Yoga og mænd

Er yoga for mænd?

Er yoga for mænd, er nok mange mænds tanker før man hoppe ud i det. Det var også min. Ikke så meget det om det ville være noget for mig, men mere om det var alt for alternativt, ville der blive set mærkeligt på en når man kom, osv.

Men jeg må indrømme at jeg aldrig har følt mig utilpas, uvelkommen, eller noget som helst.

Jeg er personligt ikke bange for at prøve ting af. Jeg er nok kendt som en stille person, men jeg har altid lavet alle mulige ting, når jeg kan se et formål med det. Så jeg har trænet mange timer aerobic som ene mand, fordi jeg viste at det ville være godt for min krop i forbindelse med jeg ville søge ind til Jægerkorpset.

Senere har jeg taget flere timer med aerobic, step, osv. fordi jeg fik super meget ud af det. Som et supplement til min styrketræning, osv.

Men når jeg gik ind til en aerobic eller step time, så kan man snakke om at føle sig uden for. De blik der mødte ind, var lige før jeg kunne mærke tankerne, ”når kommer der en stodder for at glo”, sådan kunne det føles. Jeg søger for at stå midt i eller oppe foran, så der ikke var noget. Men jeg fik meget ud af det.

Så da jeg ville hoppe ud i yoga var jeg ikke i tvivl om det skulle have en chance. Jeg undersøgt de forskellige steder, for at finde et sted der ikke var alt for alternative. Har jeg skrevet lidt om tidligere her ”Nyt eventyr, Yoga i Indien

Men jeg har aldrig oplevet samme føles som med aerobic og step ved yoga. Jeg har altid følt mig velkommen.

Jeg kan ikke huske engang hvor jeg har fået blikket ”hvad laver han her”.

Der er også lidt flere mænd, min oplevelser er at der en 1-3 mænd i en i normalt klasse en 5-15%. Ellers oplever jeg at des hårdere timerne er, des flere  mænd. Det er ikke unormalt at i København på de hård og svær hold at der er næsten 1/3 mænd.

Hvad for jeg som mand ud af yoga?

For mig er yoga en fed sport af mange årsager, det giver smidighed, styrke og balance i min krop.

Jeg startede med yoga fordi jeg var glad for at strække ud, samt jeg havde hørt det var godt for min kajakteknik, så det skulle prøves.

Det jeg har oplevet er:

  • Øget smidighed, stille og roligt kan jeg mere med min krop. Min oplevelse er ikke, at det kun er strækket der gør det. Men primært at jeg har lært at mestre flere af mine små muskler og jeg har fået en bedre fin motorik, der gør jeg kan dreje, spænde og åbne min muskler bedre ind i stillingerne.
  • Øget styrke, selv om jeg løfter en del jern og laver alt muligt, så har jeg øget min styrke, fordi jeg igen kan bruge min muskler bedre. Samt der er en del stillinger, der kræver en del.
  • Mindre skader. Jeg har aldrig haft mange skader. Men jeg har altid oplevet at hvis jeg ikke holdt min smidighed kom der flere skader. Selv om jeg har træner meget 15-20 timer om ugen. Er min oplevelse at min kombination af tung styrketræning og yoga, hjælper min krop helt vildt til at klar min træning og de strabadser jeg udsætter den for på mine store ekspeditioner.
  • At yoga udvikler sig. Yoga er fantastik på den måde, at des bedre jeg bliver, des hårdere bliver det. Fordi nu ved jeg hvad jeg skal gøre eller burde gøre i hver stillingen. Så selv simple stillinger, kan jeg blive ved med at arbejde med.
  • Jeg er gang med at lære de fedest tricks, føles af at lave armbalancer, stå på hænder, lave bagoverbøjninger, osv. er så fedt. Især fordi som mand kan man ofte lige så meget som mange af pigerne, på grund af muskel styrke og muskel forståelse.
  • Et godt samtale emne, ofte lyder det ”Går du til yoga?” så køre snakken.
  • Mine andre sportsgrene er jeg blevet bedre til. Jeg fik letter ved at rulle min kajak på flere forskellige måder. Min nedsunkne fodrodsknogle mærker jeg stort set ikke noget til mere, når jeg går med oppakning. Selv i styrketræning bruger jeg grundspændingerne fra yoga for at stå bedre i øvelserne.

Er der intet irriterende som mand?

Selvfølge er der irriterende ting, det er der alle steder. Men slet ikke noget der kan stramme mig væk. Folk er generelt bare meget mere sød og imødekommende end jeg har oplevet i andre sportsgrene.

Men lidt er der:

  • Mest på workshop, skulle jeg lige vende mig til piger (for det meste) der snakker om universel kærlighed, at vi laver yoga for menneskeheden og andre højtravende mål. Men komme til tiden og tag hensyn til andre kunne de ikke. Et skridt af gang kære piger. Men der skal være plads til alle.
  • Meditation, er ikke på normale klasser. Men hold da kæft hvor er det langt fra min verden, men alt skal prøves og arbejdes med.
  • Det kan også være hårdt at skulle se på en masse veltrænede piger lave yoga. Ofte er der trængt i omklædnings rummene, ofte fælles. Så det må man som mand leve med.

Skal man som mand prøve yoga?

Ja hop ud i det. Men giv det en chance. Der er mange slags yoga, grene af det samme. Så ring lidt rundt og undersøg. Giv det noget tid, det kan være lidt specielt i starten med mærkelig navne, osv.

Jeg føler det er det rigtigt for mig. Selv om fordommen trives lidt, høre ofte en Jægersoldat der laver yoga? Men jeg føler mig pænt mandig med de ting jeg har lavet og det jeg forsat laver. Yoga har og giver rigtigt meget.

–0–

En lille røvehistorie en af mine gode venner, som roede kajak og det var denne vej vi lærte hinanden at kende, fik en diskusprolaps. Efter genoptræningen forslog jeg ham yoga, han skulle aldrig lave yoga. Men efter et stykke tid, gav han det en chance. Nu et par år efter, laver han så meget yoga og ser yoga på YouTube, at det er tæt på at han skal på afvænning.  En sjov udvikling vi griner lidt af.

Måske vi ses på yogamåtten

Erik

P.S: Læs min baggrund og tanke bag for ydre mig her: Yogablog præmis, min verden i yoga

Indlægget er opdateret: 23. december 2017