At det skulle blive en heldig dag, lå ikke lige i kortene da jeg vågnede. Da jeg stille og roligt kom til mig selv, synes jeg godt nok, at det var koldt og fugtigt. Jeg synes mit tøj var så fint tørt igår, nu var det klamt, det var nok bare mig. Grunden kom da lige så snart jeg gik ud for at tisse, der lå en tæt tåge over alt, med sigt på 50 meter.

Jeg spiste lidt morgenmad og pakkede stille og roligt sammen, tågen lettede så jeg kunne se 200 meter. Det måtte være nok, jeg burde kunne kende så meget af ruten, at det kunne gå an.

Jeg kravlede ud af teltet og stille og roligt lettede tågen, i små etaper. Da jeg gik omkring kl 8, kunne jeg se et par km. Det var forsat køligt så jeg måtte have jakke på.

Jeg begyndte at bevæge mig ned af, prøvede at være positiv over for tuer og tæt vådt krat, det var lige før det lykkedes, selv om jeg kunne mærke bukserne blive våde.

På under en time var tågen væk, nu lå der bare en masse tunge, mørke skyer og truede.

Jeg holdt på og prøvede at følge dyrevekslerne tæt på floden, lidt væk, op og ned af bakker. Det ser altid bedre ud på den anden siden, det må være en naturlov. Min skønsang lød ud over dalen, hver gang jeg var begravet i kratet. Jeg er helt sikker på at at buske og træer ikke var sprunget ud på vej op, det er de nu, alt er lysergrønt.

Humøret steg og steg, da tempoet og kroppen var fin. Jeg kan da godt forstå, at jeg var træt den anden vej, fordi det er op og ned og på kryds og tværs af floden hele tiden.

I bunden før jeg skulle op igennem den snævre kløft holdt jeg pause, midt ude i deltaget i en masse sten. Da jeg rejste mig stod der en flok rener 50 meter væk. Jeg lagde mig ned langsomt, bag rygsækken og fandt kameraerne frem. Renerne forsatte frem mod mig. Der var ingen tvivl om de kunne lugte mig, fordi de vejrede og stoppede, gik lidt igen og så noget i tvivl ud. De kom helt ind på 10 meter, 9 stk. i alle aldre. Så drejede de af og gik stille og roligt op på kanten og forbi. En super oplevelse.

Jeg gik og nød oplevelsen, da jeg gik over i den lille kløft. Pludselig kom renerne løbene op over bakken og lige i mod mig. Jeg Kom ned på knæ og de passerede mig 20 meter ude på højre side. Jeg var heldig i dag, men hvorfor løb de? Var lige lidt mere opmærksom de næste 500 meter, men jeg så ikke noget.

Turen op igennem kløften var som terrænet nu er, ned og op ad. Den er ikke mere en mellem 10-50 meter bred. Det kræver igen en del kryds frem og tilbage.

Hele dagen igennem var der forsat elg kastestænger, med hvad var det? Fandt et helt kranie fra en Dall Bjergged, det ene horn lå lidt der fra, de er godt nok noget større og kraftigere, end jeg havde regnet med.

På under 4 timer var jeg ved min gamle lejr 2 og mit depot med en dags mad. Ville have lavet varm mad, men der var mange mørke skyer og jeg kunne se regnede falde tungt i bunden af kløften nu, 4 km væk. Jeg ville heller holde på, så blev til lidt knækbrød med smør.

Det forsatte op ad til vandskellet, i rent vådeområde, det giver altid pusten.
Turen ned her fra var ikke videre let. Da de sidste dages regn har gjort alt mere vådt og sumpet, men nu gik det ned af.

Fik lige en stor bonus oplevelse, så 6 Dall Bjerggeder på modsatte side ca. 300 meter væk, der gik og græssede, herligt måtte lige sætte mig lidt med min lille kikkert og nyde synet.

Kunne godt mærke skuldrene til sidst og min stemme brokker sig lidt over alt det skønsang. Dog ville jeg gerne ned til næste delta, så der var et ordentlig lejr sted. Det blev kun til korte pauser, fordi regnvejrs skyerne, indhentede mig stille og roligt.

Jeg var dog noget overrasket over, at jeg nåede ned, fik taget vand og fundet en lejrplads, før det begyndte at regne. Helt perfekt, op med teltet og ind. Klokken var kun 15.20 men jeg har gået næsten 18 km, så må hellere tænke på jeg skal holde i længden. Det er nu altid lidt hyggeligt og sidde og pakke ud, når regnen spiller på telteugen. Har været en heldig dag i dag.

Prøver altid at pakke alt ud og lægge ting på samme plads, lægger mit våde tøj til tørre, hoppede ud og vaksede mig, ikke let at vind tørre i regnvej! Har ikke noget håndklæde med, så sad mig tør i teltet.

I dag tog jeg noget varmt at spise med det samme, min middagsmad jeg havde hoppet over, fik lavet lidt udstrækning, yoga og lidt mave øvelser. Får skrevet alle dagens ideer ned. Utroligt med alle de tanker jeg når på en dag.

Tak for alle jeres opmuntrende hilsner, kommentarer og gode spørgsmål. Jeg får dem et par gange om ugen. Derfor kan der være lidt sløv reaktions tid.

Her svar på lidt spørgsmål:

Thomas Bechmann: Spiser du i teltet eller væk fra teltet?
Jeg spiser gladeligt i teltet. Jeg lægger dog affaldet væk fra teltet. Har snakket med mange, og der er mange meninger. Jeg er dog af den overbevisning at alt lugter. Jeg har ikke tøj med til at skifte tøj og lade det andet ligge. Det skal tørre i teltet om natten. Personligt tror jeg ikke, at der er forskel, kommer bjørnen, så kommer den.

Hvis jeg på et tidspunkt skyder en rype, når jagttiden går ind eller fanger en fisk. Så vil jeg ordne og tilberede det et andet sted. Så længe det er tørmad, hvor jeg “bare” koger vand, bliver det i teltet.

Morten Skovborg: Kommer der en bog?
Det gør der selvfølgelig.

Jakob Vemmelund: Hvor mange kg er det egentlig blevet til du slæber på sådan ca?
Jeg kommer til at gå med 25-35 kg, vil jeg skyde på alt efter hvor meget mad jeg har.

Som altid skal resten af aftenen gå med at læse, slappe af og lade op til endnu en dag. God dag til alle jer derude.

Erik

Dag / Lejr: 6/4
Pos: 68 57 654 / 142 02 168
Km / Km i alt: 17,3 km / 101,8 km, i grove linier, går noget mere. Højde: ligger i 694 meter. Gik fra 902 til 720 op til 1000 og ned igen. Tid gået: ca. 8 til 15.20
Vejr: 5-10 grader. Tåge over i skyet, meget lidt sol. Regn sidst på eftermiddagen.

Samarbejdspartner Alaska på tværs

Indlægget er opdateret: 10. december 2020