fordomme, det er også ok, så længe man ikke tror at første håndsindtrykket er endeligt. Jeg har mødt mange mennesker jeg skal ændre holdning til når jeg har snakke med dem, arbejdet samme med dem, eller bare være i nærheden af dem i længere tid.

 

Fordomme i teamet

Har man mange fordomme til hinanden i et team, og har travlt med hvad alle andre i teamet går og laver og gør. Så er det tid til at tage en god snak, fordi så er der mistillid og ikke optimalt arbejdsklima.

Noget jeg bruger for at se om der er fordomme i et team, er latter. Kan vi grine samme og af sig selv, så er jeg glad. Så ved jeg vi er et team. Groft sagt har jeg aldrig kunne grine af noget en person siger, jeg virkelig ikke kan lide.

Det skal gerne være sådan man kan grine af sig selv og andre, med de andre i teamet. Der er ikke noget bedre end når en fra teamet og fortæller om hvordan de lige har dummet sig, fordi så ved jeg der er tillid. Kan man ikke overhovedet ikke grine sammen må man sætte sig og snakke om hvad der trykker og hvad der skal til for at få tilliden tilbage, eller i sidste ende lave om på teamet.

For at blive ved med at være fordomsfrie, bør man lave evalueringer meget ofte, gerne dagligt. Det her jeg skrevet om tidligere her: Evaluering, evaluering og evaluering. Nu!

Ud over fordomsfri skal man selvfølgelig være ”Åben og positiv”, tidligere indlæg her: Åben og positiv [Motivation]

Håber du ikke lad fordommen styre dig.

Erik

 

Relateret indlæg

Indlægget er opdateret: 16. september 2022