Sikke en dag, jeg er blev sat fri. Jeg kan endelig gå vest. Jeg har lært en masse om terrænet, så jeg får mere frihed i rute valg. Jeg er blevet sat fri, i forhold til møde med bjørn.

Alt det vidste jeg ikke igår, før jeg gik i seng, havde jeg glæde af at sidde og se på en stor flot grisly bjørn, over på modsat skråning ca. 400 meter væk. En virkelig flot Bjørn helt rødligt skær.

Da jeg vågnede lidt over 6 var det igang med at gøre klar til en spændende dag. Jeg pakkede en let rygsæk ca. 5 kg med vand. Jeg har en super letvægt rygsæk, det ligner en pakkepose bare med et yders simpel bæresystem og to små netkommunikationen på,siden, fra JR Gear, normalt vender jeg bare vrangen ud på den og bruger den som normal vandtætpose.

På den måde kunne jeg pakke yderst let. Valgte at efterlade alt andet også riflen, tog kun bjørnespray med. Klokken 7 kunne jeg drage afsted med sommerfugle i maven, fordi foran mig ventede 28,3 km i luftline til grænsen til Canada

Jeg fik hurtigt andet at se på, først var den en grå grisly på modsat skråning, herligt at få set dem. Jeg fik dog andet at se til fordi de første timer var der mange turer og jeg væltede rundt, jeg fik dog lidt selskab af en del myg, skulle måske have taget min myggejakke med.

Sådan gik de første 4 timer op og ned i tuer, igennem vandløb, prøvede at holde højt lavt og forskellige skråninger. Det var pænt hårdt, men jeg holdt en god hastig på 3,5-4 km/t. Her efter blev terrænet noget bedre. Det blev mere tørt, det gjorde tuerne forsvandt og det blev mere fladt, når jeg ramte floden kunne jeg også gå der nede, var et kæmpe stykke med sten og mange små træer og buske på 1-1,5 meter højde. Så tempoet gik op, begyndt også at synge og nynne sange, når jeg gik i det tætte, for at en evt. bjørn kunne høre mig.

Det var storslået natur, kom også til et kæmpe stykke med is og sne, super let at gå på. Gik op for mig at det må være glecther, fordi kom til en afvandingskanal som løb ca 5 meter ned. Der skulle jeg ikke hoppe over, så måtte lidt ud til siden. Igen i dag blev min dag meget bedre af mødet med et utal af små fugle, lidt ryper, enkelt måger og ænder. Så en del jordern og mus. Samt kæmpe flokke med rener, var tæt på et par flokke. Humøret var højt vejret var fantastisk ikke for varmt og dejligt. Myggene var forsvundet lidt, da jeg kom ned i Joe Creek løb elven helt over til de stejle sider, så måtte lave to vadninger. Af med mine bukseben, sokker og støvler, det gode var stenene er meget runde og det kølig vand, var dejligt for fødderne.

Pludselig kom jeg til en kløft og på den anden side, var der som at komme til et andet sted, træerne var sprunget helt ud og der var store grantræer der blev til skov. Der var helt vildt flot. Jeg gik på den nordlige skråning og var ved at være rimelig sikker på jeg ville nå grænsen idag. Fik øje på to store grisly der fulgtes af på modsatte side af floden, jeg passerede 100 meter fra dem. Den ene var kæmpe stor, godt de var derover.

300 meter længere fremme, blev min side til stejle bjerge, jeg skulle over på den anden side, fordi der var forsat 1,2 km til grænsen. Ikke lige planen, og jeg var nu et stykke foran grisly bjørnene. Nu var jeg så tæt på at hjerne væk, af med støvler og det hele og krydse floden.

Da jeg havde fået sokker på, kom grisly bjørnene op over Bakken 75 meter væk, noget før end beregnet. Jeg råbte løs, men de hørte intet. Nu var gode råd dyre, skulle jeg snørre støvler eller gør mig stor. Måtte opgive snørrebånd, da de nu var 50 meter væk. Jeg viftede med armene og råbte. Endelig så de mig, de stod lidt stille, så ikke ud til at være særlig interesserede, herligt nu var der kontakt. Det blev kort fordi de begyndt at gå igen. Jeg gik hurtigt der ud af og fik styr på mine snørrebånd. Var ikke lige meningen, at de skulle med til grænsen. Heldigvis løb den bagerste bjørn til fjelds da den fik færten af mig. Det gik op for mig at det ikke var en mor og stor unge. Nok nærmere en stor han og hunden der løb til fjelds. Han forsatte bare. Der blev sat dobbelt marchtempo mod grænsen, men hvad var nu det, hele området foran blev tæt skov, nej. Synes jeg så Grisly bjørnen drej af mod hunnen, men var ikke sikker. Derfor blev det en noget hurtig omgang ved grænsen, et par hurtige billeder og video. Så fuld hammer retur igen syngende og med peberspray klar. Kort efter kunne jeg søge ud på flod deltaet og få noget udsyn. Så ikke bjørnene igen. Typisk også lige ved grænsen.

Humøret var højt målet var nået og jeg var super godt gående. Jeg blev på den her siden af floden hjemad, da det var mere fladt. Efter en 3 km, måtte jeg krydse tilbage. Det herlige ved at gå et så langt stykke to gange, er jeg har fået set en masse typer terræn, heldigvis meget bedre, end det jeg var været udsat for de første par dage. Ud over det fik jeg mulighed for at prøve at gå smartere hjem og tag andre rute valg, hvor jeg tror det ville være klogere. Det giver mig en god frihed at lære lidt om terrænet. Det gjorde også at jeg overraskende var hurtigere hjemad.

Jeg gav den gas, fordi ud af passede jeg meget på, fordi jeg skulle holde hele dagen og da jeg var ved grænsen efter 9 timer, klokken 16, var det bare om at komme tilbage.

Jeg gjorde holdt hver time og tog lidt at spise og drak. Drak også en del når jeg gik, skulle noget til. Fik også skiftet sokker under vejs, kan lige så godt passe på mig selv.

Både ud og hjemtur, var meget i de her busk og trær noget tættere end forvente. Så jeg fik godt nok sunget og nynnet noget. Viste sig også at være klogt, da der pludselig var en sort Bjørn der hoppede var 50 meter foran mig, kun lige skimte den mellem træerne og da den løb over en lille bi-elv. Da jeg ikke kunne se hvor den forsvandt hen, var det frem med pebersprayen igen.

En anden stor oplevelse idag var jeg har fundet mindst 30 kastestænger fra elg, gamle som nye, ligger over alt, de er kæmpe. Fik godt nok taget mange billeder af dem idag. Tør slet ikke tænke på hvor mange flere der ligger. Det skal også siger at det kom tager 100-200 år for de forgår, da vi er i Arctic, da der ikke rigtig er mug og råd. Stille og roligt kom jeg tættere og tættere på teltet. I samme takt forsvandt kræfterne. De sidste 4 timer var hårde. Det hjalp lidt jeg tog et bedre rute valg, lidt af vejen. Desværre skulle jeg igennem vådområderne og tuerne igen. Jeg havde helt glemt hvor ireterende de var. Myggene var tilbage, denne gang med deres familie. Blev totalt overfaldet. Kunne ikke holde ud af have mygge net for øjne, næse og mund. Kun øre og hovedet. Så de fløj ind i mig hele tiden. Var tosset på de små kræ. Niels min kamret har skrevet i min lille notets bog
“Hvis man ikke har hjemve en gang imellem, er det fordi man aldrig har flyttet sig en tomme”. Min hjemve var teltet.

De sidste timer passede jeg meget på i tuerne for ikke at træde forkert nu når jeg var træt og de pis myg.

Endelig var jeg retur lidt over midnat, lidt over 17 timer og min. 60 km i terræn, jeg er stolt. Er godt nok sluppet godt fra det, lidt øm, en lille bitte vabel og bare træt.

I stedet for bare at hoppe i seng, hang jeg tøj til tørre, lavede mad og dagbog. Drikker helt vildt, så jeg kan blive klar igen.

En helt ubeskrivelig følelse, endelig at være rigtigt på vej, har lært meget i dag om terrænet, bjørne og meget mere. Vild dag, svært at få det hele med.

Nu skal der soves. Så må jeg se hvad jeg er til “i morgen”. Har ikke travlt mere, dejligt.

Erik
P.S. Et lille tricks fra Niels, hvis du følger med på min GPS Tracker, så åben også Google Earth og se samme område der. Fordi her er en masse billeder, så er det letter at forstille sig det område jeg er i.
P.S.S dagens billeder, mig og elggevir et af mange. En fod i Alaska og Canada, ca der;-)

Dag / Lejr: 4/3
Pos: 68 57 660 / 141 39 059. Samme som igår
Km / Km i alt: ca 60 km / 84,5
Højde: ligger i 902, var ned og vende i 643 og tilbage igen
Tid gået: 07.00-00.20
Vejr: 10-15 grader en del sol, men også en del store bløde skyer, der tog lidt af varmen, let vind fra øst.

Samarbejdspartner Alaska på tværs

Indlægget er opdateret: 10. december 2020