Det blev en dejlig stille nat, vi havde en dejlig lejr. I det fjerne var der en brummen, der må ligge en stor fabrik i nærheden. Da solen stod op, kunne vi fornemme det i teltet, da morgen solen, stod ind på Karens side. Det resulterede i at Karen var frisk og vågen 1,5 time før, vi skulle op. NEJ Karen, du skal sove, men det hjalp ikke. Jeg måtte ud og sætte solceller op, Karen så iPad, og jeg prøvede at sove. Fik lidt søvn, men Karen skal hele tiden, spørge om noget eller kommentere og fortælle om det, hun ser.

Da det var tid til at stå op, havde Karen spist og var i tøjet på vej ud at lege.

Jeg fik pakket sammen og monteret solcellerne på kanoen, fordi vi skulle udnytte solen.

Vi kunne endelige padle af sted, på det herlige vand. Efter 30 min kom vi til byen Tärendö, vi lagde til ved broen over elven, det er hovedevejen, her ville vi se efter en købmand og også en container til alt vores affald. Vi har masser af affald, det er meget længe siden, vi er kommet af med noget.

Allerede oppe ved broen, var det et skilt til købmanden. 200 meter der fra lå et hyggeligt lille ICA og over for det lokale idrætscenter, her var en statue og et kæmpe skilt med en kvinde der havde vundet OL guld i landrend i 2010, den lokale helt blev dyrket.

Vi hygget os i ICA, fik bananer, vindruer, yoghurt, kiks, chips, juice, garn til fingerstrik, osv. Ingen cola, da der var udsolgt.

Kasse pigen ville helst snakke engelsk, jeg prøvede at spørge, om der kom mange turister på grund af landrendsløberen, men hun svarede på noget andet og så ikke ud til at have lyst til at snakke. Så vi gik tilbage til kanoen. Så snart alt var pakket, skubbede jeg ud i strømmen igen.

Der var rigtig sommer stemning i dag her, det var varmt og smukt. Det var lidt underligt at padle igennem den her landsby, fordi der var masser af mennesker igang ved deres huse i shorts og t-shirt. Det var lidt mærkeligt, fordi når vi er på vandet er det altid lidt køligere, og vi har mere tøj på. Jeg føler, at vi kommer fra tur, nu er der pludselig liv. Vi kunne bare padle der ned af, vandet løb godt til uden fos, det var ren himmel. Karen hyggede, snakkede og legede løs. Igen i dag var det at kaste vand, bruge sommerfuglnettet, men i dag fandt hun på at lege med sikkerhedslinen ude foran, hun stod og kastede lasso med den og hev den ind igen.

Det blev til frokost på en lille ø, Limpa brød og leverpostej. Sådan hyggede vi os idag. Vi så utroligt mange ællinger af forskellige slags.

Rundt i et sving hørte jeg pludseligt et kæmpe plask ved kanten, vi kikkede der over og hjernen skulle lige være med, det var ikke en fisk. Jeg kikkede over skulderen bag over ned i vandet. Der var det, en stor bæver kom dykkende forbi, hvor fedt. Jeg lagde til og Karen ville så gerne se den, det kom et plask til, helt klart en advarsel til de andre.

Jeg bandt kanoen til et træ, fik Karen og Dino op, bevæbnet med et kamera gik vi tilbage. Her var en lille ind sø, her var en hel dyreveksel ud over kanten og ned i elven, og der var bidt og væltet træer over alt, helt klart bæver område. Fed oplevelse, selv om Karen var noget ærgerlig over, at hun ikke så den.Vi flød lidt videre, for at få sidste chance for at se en bæver. Jeg kunne høre en begyndende larm og fik andre ting at tænke på, fordi om næste sving kom en fos. Vi skiftede side, og jeg var oppe og stå i kanoen for at overskue fossen. Der var gang i den, men modsat side så ok ud. Jeg padlede løs tilbage igen og tog fossen ned, nu var det bare ind til siden, fordi her kom en fos, jeg på forhånd vidste, at jeg ikke skulle ned af, fordi elven snævrede ind til 20% af den normale bredde.

Vi lagde til kort før og begyndte at gå hen og se fossen. Karen brokkede sig over hun var lidt våd, fordi hun havde glemt at lukke regnjakken, da vi padlede ned af fossen. Så væltede det frem med myg, og vi blev overfaldet. Karens brok gik over i et hysterisk anfald, vi kom dog frem og så den enormt kraftige fos, hold da op der var knald på. Hvis jeg tovede kanoen 75 meter længere frem, var der en fin lille sti, der skulle kun være ca. 260 meter ned til enden af fossen, helt perfekt.

Jeg hentede kanoen, mens Karen hylede og skreg op om, at det var den værste dag på hele turen. Kort før vi lagde til, havde det været den bedste dag, det er ikke let.

Vel fremme med kanoen fik jeg den tømt, fik Karen i en tør trøje og myggenet på hovedet. Det hjalp lidt. Selv om trøjen stort set var tør i forvejen.

Da alt var pakket til overbæring, gik vi med første læs, efter 150 meter forsvandt stien og det det blev til en meget våd mose. Der var en gammel plankebro op mod en hytte, som vi så tog. Plankebroen blev bare ved og ved, har aldrig set så stor og lang en plankebro. Desværre var den gammel og rådden, så jeg skulle passe meget på hvor jeg satte mine fødder, især når jeg var tungt læsset.

Vi endt med at gå 880 meter før vi var nede ved vandet igen, mere end 3 gange mere end forventet. Juhu nu ventede 4 tunge læs mere, hvis jeg ikke ville gå 6 ture idag, efter vi har hentet depotet.

Det hyggede jeg mig med de næste timer, Karen blev og legede på en lille sandstrand. Karen var i vældigt humør nu, fordi vi havde set et egern.


Jeg gik frem og tilbage og svedte som et svin, men jeg måtte være i min myggejakke, der var vildt mange myg her i mosen. Især da jeg gik med kanoen. Myggene fløj af en eller anden grund op i kanoen, som jeg har omvendt på hovedet og så angreb de mig. Jeg måtte af med kanoen og lukke mit myggenet helt. Jeg var ekstra varm i dag, da jeg ud over de 30 kg kano også havde en tung pakkepose på ryggen, på den måde kunne jeg nøjes med 5 ture.

Den sidste tur overraskede Karen mig med at ville med, så vi alle gik tilbage og fik fat i det sidste.

Nu var jeg pænt træt, er blevet til ca. 8 km overbæring frem og tilbage for mig, og nu skulle der slås lejr i selskab med myggene.

I telt var klokken allerede 18, så skulle vi have mad. Dejligt med vindruer, yoghurt og andre lækkerier. Jeg måtte lige ud til myggene og vaske mig, det trængte jeg til. Nu er jeg godt træt og brugt, efter en dejlig dag på vandet. Heldigvis er det en fantastisk dag igen, siger Karen.

Erik


Dag/Lejr: 32/29
Dato: 10. juli
Km (grov luftlinie):13,5 km og 880 meter overbæring x 5 ca. 8 km (Ialt 202,5 km)(vandret ialt 87,9 km)
Padle tid (med pauser) padlet: 0935-14.00, her fra overbæring til 16.55
Højde: 154 meter
Pos: 67 04 665/ 22 34 219
Vejr: 10-20 grader. Masser af sol, få skyer, til aften lidt flere skyer. Let til frisk vind fra nordøst.

Samarbejdspartner Far og datter i Vildmarken, Nordsverige

Indlægget er opdateret: 19. februar 2021

Bøger om friluftsliv/outdoor, natur, ture og ekspeditioner, for børn eller om børn, "Far og datter i Vildmarken" bøger af Erik B. Jørgensen