En ny dag og et nyt mål. Nu skulle DYE II indtages og erobres. Vi stod klar i minus 16 grader og en svag vind ind fra siden kl. 0930, vi gik en på række og gik mod den store klods af DYE II. Selv om der er 5,8 km ind ser den stor ud. Jeg havde lidt fri, da folk ”bare” skulle gå mod DYE II foran.

Vi gik 2×45 min og 15 min kom vi frem. Vi smed pulke, ski og udstyr i pause formation og tog støvler, dunjakke, kamera og pandelampe med.

Nu skulle vi på opdagelse, for at komme ind i DYE II, skulle vi gå ned i et kæmpe snehul. Vi skulle en 6 meter ned. DYE II står på 8 ben, og i gamle dage hæve man stationen op over isen, år efter år. Men nu forsvinder den mere og mere ned i isen.

Ned i bunden, kunne vi se de elevator der var, hvor man kan hæve mad, gods og hvad man ellers skal have op. Det minder meget om en bordeplatform. Alle elementer har nr. på, fordi i sin tiden blev den samlet i USA før de fløj den ind, så de viste hvordan den skulle samles og de ikke manglede noget.

Efter det imponerende syn under bunden, gik vi op af trampen og kravlede ind, der var masser af sne i gangen og de første rum. Vi tog en tur rundt i lager rum, smedeværksted, messer, generatorrum, computerrum, alt sammen, men masser af efterladen skaber fra den gang, det er kun det allervigtigste de har taget med sig. I køkkenet er der tørmad og i fryserne er der stadig kød, osv.

Næste etage var forholdsvis beboelsesrum, små rum med bad og toilet på gangen. Næste etage var kommandobroen, med radiorum, kontorer og officerens værelser.

Øverst er selve radaren.

Den gang har det været en del af US missilforsvar, samt man brugte dem til at sende sikker radiotrafik fra Europa til USA. Men efterhånden som radaren i Thule blev bedre og bedre, var der ikke brug for DYE II og de andre DYE stationer, så i slut 80’erne lukke de. DYE II blev efterladt i hast, var vist noget med noget oprydning man slap for. Men læse meget mere om det på internet, det er en spændende historie.

Da vi kom ud af den noget kolde station, tog vi ski, osv. på igen og gik den 1 km over mod den Amerikanske landingsbane og militær område. Jeg skulle hilse på, men de to fast folk var der ikke nu og de var forsat ved at bygge op. Så vi gik en 500 meter forbi og slog lejr. På vejen så vi snescooter ekspedition, som også skal krydse indlandsisen, nåede ikke at snakke med dem.

Se meget mere om DYE II i mit indlæg: DYE II, Amerikansk radarstation, på Grønlands Indlandsis

Vi slog stille og roligt lejr og jeg vejede alles grej for at tjekke at alle slæber det de skal og ingen slæber unødvendig meget. Vi talt alt mad op og gjorder tasker rene for is og sne. En kort status dejligt der er styr på det hele.

Jeg fik en snak med hver enkelt.

Eftermiddagen er for de fleste gået med at slappe af, dog har Torben og Søren fået mit selskab og køkkentjansen, så de skal lave moskusokse, bearnaise sovs og kartoffelmos. Så beklager drenge ingen halv hviledag til jer.

Aften skal gå med at spise, hygge og gøre klar til næste del af turen, som er om ca. 120 km hvor vi runder det øverste punkt. Men næste punkt vi går efter ligger 310 km væk, så det er bare fremad.

Mens vi sidder her i teltene, kan vi nyde at Herkules flyende lander tæt ved. Følger ikke den stor vildmark lige her.

Super fedt at kan lægge DYE II bag os i morgen, og sige at vi har klart et delmål.

Alle er stort set raske igen, vi har lidt små frostskader, som vi skal være efter. Håber at føre, vejret og moralløftet gør vi rykker godt der ud af fra nu.

Dato: 24. april

Dag / Lejr: Dag 16 / Lejr 14

Pos: 66 29 49.8 / 46 16 58.5

Distance / Højde: 6,8 km, 2077 højde meter (gået 43 højde meter op.)

Føre: Hård sne, men et tynd lag træg ny sne. Enkelte små faner af nysne. Som de sidste mange dage

Vejr: Morgen minus 16 grader og let vind fra syd. Skyfrit. Lave skyer så sigten var 6 km. Sol og dejligt, lidt kold vind

Sigt: 6 km

Erik

Indlægget er opdateret: 6. november 2023