Det blev en lang aften. Jeg sad og snakkede med Daral og hans venner lidt. I teltet fik jeg styr på de ting, jeg vil lægge af, og jeg hyggede mig. Lagde mig først til at sove lidt over et, fordi der var så meget aktivitet i byen, flok råbte og farede rundt på ATV’er.

Det var helt nyt for mig, jeg kommer fra det helt stille, til den her byfest. Det tog lidt og falde til ro i, men jeg kunne hygge mig, med cola, kiks og hvad jeg ellers har drømt om.

Klokken 8 var det op igen, kunne nyde cornflakes og rigtig mælk, før dagen gik i gang. Først skulle jeg se til alle mine ting der lader op, inde ved Daral.

Så samlede jeg tøj til vask og ville gå en tur i butikken, men Daral kom og vi kørte på hans ATV ud til hans svoger. Her sad vi og snakkede, med en kop the eller kaffe.
Svoger Scout bor alene med hans søn, da Daral’s søster der død. Vi fik en hyggelig snak om hvert vores land og traditioner.

Lidt over 10 kørte Daral mig til vaskeriet, her kunne jeg vaske tøj og tage et rigtigt dejligt bad. Er sikker på det er godt for min sår og skrammer.

Mens tøjet vaskede, var jeg et smut i butikken og handle. Snakker efterhånden med hele byens mænd. De kommer og får en sludder. Især Donovan har jeg snakket med, en herlig mand på 27 år, der har lært alle de gamle traditioner om, hvordan man kan få alt ud af rener. Han ordner skind på gammeldags måde, tager sener, knogler og alt fra kroppen der kan bruges til forskellige ting. Det rejser han rundt med og lærer andre igen. Lidt sjovt ingen kvinder stopper og snakker med mig.

Det er meget sjovt at læse lidt om de Indianere jeg bor ved, prøv at søge på nettet efter Gwich’in Indianer, så kan du læse om deres historie.

Efter jeg havde hentet mit tøj, brugte jeg noget tid på at gå alt igennem. Derefter trak jeg mig tilbage og så en film, dejligt at koble lidt af.

Resten af eftermiddagen har jeg været rundt og snakke, hente min pakke, med en 454 revolver. Holderen er jeg ved at tilpasse, så den kan sidde foran på min kamera taske.

Der er forsat fest i byen, med kano kapsejlads og baseball kamp, men det er ikke let at finde ud af, hvornår det er, og det vil jeg også lade dem have for dem selv, der passer jeg ikke helt ind.

I morgen skal jeg videre så snart jeg har været på Posthuset. Det har været fedt at se Arctic Village, og de har taget godt imod mig. Men bliver også dejligt at komme videre på turen igen. Jeg gætter på, at med det jeg har sendt hjem og fået, at jeg bliver 4 kg lettere, ikke tosset. Ud over det bliver vægt fordeling bedre, da jeg får mere vægt om foran.

Spørgsmål:
Frederik Kromann
Hvilke tips og tricks har du til at undgå slidsår på længere vandreture, og hvad gør man når skaden er sket?
De tips jeg bruger og gør er:
Jeg prøver virkelig at tørre mit tøj op hver dag og vasker det med sæbe i depoterne. Jeg har gå- og lejrundertøj, jeg skifter til, når jeg har vasket mig.

Før jeg går, smører jeg altid Helosan på inderlårene og mellem balderne, fordi jeg ved, at jeg får skrabesår der, hvis jeg ikke smør.

Når skaden er sket, som det altid gør over tid, så vasker jeg det godt, sørger for at det får luft. Når jeg lægger mig til at sove smører jeg det med en god creme. Sår og de der brændsår, smører jeg med homoncreme, for det skal læges hurtigere. Det er ikke sundt, men går hurtigt, det er vigtigt her ude.

Jeg bruger normalt også Tenso plaster til fødderne med slidtage, verdens bedst plaster til forebyggelse, men det kan jeg ikke bruge her, fordi det falder af, når min fødder bliver våde. Har også sportstape, jeg sætter på skader for at aflaste huden.

Generelt er det svært at undgå helt. Det hele handler om at handle på smerterne og prøve at rette tøjet.
For mit eget vedkommende, bør jeg lytte noget mere til kroppen. Burde nogen gange stoppe en time før, i stedet for at få de her sår. Det er en svær balance gang.

Martin Juel
Hej Erik
Det lyder som om det har været et par hårde dag for dig, ikke så sjovt for dig, men det er altså god læsning, spændene og levende. Findes der virkelige ikke noget, der virker mod de myg ?
Det, der virker for mig, er min myggejakke og hovedmyggenet, der er gennemvædet i myggegift. Det holder dem rimeligt væk. Men sidder jeg stille angreber de alt bart hud.
De grønne “ringe” man kan købe og brænde af, ligner en spiral, de ryger når der sættes ild til dem, de virker også.
Her i Alaska er der bare mange myg og de er sultne ;-) så svært at udgå dem, de er en del af oplevelsen.

Erik

Dag / Lejr: 23/18
Pos: 20 68 07.730 / 145 32.338, Arctic Village samme sted som igår
Km / Km i alt: 0 / 262,8 km fra grænsen (+ 54,5 km ud til start). Alt i grove luftlinjer, går i praksis lidt mere.
Højde: ligger i 635
Tid gået: 0
Vejr: høj sol, 20-26 grader i solen, lidt skyer i løbet af eftermiddagen.

Samarbejdspartner Alaska på tværs

Indlægget er opdateret: 10. december 2020