Ryå kanotur 24-25 sep 2023 med eventyrer Erik B. Jørgensen

Jeg elsker at opleve Danmark fra alle sider og steder, især når jeg føler jeg virkelig kommer ud i ”vildmarken” det gør jeg på kanotur, ned i de små og bugtede åer, der skær sig igennem vores landskab herhjemme. Det er dog ikke alle åer man må padle på, så husk altid at se om du må før du kaster dig ud i det.

En å man gerne må padle kajak, SUP og kano på er Ryå. Den havde været på min liste længe, men tide og mulighed skal lige være der.

Jeg havde være til forældredag på min datters efterskole, og var derfor på de kanter, samt jeg skulle holde foredrag to dag efter i Aalborg, så nu var der tiden til at opleve Ryå. Søndag morgen kørte jeg op til hvor jeg ville start på Ryå, fik mit udstyr i kanoen og ”gemte” den under broen. Så kørte jeg bilen ud til enden af Ryå, tæt på Limfjorden. Her fik jeg så et lift retur til kanoen, så var alt det praktiske var på plads. Herfra padlede jeg af sted, over to dage. Først dag padlede jeg små 28 km på 7 timer, hvor jeg sov i kanoen, under en tarp, da der ikke er overnatningsmuligheder ret mange steder langs Ryå. Næste og sidste dag tog jeg de sidst små 23 km ud på lidt under 6,5 time. En rigtig alsidig og smuk tur, men mange indtryk. Vejret var med mig, dog med lidt meget vind sidste dage, men jeg kan ikke få alt.

Se min film fra turen herunder!

 


Data fra kanoturen ad Ryå

Ryå, kanotur kort 24-25 sep 2023

 • Dag 1, søndag den 24. sep. 2023, 27,85 km på 6t55min
 • Dag 2, mandag den 25. sep. 2023, 22,6 km på 6t20 min

 


Fakta om Ryå

Ryå er Nordjyllands/Vendsyssels længste å, den har sit udspring i Jyske Å og løber hele vejen ud til Limfjorden i et stort u, ca. 62 kilometer i alt. Ry å løber forbi eller tæt forbi Hallund, syd for Brønderslev, Manna, lige i vest kanten af Aabybro, Birkelse og løber ud i Limfjorden lige syd for Haldager (nordøst for Gjøl). Ryå løber i to kommuner med start i Brønderslev kommune og ender i Jammerbugten kommune. Det kan gøre at reglerne kan ændre sig ned ad Ryå, så huske altid at tjekke op om der er ændringer i reglerne.

Ryå er fin til en kano-, SUP- eller kajaktur. Jeg padlede selv ca. 50 kilometer i min kano, fra Bjørnbækvej til sidst vej/bro før Limfjorden. Vil du længere op ad Ryå og starte vil den være meget smal. Du kan forsætte længere ud end jeg gjorder, der er forsat 1,2 kilometer til Limfjorden, her kan du forsætte til Nørresundby, Aalborg eller Egholm. Være dog opmærksom på at der kan være endnu mere vind på det åbne.

 


Kano- og kajakregler for Ryå

Ryå, rutebeskrivelse, kanotur af eventyrer Erik B. Jørgensen

Regler er på nuværende tidspunkt for Ryå

 • Fartøjer uden motor (kajak, kano, SUP, mv.) må padle på hele Ryå
 • Færdsel på Ryå må kun ske i tidsrummet fra solopgang til solnedgang.
  • Står ikke præcist nogle steder, det er normalt fra solopgang til solnedgang.
 • Færdsel på Ryå er tilladt hele året rundt

Jeg måtte ringe og tale med kommaerne for at forstå reglerne. Men de kan findes i dette direktiv:

Ryå bliver meget smal op mod Jyske ås, og jeg blev anbefalet at start ved broen ved Bjørnbækvej. Det var det rigtige råd, da Ryå er bred nok til en kano er, ca. 1,5 til 2 meter brede. Den så noget smallere ud længere op ad åen.

 


Isætnings steder langs Ryå, for kano og kajakker

 • Broen ved Bjørnbækvej, ikke et officielt sted, men fine græskant ned til åen.
  • Bjørnbækvej, 9320 Hjallerup
 • Manna spildevandspumpestation, fin græsplads, med bord og bænke
  • Hammelmosevej 13, 9700 Brønderslev
 • Aabybro Mejeri, her er en fin bro og lægge til hvis man skal have is
  • Brogårdsvej 148, 9440 Aabybro
 • Birkelse Oplevelsescenter, her er også en fin bro til at komme op og ned til shelterpladsen
  • Thisted Landevej 151, 9440 Aabybro
 • Skeelslund shelter, her er også fine bro og mulighed for at komme i og op
  • Modsat side end Ryå Bådelaug, Skeelslundvej 107, 9440 Aabybro
 • Sidst bro/vej før Limfjorden, 1,2 kilometer før udløbet.
  • Her er parkeringsmulighed, dog igen bro med ok græskanter
  • Kjellerupsvej, 9440 Aabybro

Det er de bedst steder jeg så, men det er muligt at komme i vandet de steder en vej krydser Ryå via en bro. Der kan du altid bruge Google og se selv.

 


Overnatningsmuligheder langs Ryå

Desværre er der ikke ret mange primitive overnatningsplads langs Ryå. Så ønsker du at padle hele Ryå med overnatning, skal du nok forvente at sove i din kano.

Der er to officielle primitive overnatningsplads, begge shelterpladser

Ellers må du gøre som jeg gør i filmen, og sover i min kano på vandet.

 


Kanoudlejning ved Ryå (kano, SUP og SitOnTop kajak)

 


GPX spor Ryå

Her kan du hente/downloade GPX spor over Ryå fra Bjørnbækvej til 1,2 kilometer fra udløbet ved sidst vej over Ryå, til din GPS.

 


Link til information om Ryå

 


Jeg håber du kan bruge mit indlæg, film og information til selv at komme på eventyr på Ryå.

Tak for denne gang

Erik

 

Relateret indlæg

 

Facebook og YouTube dagbogs indlæg fra turen

Dag 1

Dag 2

 

Indlægget er opdateret: 27. oktober 2023

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.