Jeg må indrømme at jeg nok har fået sagt jeg aldrig ville ro med en træpind, hvis jeg skal være helt ærlig. Jeg har vist nok også hånet min kammerat, da han fik 5 vabler, af at ro en tur med mig, med hans Grønlandsk pagaj. Det mener jeg dog stadig 5 vabler! Han er godt nok ved at være en kontor nusser.

Siden min tur rundt Danmark sidste vinter, har jeg kaste mig ud i at test en masse kajakker og især pagajer. For at se på komfort, hastighed, energi, pak volume, osv.

Jeg testede og målte på wing pagajer og euro pagajer, så til slut var der ingen vej uden om Grønlands pagaj, hvis det skulle være ordentlig. Det sidst skub, var mit kursus ved Nicus Nature, med Dubside (læse mere HER), hvor jeg lærte 8 nye rul. Herefter var der ingen vej uden om, jeg bestilte en færdig Grønlandsk pagaj og kaste træ, fra en ven og meget dygtig pagaj- og skibs / kajak bygger, m.v. i Svendborg. En super lækker Grønlandsk pagaj i cedertræ med epoxy i enderne og forstærkninger på siden, virkelig håndværk. Målene er, 221 cm lang og 8,5 cm bred.

Testen

Jeg har nu tester den Grønlandsk pagaj fra midte af august frem til nu, i Danmark, på ture, surf, teknik samt i Wales under min BCU 4 Star og 5 Star træning. Jeg må bøje mig i støvet og sige den er fantastisk og blevet en del af mine fremtidige kajakture.

Jeg har målt og målt på min march hastighed, når jeg roer der ud af og jeg kan ikke måle nogen forskelle, på hvilke pagaj jeg bruger, hvis det er en hastighed jeg skal kunne holde i lang tid. En spurt er der lidt forskel, men ikke meget.

Det jeg er faldet meget for, hvor dejlig den er i modvind og store bølger. Den har ikke meget vindmodstand og man kan holde en behagelig kadence. Jeg elsker den måde jeg kan forskyde pagajen, når jeg skal dreje, manøvrere rundt, m.v. jeg har så meget føling med vandet. Samt jeg er 100% sikker på jeg kan rulle op, næsten uanset hvordan jeg ligge eller ryger i vandet.

Jeg prøvede den også i hård sø i Wales med surf og modbølger, igen havde jeg meget mere fat i vandet end forventet.

Samt den er varm og behagelig at holde på.

Konklusion

Den Grønlandsk pagaj, er mindst lige så god til alt som de andre pagajer, den giver nogle nye muligheder i forbindelse med forskydning, rul og modvind. Så fremover vil den altid være med på ture, men ikke dermed sagt jeg har kastet de andre pagajer væk.

Efter snak med flere erfarende kajak folk og mine egne test. Ender jeg nok med 3 pagajer på tur, en Grønlandsk, en euro pagaj og en wing pagaj, da de alle har deres fordele og vigtigst jeg kan fordele min belastning på min krop, en stor fordel og længer ture.

Hvad nu

Flere test og måling skal der laves med mine pagajer, og min seneste anskaffelse skal teste i bund, en Wing pagaj fra EPIC (Small Mid Wing, i 210-220 cm) fra Kajakgaarden.

Så vender jeg tilbage men mine erfaringer med den og min Grønlandsk pagaj.

For mig gælder det om at holde et åbent sind, til alt i mine test. Så jeg ender med det grej der passer mig bedst.

Erik

P.S: Jeg hører gerne dine erfaringer og holdninger til pagajer.

 

Erfaringer siden (opdateret jan. 2020)

Indlægget er opdateret: 8. februar 2021