Var en virkelig kølig morgen at komme igang på. Måtte beholde en trøje på, det har jeg gjort nogle gange. Det var ikke nok, så jeg måtte også have hue og handsker på. Det er første gang.

Jeg gik i det her imponerende og skræmmende terræn, så langt øjet rakte. Det bugtede sig i grønt med små søer og store bjerge, der kransede det hele ind. Skyerne lå tungt over bjergene med lokale byger. Så ubeskriveligt smukt.
Det skræmmende er det grønne, fordi det betyder det er buske og tuer. Jeg gik videre på denne slette, heldigvis var det buske, men fint underlag ind i mellem. Der var enkelt stykker med tuer og vand. Sådan gik det fint derud af de første 2,5 time.

Der foran mig lå en flod, første udfordring var, at den havde skåret sig dybt ned i terrænet, så den lå nede i en slugt. Jeg måtte gå der ned og få et overblik.

Jeg valgte et sted at krydse, ikke at der var nogen specielt gode steder, men det her lå på kursen. Floden var 15 meter bred, den virkede ikke så dyb, men der var meget vand igen. Problemet var bare at vandet var meget beskidt, så jeg kunne ikke vurdere hvor dybt de sidst 7 meter var. Da jeg altid vurderer forkert, og der var meget gang i vandet, klædte jeg om til at svømme, hvis det skulle blive nødvendigt. Det var af med alt tøj, har kun regntøj, støvler, vadestøvler og elastikker på. Rygsækken blev pakket om, og pakket ned i regnovertrækket.
Så var jeg klar igen, lysten var ikke stor. Jeg gik ud med rygsækken på ryggen, alle spænder var åbne og vandrestavene i hænderne. De første 8 meter gik som forventet fint, nu skulle jeg se hvor dybt det var. Vandet pressede virkelig på,mog synes jeg skulle ned at ligge. Jeg holdt mig stående og kæmpede mig skridt for skridt sidelæns over, det lykkedes med vand til hoften og en sej kæmp, så var jeg over. Med tør rygsæk, det var så dejligt.

Jeg klædte om, måtte have Gore-tex sokker på, fordi nu var mine støvler våde. Jeg spiste lidt knækbrød og fik pakket om igen, plus det sædvanlige telefon opkald og snak med kæresten, lidt hyggeligt. (Jeg ringer oftest hjem efter de større flodkrydsninger. Jeg ved, at floderne er så store, at de tydeligt kan ses på satellitbillederne, og at min gps tracker ofte er uden signal, når jeg pakker vandtæt). Efter en god time, kunne jeg ase mig op ad skrænten på den anden side, til en ny slette.

Desværre blev det meget mere vådt og fyldt med tuer, det gode terræn var slut. Det er så vildt, at det er umuligt at vudere hvordan det er 20 meter fremme, det ser ens ud, men er så forskelligt.

Jeg holdt ned mod den næste store flod, jeg skal følge mod nordvest. Jeg følger floden op til depot 4, som står ved den vejarbejder station, hvor vi fløj ud fra, da jeg startede. Jeg have et håb om dyreveksler og bedre terræn.

De drømme blev slukket, så snart jeg kunne se floden, den har også skåret sig ned i en dyb slugt, hvor det ikke er muligt at gå langs med floden. Jeg måtte blive og hygge mig i buske, tuer og vand i let stigende terræn.

En anden skræmmende ting er, at jeg tydeligt kan huske, da vi fløj ud, lige nøjagtigt ned igennem den her dal. Det var så flot og grønt, stort set ingen træer og jeg tænkte, det ser ud til at være fint at gå. Nu ved jeg, hvad det betyder.

Jeg holdt på og kom ok frem, til slut var mine fodballer noget ømme. Jeg slog lejr, midt mellem buske og tuer. Der var en lille plet, hvor teltet kunne stå, jævnt kan vi ikke kalde det. Jeg var faktisk godt tilfreds med dages distance, oven i købet med flodpassage.
Nu håber jeg på rimeligt føre i morgen, der er 13,8 km i luftline til depot, nok ca. 16 km til fods. Er spændt på om jeg kan tage det i morgen, eller der skal to dage til, det håber jeg ikke.

Lejrer rutiner, del 2.
Når telt står og jeg er tilfreds uden for, går jeg i telt, alle ting ligger i apsis. Jeg lægger skumunderlaget ud inde i teltet, tager støvlerne af og sætter mig ind.

Så tømmer jeg rygsækken, mens myggenettet er så lukket som muligt. I venstre side ligger alt tøjet, og i højre side ligger alt teknik, toilettaske, mv. Rygsækken bliver i apsis, her står mine støvler, osv. også til tørre, hvis vejret ikke er til det er uden for.

Så snart det er gjort, stater jeg brænderen og begynder at koge vand. I mens får jeg lagt tingene i teltet på deres faste plads og åbnet poserne med skiftetøj, lagt soveposen ud og lufte, osv.

Når vandet koger, laver jeg en termokop the og laver en drikke dunk med lunt vand til vask. Så sætter jeg endnu en gryde over til kogning.

I mens går jeg ud for at vaske mig. Er det godt vejr, hænger jeg alt tøj op til tørre ud, eller lægger og hænger det rundt om, inde i teltet.

Så vasker jeg mig kort og går rundt og brokker mig over myg, eller at det er koldt, mens jeg tørre. Det er også en god mulighed for at se til teltet, eller vende tøj der hænger til tørre.

Halv våd er det tilbage i teltet igen. Det passer ca. med, at vandet koger igen. Så laver jeg en gang tørremad og en kop the i min muk. Forsættes.

Erik

Dag / Lejr: 36/31
Pos: 20 67 58.354 / 149 23.505
Km / Km i alt: 16,5 / 451,4 km fra grænsen (+ 54,5 km ud til start). Alt i grove luftlinjer, går i praksis noget mere.
Højde: ligger i 869. Gik 858. Har været en del mere ned og op. Gik ned og er gået op igen. Nede i ca. 720 meter
Tid gået: 08.15-16.00
Vejr: Morgen køligt 5-8 grader, en del skyer og en frisk vind fra nordøst. Dag en del skyer, lidt sol 10-15 grader. Lokale byger. Jeg slap.

Samarbejdspartner Alaska på tværs

Indlægget er opdateret: 10. december 2020