Så fik vi en på lampen igen af vejret og på moralen. Morgen startede ok, det var dårlig sigt, men meget bedre end længe. Folk var lidt sløv til at komme ud af teltene. Det lykkes dog at komme af sted 0935. Lige som vi gik, klarede det op så vi kunne gå uden forreste mand havde kompas. Sigten gik lidt op og ned mellem 200-400 meter. Det var skyer rundt om os, men over os var der huler med blå himmel og solen skinnede. Derfor var humøret højt, endda selv om der var 10-15 cm ny sne, så vi kun kunne holde 3-3,2 km/t, men med 12 timer, skulle det nok gå. Vi grinede og folk var overraskede godt gående, i betragtning af går dages strabadser.

Det tog ikke så lang tid, så kom der snevejr ind over os og vinden var drejet til at komme fra øst, men forholdsvis lun vind.

Kort tid efter, lå der pludselig betragtligt mere ny sne, en 30 cm med driver på 50 cm, det tog vi også i stiv arm. Så blev det white out, frem med kompasset til forrest person. Folk kæmpede det bedste de kunne, nu var der driver på en 70 cm der drillede folk, når de gik ind i dem uden at kunne se dem. Vi kom ingen vejen, efter 5 timer, tog jeg en beslutning. Vi kom for langsomt frem, da jeg lige havde taget 15 min foran og det gik fint. Valgt jeg at gå foran, jeg tog en masse kg af mine pulke og gav til stort set alle personer, så jeg blev en 20 kg letter. Jeg har nemmere ved at holde retning, samt jeg kan gå normalt da mit kompas sidder i træksele, det fungerer ikke for de andre, da det tager tid og erfaring af gå med. Jeg kløede på og de stærkeste af deltager roterede rundt bag mig efter hver 15 min, da det også er pænt hårdt at gå nr. 2. Første time gik der ud af med 2,9 km/t. Næste omgang, blev det endnu bløder lå konstant 50 cm blød sne og mange flere driver på 70 cm lige midt på lårene, når jeg gik igennem. Vi kløede på, men efter 3 timer foran, så var der udsolgt. Problemet var også at os to foran svedte men de andre frøs, fordi det ikke gik så hurtigt. Vi måtte tag den tunge beslutning at slå lejr, i sne, white out og en 8-10 m/s fra øst. Humøret var ikke højt. Den først plan var at være ned i morgen, nu er vi meget bag ud og har alt for lidt brændstof, grundet vores uheld. Derfor sparer vi vildt meget på brændstofen, ved at kun lave lunkent vand og spise havregryn til aftensmad.

Jeg ringede rundt for at høre på vejer, det skulle blive bedre de næste 3 dage. Vi har også kun 3 dage til at komme ned, det skal blive bedre. Uanset hvad bliver det den vildeste kamp. Vejret føre 200-0 efterhånden.

Vi var tidligt i telt da vi stoppede 1925. Vi sidder i hvert vores telt og spiser og prøver at tørre vores tøj ved den smule varme der er, ellers må det med i soveposen. Det fede er at humøret er højt, der skal kæmpes til det sidst.

Det har været den mest groteske tur jeg har haft, hver gang vi komme oven på sker der noget nyt.

Sådan er det at være på ekspedition med ”dit eventyr” det er hårdt, man får love til at gå langt, være kold, våde og sove lidt, livet er herligt.

Folk har lidt små skavanker, vabler, manglede hud på tær, osv. men alle er klar til at kæmpe. I morgen står vi tidligt op kl 5 og håber på sigt, vil så gerne kunne se noget og have bare rimeligt føre. Vi forlanger ikke meget.

Dato: 9. maj.

Dag / Lejr: Dag 31 / Lejr 25

Pos: 66 00 10.3 / 40 21 35.9

Distance / Højde: 21,9 km, 1686 højde meter (gået minus 163 højde meter op.)

Føre: Vind skaglet på skrå. Men en del løs sne i mellem, er kommet en masse sne i dag

Vejr: Minus 5 garder. 6-10 m/s fra øst. Går i skyerne derfor dårlig sigt og white out. Til formiddag lidt sol og små huler med blå himmel.

Sigt: en 100-400 meter. Sidste 5 timer white out igen igen igen.

Erik