Det var ikke fordi dagen indbød til sjov i dag. For første gang vågnede jeg overhovedet ikke i løbet af natten, klokken var 7, op med dig. Uden for var det tåget og bygerne kom og gik.

På med regntøj og afsted, den første time var ved at tage livet af mig, det var tæt buskads og vandet stod ned over mig, selv om det var tørvejr. Min støvler var gennemblødt lynhurtigt. Oven i det hang der en sky af myg rundt om mig, har aldrig prøvet noget lignede. Nu forstå jeg godt, at jeg ikke har set rener de sidste dage, de er da skredet fra alle de myg. Måske du læste med, da jeg i sidste uge skrev om, hvordan rener kunne blive stressede af myg.

God start, dog var humøret ok, tempoet var fint og det åbnede lidt op. Kom op til en lille slette, her var super fint at gå, kunne følge de mange dyreveksler, det var jo helt hyggeligt.

Pludselig fangede mit øje noget sort foran mig ca. 100 meter. Jeg stod stille, det stod stille. Op med kikkerten, det sorte begyndte at løbe ned mod floden. Var det sort Bjørn? Den sorte klat stoppede op og vendte siden til. Der stod en flot stor sort ulv, JAAAAAA!

Min ulve forbandelse er brudt, jeg har endelig set en vild ulv. Ved Sirius så mange slædehold ulve. Slædeholdet lige før eller lige efter os, så en ulv. Jeg så mange spor, har hørt dem hyle. Selv på mine mange andre ture, har jeg aldrig set ulv. Men idag har jeg, jeg var meget glad og våd.

Så var livet meget godt, terrænet var godt, tempoet godt. Jeg gik højt i forhold til floden i dag. Jeg fulgte de store dyreveksler der var og lod dem råde over retningen.

Jeg satte mig på en skrant for lige at tage lidt at drikke mellem to pauser. Lige da jeg satte mig, lettede en ørn 200 meter ude og fløj direkte mod mig, frem med kamera, klik, klik, klik, klik sagde mit kamera mens ørnen stolt svævede 30 meter forbi mig. Ja, det skulle være min dag.

Igen idag spiste jeg knækbrød frem for varm mad til middag, for at holde på.

Jeg gik på et langt stykke med fine spor, lidt op og ned af bakker. Pludselig stod der en Grisly på en af bakkerne 150 meter foran mig, den benede af sted og væk så snart den så mig, der er sørme liv i dag.

Da jeg kom op over bakken, stod der ikke en grisly men to, med 300 meter i mellem dem. Den ene løb igen. Den anden sad og spiste, den var lavere end mig. Jeg kom ind på 75 meter. Den sad på rumpen og spiste rødder med forporterne, den kikkede lidt. Smed hvad den havde og rejste sig på bagbene. Vi kikkede lidt på hinanden mens mit kamera klikkede løs. Jeg stod super godt, så jeg var ikke bange. Brum, brum sagde det midt i min store oplevelse. Der kom et lavt fly flyvende hen over os og bjørnen løb væk fra mig. Sjovt det lige var nu, der skulle komme et fly.

Grislyen holdt godt øje med mig og begyndte at gå rundt og ind bag mig i skjul af en bakke ca. 300 meter væk.

Jeg forsatte, der hvor var den anden grisly var. De næste 500 meter var jeg lidt mere vågen, men jeg så ikke skyggen af grislyen, den var væk, vildt fordi jeg have pænt godt udsyn.

Det hjalp endnu mere på humøret, og sørme om der ikke kom en flyver til samme vej. Er den her dal en fly motorvej?

Kom over en slugt, og foran mig startede en stor slette med floden i midten, jeg måtte ned og ud på det flade igen. Det gik bare der ud af, jeg var flyvende selv om jeg var våd. Myggene var også væk, de forsvandt mellem 1-2 time.

Jeg var så heldig at se en rype, der lød som om den gøede af mig fra et træ. Det har jeg aldrig set, de plejer at klukke.
Så også et helt gevir fra elg og ren idag, de måtte have tabt kampen til vejret eller rovdyr.

I min 5 pause, overvejede jeg lige frem om jeg skulle gå mere end de 6 omgang af en 50-60 min. Det kørte bare. Lige ind til jeg tog min rygsæk på. Jeg gik direkte ind i muren. Den sidste lille time var jeg helt færdig, hvad sker der lige. Måtte holde en ekstra pause.

Endelig så jeg et rimeligt sted til lejr, fik fyldt min 10 liters vandsæk og gik der op. Det var absolut ikke godt. Fandt dog et sted der ville være ok at ligge. Satte teltet op og fik det placeret over stedet. Selv solen kikkede frem.

Jeg fik alt pakket ud og vasket mig. Ak nye regnbyger på vej ind. Jeg samlede mit tøj sammen, der hang til tørre. Havde hængt sokkerne ind i fæstner til bardunerne på teltet.
Tænkte på, at det ville jeg ikke gøre mere, hvis jeg kom til at ødelægge teltet. Tog den sidste, og en træls lyd lød … en stor flække kom nederst i min apsis. Jeg var ikke glad.

Oven i det kom en ordentlig byge med de vildeste kaste vinde. Fordi jeg ville ligge godt, lå siden af telt mod vinden. Jeg måtte side og holde på stængerne fordi jeg var bange for de ville knække. Flængen blev så lidt større, pløkken blev trukket op. Heldigvis var det hurtigt overstået.

Jeg var tosset på mig selv, den flænge måtte jeg lave, når vejret var til det. Lige så snart regnen stoppede kom solen frem. Jeg brugte jeg da lige en lille time på at sy, tape og lime telt. Blev faktisk rigtig fint. Vendte også teltet, hvis der skulle komme flere byger. Nu ligger jeg tilgengæld helt af h……. til.

Det var mange oplevelser. Nu sidder jeg endelig i teltet og kan lade op igen, min riffel får også lige en tur, så den ikke ruster.

Godt nok lidt op og ned ture i dag. Sikke nogle oplevelser i dag, jeg føler mig heldig, også selv om min krop siger noget andet ;-)

Erik

Dag / Lejr: 9/7
Pos: 68 54 569 / 143 06 313
Km / Km i alt: 15,5 / 148,0. Alt i grove luftliner, går praktisk lidt mere. Højde: 908 gået fra 780
Tid gået: 08.30-15.00
Vejr: Morgen 8-10 grader, tåget og regnvejr. Dag 10 grader, bygger, lave skyer, vindstille til frisk vind. Eftermiddag, 10-15 grader sol, enkelt tunge regnbygger, med hård vind.

Samarbejdspartner Alaska på tværs

Indlægget er opdateret: 10. december 2020