“Aspiranterne” på stranden, under “Korpset” sæson 3, på TV2. Foto: Thomas Rønn/ TV 2.

Modstand i vores liv er et livsvilkår. Det gælder i alle facetter af livet, arbejde, kærlighed og vores drømme/mål. Det er sjældent noget kommer af sig selv og uden en eller anden form for modstand på vejen.

I ”Korpset” tester vi ”aspiranternes” vilje til at blive ved, trods modstand. Det handler om at teste ”aspiranterne”, kan de blive ved med at motivere sig selv og hinanden, til at forsætte. Det er så let at drømme om hvor fedt det må være, at gennemføre ens mål. Noget andet er at huske hvad ens mål er, når modstand regner ned over en, det hele er surt og uoverskueligt.

I Jægerkorpset møder man modstand gang på gang. Først under optagelsen, så under træningen og selvfølgelig på missionerne. Derfor er det så vigtigt, at man bliver testet meget grundigt på optagelsen til Jægerkorpset. Har man ikke evnen til at arbejde i og med modstand, og vil give op, så skal man ikke være Jægersoldat. Fordi som Jægersoldat, kan man ikke give op. Det kan man selvfølgelig, men det koster dig nok livet og højst sandsynligt hele patruljen livet.

Derfor bliver man, i optagelsen til Jægerkorpset, budt på den ene uretfærdighed efter den anden. Det kan være kollektiv afstraffelse, skæld ud over ting man ikke har gjort, opgaveløsninger der bliver lavet om midt i det hele, man får ikke det udstyr man skal bruge, man bliver sat af et forkert sted, man bliver ikke samlet op som aftalt, man skal gå hjem, og mange andre uretfærdigheder. Det hele handler om, at man kan bevare modet og viljen til at forsætte uanset hvad, og samtidig bevare handlekraften. (Jeg har skrevet et indlæg om ”Handlekraft” her: Handlekraft, er en vigtig egenskab [Korpset TV2])

De egenskaber man ser efter er, om aspiranterne til Jægerkorpset kan blive ved med at se målet og tror på det, trods modstand.

Det samme gør vi i ”Korpset”. Her udsætter vi ”aspiranterne” for uretfærdigheder, uventede ting, laver ting om, og på den måde bliver ved med at lægge lag af modstand på aspiranterne for at se, om de vil det her! Det får mange til at glemme målet og finde en undskyldning for melde fra. De skal kunne agere i kaos og den modstand, vi udsætter dem for. (Jeg har skrevet et indlæg om ”Kaos” her: Kaos, en del af alt arbejde [Korpset TV2])

 

Hvordan kommer man igennem modstand

Erik B. Jørgensen under optagelse til Jægerkorpset og i arbejdet som Jægersoldat.

For at komme igennem modstand, så handler det om at være meget klar over, hvorfor man vil det, man laver/går efter.
Det skal tænkes igennem godt og grundigt på forhånd. Ens mål/drøm skal også synliggøres til en enkelt ting/situation, som man kan holde fast i, når det er helt håbløst.

Da jeg selv søgte ind i Jægerkorpset, så satte jeg nogle regler op for mig selv.
Jeg VILLE være Jægersoldat, jeg skulle se, om det var så fedt, som jeg hørt.
Derfor måtte jeg ALDRIG melde fra selv, det lovede jeg mig selv. Skulle jeg overveje det, skulle jeg tage ugen ud og weekenden med, og se det hele med friske øjne. Så var det mandag igen og reglen gjaldt forfra, så det var ikke muligt at melde fra.
Jeg sagde også flere gange til mig selv, ”hvis den instruktør kan blive Jægersoldat, så kan jeg også!” Når der var allermest modstand, så var mit mål om at blive Jægersoldat, billedlig-gjort af, at jeg skulle have Jægerkorpsets bordeauxfarvede baret. Så når jeg ikke kunne tænke, når alt gjort ondt, og jeg var helt slidt ned, så så jeg min bordeauxfarvet baret foran mig.
På den måde kunne jeg blive ved med at huske mit mål, min drøm, meningen med det jeg lavede. Så kunne jeg udholde meget mere modstand.

En anden tanke der drev mig til at søge Jægerkorpset var, at jeg ikke ville sidde, når jeg blev gammel og fortryde, at jeg ikke søgte. Hellere ryge ud, fordi jeg ikke var god nok, så ville jeg være afklaret.
Det har jeg brugt lige siden, jeg skal ikke fortryde noget, jeg kunne have prøvet (så længe det ikke går ud over andre).

Da jeg så var Jægersoldat, var mit nye mål, min drøm og motivationen at blive ved. Det var ønsket om at være en af verdens bedste soldater og ønsket om aldrig at svigte min patrulje og kollegaer, der drev mig.

Alle de teknikker bruger jeg stadig i alt, hvad jeg kaster mig ud i. Jeg synliggør målet og drømmene af det, jeg kaster mig ud i. Det skal være så præcist, at jeg kan genkalde mig det, når jeg er mega presset fysisk og psykisk.
Jeg har oplevet gang på gang, at når jeg møder modstand, og er rigtig presset og tænker, at nu kan det også være lige meget, eller det er en dum ide. Så kort efter kommer nogle af mine store oplevelser i livet. Oplevelser jeg altid vil huske. Derfor er det så vigtigt for mig at forsætte, så længe målet og drømmen er der.
Det har jeg oplevet så mange gange som Jægersoldat, som Siriusmand, eller på en ekspedition, hvor det er så hårdt og surt, at jeg tænker…”Hvad laver jeg her?”. Så møder jeg en grizzlybjørn med unge, en lille fugl der lokker mig væk fra dens redde, eller andre sjove, flotte eller fede ting, der står så stærkt i mine minder. Så er det let at forsætte igen, da det giver humør og overskud.
Eller når jeg sætter mig et mål i min lille virksomhed og kæmper for det. Så er det en god oplevelse at nå det mål. Det kan være et micro eventyr jeg vil ud på, en bog jeg vil skrive, artikler jeg vil udgive, et podcast jeg vil lave og alt muligt andet. Derfor forsætter jeg altid mod mine mål. Men husk at få godt styr på din drøm og dit mål før du går i gang, så du også kan stå igennem modstand.

Dagen hvor jeg fik min bordeauxfarvet baret og blev Jægersoldat.

Dermed ikke sagt du SKAL forsætte mod et mål og en drøm, hvis du ikke har lyst mere. Du kan og skal selvfølgelig stoppe, hvis du bliver 100% afklaret med, at dit mål og din drøm har ændret sig.

De samme mekanismer glæder også i en virksomhed. Hvis medarbejderne eller du ikke forstår, hvad I skal nå, eller hvorfor I skal igennem all den modstand. Så er de/du heller ikke villige til at gå igennem det.
Derfor er det så vigtig at formidle målene i en virksomhed og få alle til at få og tage en eller form for ejerskab til målene. Så alle har deres ”krog” og lyst til at gå igennem modstand for at komme i mål.
Det kan være for kunden, for hinandens skyld, en belønning, en faglig udfordring og mange andre ting.
Som leder er det så vigtigt at sikre sig, at alle kan se målet helt tydligt, og få alle medarbejdere til at finde deres lyst til at nå det. Fordi så står man rigtig stærkt som team.

God fornøjelse med at komme igennem den næste modstand, du møder.

Erik

Relateret artikler

“Aspiranterne” på stranden, under “Korpset” sæson 3, på TV2. Foto: Thomas Rønn/ TV 2.

Indlægget er opdateret: 4. oktober 2023