DYE II gammel US radarstation midt på den Grønlandske Indlandsis. Billede af selve station, der ligner en olieplatform

I forbindelse med den koldkrig, ønskede amerikanerne at have et radar netværk, der kunne opdage russiske fly, osv. på vej moDYE II gammel US radarstation midt på den Grønlandske Indlandsis. Billede af selve station, der ligner en olieplatform, her ses benene ned i isend USA. Samtidigt gav det mulighed for at sende data sikkert fra Europa til USA, ved at hver radar station kunne se den næste, så kun man sende fra ambassaderne igennem radarstationerne til USA, den eneste må man kunne aflytte denne trafik på var ved at komme imellem disse radarstationer. USA fik love til at anlægge fire radarstationer på Grønland, den ene DYE II, som blev placeret inden på indlandsisen. Den blev bygget som en boreplatform, med bene, så den kunne hæves efterhånden som der kommer mere sne og is.DYE II gammel US radarstation midt på den Grønlandske Indlandsis. Billede af selve station, der ligner en olieplatform. Radaren ind i kuplen på toppen Opførelsen startede i 1956 og den blev nedlagt i al hast i 1988, den blev rømmet på få timer, så folk tog kun deres egen ting, og hemmelig stemplet ting med. Så den dag i dag, kan man gå forbi, og der ligger mad i køkkenet, lagret er fyldt med reservedel, baren er fyldt, osv. En sjov oplevelse hvis man går over isen, og få en stemning af den kolde krig. Samt se denne kæmpe station, som vi kunne se på 28 km afstand, en meget stor jernkonstruktion med en kæmpe radar kuppel for oven.

Et sted jeg har besøgt 4 gange, under mine mange krydsninger af den Grønlandske Indlandsis. Det er hver gang fantastisk at opleve historiens vingesus.

Erik

DYE II gammel US radarstation midt på den Grønlandske Indlandsis. Billede af selve station, der ligner en olieplatform ude i horisont, med deltagerne gående på ski med pulk i forgrunden.

 

Indlægget er opdateret: 11. januar 2022