Redigeret 31. okt. 2016

Under mine tidligere ekspeditioner i kajak, har jeg ødelagt mine solceller hver gang, på grund af saltvandet og slidtage af at ligge på dækket. Men der har min meget simple løsning, med at bruge et scooterbatteri fungeret super, da jeg kunne lade det op ca. hver 4-6 dag.

Det kan du læse om her:

Men under vores ekspedition ”Far og datter i Vildmarken – 45 dage i kano” samt ferie efterfølgende på 16 dage, var der ingen lade muligheder, samt der var ikke saltvand. Så jeg glædede mig til at skulle have solceller med igen, som jeg har på Grønland ekspeditioner, osv.

Den gang skulle det være foldbar solcellepaneller. Jeg havde en løsning fra PowerGorila. Som jeg havde købt. Da det ikke var nok, tog jeg også en løsning med fra Brunton.

Begge enheder bestod af et løs sammenklapligt solcelle panel og en batterienhed til at lager strømmen i og få strøm fra om aften. Begge løsninger klare det fint, men med en klar vinder.

De ladede fint i sol og let overskyet vejr også om natten, når der var midnats sol. Men hvis det var helt overskyet og regn, kunne jeg ikke se de lade på indikatorerne ellers har det været meget lidt.

De to løsninger holdt gang i to iPad, en iPod og en iPhone der blev brugt hårdt. Med omkring 33% forbrug på alle enheder hver dag. Samt det lykkes mig at lade, video kamera, osv. også. Kunne ikke have klaret mig med en løsning. Samt jeg blev nød til at have begge slået ud konstant på kanoen, i lejrerne og ved overbæringer for at have strøm nok. Var presset i perioder med mange dags dårligt vejr, men gik hver gang

Her lidt om begge løsninger

Brunton

Sætte består af:

 • Solcelle panel, klapsammenligt
 • Batteri enhed, IMPEL2, på 13,000 mAh, med udtag til USB, samt multistik til 12 volt, osv.
 • Div. kabler og stik.
 • Opbevaringspose til det hele
 • 220 volt oplader

Batteri enhed, IMPEL2

Batteri enhed IMPEL2 er en super robust batterienhed lavet til militærbrug, uden så mange knap, osv. Som har USB og 12v, 16v, 19v udgang. Med en kapacitet på 13,000 mAh (12V / 1600 mA). Vægt 1,2 kg.

Den klarede det super, men tager lang tid at fylde med strøm, da den kan lager så meget, herligt. Jeg har ikke noget at udsætte på den overordnet. Dog kunne jeg godt ønske mig at stikket fra solcellepanellet ind i batterienheden sad bedre fast, er bare et stik, men jeg skulle passe meget på det ikke faldt ud. Kunne godt ønske mig et stik der var klikket fast. Men med lidt omtanke så skabte det ikke de store problemer.

Der er en knap til at se strømstatus via 1-5 små lamper. Samme knap tænder man når man vil lade noget op. Jeg kunne tag strøm ud af et USB stik, eller ud af en udgang med 12, 16 eller 19 v som jeg skulle vælge på en skydeknap. Super simpelt og ikke en skærme eller noget der kan gå i stykker.

Hele enheden er belagt med gummi, så den kan tag en masse stød.

 

Solcelle, SOLARIS 26 – 12V

Solcellen fra Brunton SOLARIS er meget fleksibel foldbar solcelle, med 8 paneller og øjer til fastgørelse i hver hjørne. 26 W. Vægt 794 gram.

Solcellepanellet er utroligt tyndt og støbt næste i et og kan foldes let over de 8 paneller. Men panelerne er meget fleksible så de er lette at få til at forme sig rundt om udstyr osv. Efter hårdt brug i 60 dage, var der intet at se. Super.

Jeg har efterfølgende haft samme solcelle type, med over den Grønlandske Indlandsis, “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Nordsverige” og “Yukon River, Eventyrlige Yukon”. Solcelle har holdt godt, dens største svaghed er ledningen fra solcellen til powerbanken, de knækker for meget. I dag er solcellen, UDGÅET og kan ikke købes mere.

 

PowerGorila løsning

Jeg lavede et indlæg om det hele da jeg modtog det, samt lavede en video.

Sætte består af

 • Powergorilla Power Pack, på 50 W, 8,759 mah
 • Nomad 27M Laptop Solar Charger

Med en samlet vægt på 2.250 gram.

 

PowerGorila Power Pack

PowerGorila Power Pack, er selve batteriløsningen, en lille kompakt enhed, med elektronisk display. Som har en knap til at tænde opladning af telefon, osv. eller se opladning status, samt du kan vælge om du skal have 5v, 8.4v, 9.5, 12v, 16v, 19v or 24v ud. Eller du kan tage strøm ud af det indbygget USB stik. Leveret i en neopren taske med lommer til ledninger. Kapacitet på 8,759 mAh ved 12 V (eller 21,000 mAh ved 5V).

Vægt 700 gram.

Leverets med 220 volt lader og et hav af stik.

Den var super let at bruge og havde en let betjenings menu, via et LCD display. Den fik endda vand, da jeg væltede kanoen, men den holdt, dog er knappen lidt hård nu og svære at tænde. Igen var det bare at sætte stikket i USB, eller vælge den udgangs effekt jeg ønskede. Brugte stort set kun USB eller 12 volt.

Den leverede hvad den skulle og jeg kan forvente til prisen. Men som Brunton, faldt stikket fra solcellen og batteriet let ud, så det skulle kontrolleres og tages hensyn til.

 

Nomad 27M Laptop Solar Charger

Er et Nomad 27M sammenklapligt solceller panel på 27 W, med glas / hårdere Solcelle paneler, 8 stk., syet på et stykke solidt stof, så de kan foldes sammen, med øjer til fastgørelse i hver hjørne, vægt 1.540 gram.

De holdt virkelig godt og var lette at håndtere, dog skulle der to stik til for at få den ind i batterienheden, hvor det ene stik knækkede den sidste dag på turen, efter 60 dags brug. Den var også pæn efter brug. Men kan godt se at vægten var høj i forhold til Brunton, det dobbelte og Brunton leverede mere strøm, virkede det som.

De holdt hvad de skulle og leverede fint med strøm. En god løsning til pengene.

 

Multiløsning Brunton RESTORE

RESTORE er en lille enhed både med solcellepanel og batteri, en lille løsning til opladning af mobil, osv. med en kapacitet på 2,200 mAh (2 paneler af 100 mA), hvor man kan tage strømmen ud med mini stik eller USB. Vægt 245 gram.

Den var jeg utrolig glad for, den klare fint min iPhone, den lå ude altid. Den fik dog dug ind bag skærmen, efter at have taget nogle kraftige regnbyger, men den kørte fint videre. Så røg den i vandet, men fik den fisket op, den kørte videre. Så lå den på 1 meter vand i 5 min, det klare den ikke. Må den hvile i fred.

En super dejlig lille løsning, som er let at have med, fornuftig til prisen. Samt du kan let lade den op, i din computer via USB, før afgang. Er til ca. to opladninger når den er helt fyldt.

 

Video gennemgang af de to løsninger

Brunton mod PowerGorila

Der er ingen tvivl om at Brunton er klart det stærkeste panel og batteri. Panelet ser umildbart ikke ud til det ved først øjekast, men det er meget mere fleksibelt og dermed holdbart. Samt det er meget simpelt og vejr det halv af Nomad 27M

Batteriløsning, er manuelt betjent og har ingen LCD, så det ser ikke så godt ud med holder. Den er meget mere stødsikker og rummer meget mere strøm, end PowerGorila, hvis jeg nåede at lade det helt op. Kan tydligt se det er lavet til militært brug. Men prisen er også meget forskelligt. Her er Brunton noget tungere, men det er fordi den har meget større batteri kapacitet.

 • PowerGorila løsningen har jeg set til 534 Euro ca. 4.000 kr.
 • Brunton, løsning kan købes ved Friluftslageret til:
  • Pris Impel 2: 2999,- kr.
  • Pris Solaris 26: 5899,- kr.
 • Brunton, RESTORE kan købes ved Friluftslageret til 849,0 kr.

Samlet set er det super smarte løsninger, hvis man er meget på tur og de vare over en uge, i områder uden strøm. Men det er også mange penge, så der skal være et behov, før man fare ud og køber.

Erik

P.S: Husk som alle andre batterier at lade dem op ved opbevaring og aflade dem ca. hver 3 måned, så holder de længere.

 

Relateret indlæg

Andet fra Brunton:

Indlægget er opdateret: 4. februar 2022

Bøger for børn og voksne og børn i naturen og friluftsliv, af Erik B. Jørgensen