Da jeg skulle til Viborg for at holde foredrag, holdt jeg øje med vejrudsigten, for var vejret bare nogenlunde, så skulle jeg da på mikroeventyr!
Jeg havde en mindre tur i tankerne, som har stået på min liste i et godt stykke tid: Hald Sø ved Dollerup Bakker.
En tur, man godt kan gå på en dag på en god sommerdag, men her om efteråret går solen tidligt ned, og jeg skal selvfølgelig også have en overnatning med. Så det passede fint med, at jeg kunne bruge to halve dage på det.
Vejret så ud til at være med mig og jeg kunne køre til Hald Sø i ro og mag og vandrede ud lidt over middag – dog i en del vind og overskyet vejr. Jeg gik fra parkeringspladsen syd for Hald Sø og fulgte ruten mod uret. På den måde kunne jeg komme forbi ”De fem Halder” (mere om det længere nede) og ende på den lille teltplads, ”Lille Lejrplads i Lille Traneskov”.
Næste morgen gik jeg det sidste stykke forbi Niels Bugge Kro og igennem Dollerup Bakker, før jeg returnerede til bilen. Igen passer det så godt med ordsproget: ” Ud på tur, aldrig sur”. En herlig lille tur med masser af indtryk, hvor jeg stort set havde det hele for mig selv. Det er det fede ved de skæve og køligere årstider.
Se min film fra turen her:
Hald Sø
Hald Sø er Danmarks tredje dybeste sø og ligger som en skjult perle midt i den midtjyske natur. Søen når en dybde på op til 31 meter og er omgivet af det kuperede terræn i Dollerup Bakker, kun overgået af Ravnsø med 34 m og Furesøen med 38 m. Her finder du stejle skrænter, skovklædte bakker og åbne enge, der tilsammen skaber en betagende natur. Vandreturen rundt om søen er en rejse gennem varierede landskaber, hvor storslåede udsigter venter bag hvert sving, mens floraen og faunaen byder på små overraskelser undervejs. Der er fine stier og skovveje at gå langs, der er dog også en del våde og mudret stykker. Du kan ikke gå langs søbredden, hele vejen, i den nordvestlige del, skal du væk fra søen. Gå evt. op til Kirkestien til Birgittelyst og ned til søen igen ved Non Mølle. Lav din egen rute, alle steder stier, og veje byder på eventyr, det her heller ikke farligt at fare vild!
Dollerup Bakker
Dollerup Bakker er kendt for sine dramatiske landskaber og betragtes som et af de smukkeste naturområder i Danmark. De stejle bakker og dybe slugter er skabt under sidste istid, hvilket har efterladt et kuperet terræn, der næsten føles som et lille stykke vildmark. Når du vandrer gennem bakkerne, møder du en fantastisk udsigt over Hald Sø, især fra udsigtspunktet i de højere dele af bakkerne. Herfra kan du virkelig mærke naturens kraft og få et overblik over det varierede landskab med sø, skov og åbne vidder. Området er også kendt for sit rige dyre- og planteliv, og årstidernes skiften giver altid nye farver og oplevelser. Området er også kendt for sin iskiosk og de mange besøgende om sommeren. Dollerup Bakker er ikke bare en naturoplevelse, men en påmindelse om, hvor tæt vi er på det vilde – selv midt i Danmark og uden man behøver gå ret langt. Men heldigvis kan man strække benene rundt om Hald Sø.
Historien omkring Hald sø
Hald Sø og området omkring den har en lang og fascinerende historie, der strækker sig tilbage til stenalderen. Men det er især de såkaldte “De fem Halder” der gør historien her ekstra spændende. Disse fem historiske lokaliteter fortæller historien om magt, krig og herregårdsdrift gennem århundreder:
- Gammel Hald – En aldrig færdiggjort borg fra 1275 som står som et vidnesbyrd om middelalderens ambitioner.
- Valdemars Skanse – Et belejringsanlæg fra 1372, af Niels Bugges borg, da Valdemar Atterdag indtog borgen.
- Hald Slot – Opført i 1536 af den katolske biskop Jørgen Friis, der gjorde området til et centrum for magt og intriger. Før den tid lå Niels Bugges borg på stedet opført i 1346. I 1528 blev resten bygget op til Bispeborgen Hald
- Daas Herregård – Bygget i 1703, da officeren Greger Daa overtog stedet. Herregården står som et symbol på den senere tidlige moderne periode.
- Hald Hovedgård – Opført omkring 1787 af Frederik Schinkel og er den yngste af de fem.
Når du vandrer gennem Hald Ege eller forbi ruinerne af Hald Slot, træder du ind i en verden af historier, hvor naturen næsten hvisker om fortidens dramaer, det elsker jeg.
Hvor vandre Hald Sø rundt, ved Dollerup bakker?
En vandretur rundt om Hald Sø er en rejse gennem tid og natur. Fra de højeste punkter i Dollerup Bakker får du en panoramaudsigt, der kan tage vejret fra de fleste. Udsigten over den spejlblanke sø, især i efterårets eller vinterens klare lys, er en oplevelse i sig selv. Ruten byder på et væld af historiske spor – fra de gamle ruiner til hulveje i skovbunden. Dyrelivet kan være rigt her: du kan være heldig at se rådyr, ræve og masser af fugle. Hvis du holder pause ved søens bred, kan du måske endda spotte lystfiskere, der prøver lykken i søens dybe vande, i en af deres robåde. Det kræver dog tilladelse at sejle på Hald Sø. Uanset årstid giver denne tur en særlig ro – en følelse af at være tæt på både naturen og historien. Så snør vandrestøvlerne, træd ind i historien, og lad dig omfavne af dette midtjyske naturområde på 1.600 ha fredet område. Se min link til flere oversigter, mv. længere nede.
Data fra turen
- Tirsdag den 26. nov. 2024: 13,17 km 4 timer
- Onsdag den 27. nov. 2024: 8,96 km 2t40 min
Link til området
Information om Hald Sø og Dollerup Bakker
- Oplevelser ved Hald Sø, dk
- Hald Sø og Dollerup Bakker, viborg.dk
- Hald Slot ved De fem Halder, visitaarhus.dk
- Hald Ruin, wikipedia.org
- Hald, natmus.dk
- Velkommen til Hald Sø – Dollerup Bakker, kort, naturstyrelsen.dk
- Hald Hovedgaard, haldhovedgaard.dk
- Hald Sø, naturstyrelsen.dk
Andres turbeskrivelser
- GUIDE Hald Sø rundt (20 km) – hold nu op, en fed rute!, friefodspor.dk
- Hald Sø rundt, vandreguide, jesperhiker.dk
- Hvis du Googler ligger der flere.
Overnatningsmuligheder rundt Hald Sø
- Du kan se alle overnatningsplader, bålpladser, toiletter, med videre på udinaturen.dk
- Jeg sov på:
- Shelterene jeg gik forbi og talte om:
- Lejrpladsen jeg gik forbi, på østsiden af Hald Sø
- Lejrplads i Inderø Skov
Jeg håber du kan finde en masse inspiration her til din egen tur. Tak for du læse og så med. Og husk “Eventyret starter i din baghave”!
God fornøjelse
Erik
Relateret indlæg
- Oversigt over mine Mikroeventyr og ture
- Andre ”Mikroeventyr”
- Andre vandreture
- Kom godt i gang med friluftsliv
Indlægget er opdateret: 29. november 2024
Tak og fedt du skal afsted.
Nej jeg læste lidt forskellige, og så satte jeg med Komoot og en masse hjemmeside, og information om området og satte mine egen rute sammen. Jeg laver dem stort set altid selv.
Det handler om at tag stilling til hvad du gerne vil se, tid og muligheder, så kan du lave din egen rute og det eventyr du ønsker🤗
Fed video – den vil jeg prøve i weekenden. Er det en beskrivelse /rute på all trails du har brugt ?
Hej Hanne
Dejligt selv en lokale synes det er sjovt at se.
Tak for lige at afklare om det var muligt at gå på Nordøstsiden.
God dag
Super med et mikroeventur fra Hald Sø 👍
Det er sjovt at se din video fra min baghave – jeg tager som regel både en forårstur og en efterårstur rundt om Hald Sø
Og du har helt ret man kan ikke komme igennem på vest siden (jeg har forsøgt)
Men når vandet er lunt kan man gå i søkanten, det sidste lille stykke hen til Non Mølle Å (knædybt)