Dato: 9. feb. Tirsdag
Lejr / dag: 37 / 44 Rødbyhavn
Pos (google) N 54.65616 E 11.34756
Distance roet: 44,5 km
Rotid:  8 timer og 15 min
Vejr: -5 til -2 grader. Skyer 8/8 lav, en del let sne. Vindstille. Bølger ingen.

Blev til en skøn aften og nat, på Gedser redningsstation, en stor tak til dem, for lån af stationen. Gik i vandet 0735 ved redningsstationens slæbested, kom fint ud af havnen, en del is, men var brudt op af skibende.

Kom lige ud af havnen, før færgen gik ind. Her var en masse grødis, så måtte arbejde hård, en del gamle isflager imellem. Jeg skulle uden om sandbankerne vest for Gedser, her lå grød isen tyk, som tallerken is. Mens jeg kæmpede i grødisen, kom et skib tæt forbi, jeg kaldte det på vhf’en for at høre om isen, de svarede ikke, men drejede over mod mig, vi mødes, desværre fik jeg intet ud af det, en af dem førte ordet “om jeg ville give op”, nej, så blev jeg tilbudt kaffe, samt de tog billeder. Men jeg synes de var dårlige sømænd, fordi når jeg spurgt om is, svarede de der var tallerken is over alt. Ikke noget med hvor de sejlede hen, og tykkelse, arveligt. Fordi der var jo masse af åbent vand, de kan jo bare svare på det de ved og ikke det de tror.

Grødisen gav hårdt arbejde i 3,5 time før jeg slap fri, gjorder jeg svedte en hel del. Det gjorder jeg fik svært ved at holde varmen, for første gang, men gik. Da isen slap sit tag i mig, var jeg midt i vindmølleparken ud for Nysted. Her var fantastik, fordi det var skyet og sneen dalede let, så alt var dampet, lys, lyd og ingen bølger. Det var fuglene der hjalp mig til at finde, åbent vand, fordi kunne se de svømmede rundt. Fuglene var også påvirket af sneen, fordi havlitterne, føj meget senere end de plejer, ofte var jeg meget tæt på, flere gange føj de tæt forbi mig.

Isen havde gjort jeg var noget sluk øret fordi ville blive en meget hård dag, hvis det var hele dagen, samt hvis resten af turen ville være sådan, var turen i fare. Så da jeg lå i det åbne, vand blandt fuglene, var jeg virkelig glad. Isen komme så hurtigt i øjeblikket, så håber jeg slipper rimeligt igennem det sidste, fordi er så hårdt at ro i.

Men det gik der ud af, jeg kom til arbejdes området hvor de laver en forsættelse af vindmølleparken, roede forbi et skib, for at høre om isen, men vagten sov, så jeg roede videre mod Hyllekrog fyr. Jeg ringende til Rødbyhavn, for at høre om isen, de var meget hjælpsomme, de undersøgt med skibende, osv. Vi blev enige om det nok var bedst jeg søgt ind under land, det viste sig at være det rigtige, fordi der var en åben, rende, på 100 til 200 meter langs land, kun med et tyndt lag ny is.

Så det gik mod Rødbyhavn, her kom jeg ind 1550, Havnefogden viste mig ind til et lille slæbested, vi fik en snak, samt han havde en fastelavns bolle med til mig, fornemt.

Her var min gode kammerat fra Sirius også, for at hente mig, han er også guide for mig, i “dit eventyr” på indlandsiskrydsningerne. Så der skulle fortælles røver, i bilen. Nu er vi i hans families hus, i morgen ror, han med mig, så vi kan få fortalt nok løgn historier.

Ved Rødbyhavn, var der meget mindre is, så håber på det holder sig væk, de næste dage.

I dag så jeg en masse sortænder, havlit, lappedukker, samt sæler, der er et sælreservat, ud for Nysted. Her lå 3 sæler, samt så 2 sæler i vandet, senere lå der også en sæl på en isflage.

Det blev en flot dag, men var træt til slut, at ro i is, i samlet 4 timer og 13 km, tager lidt på kroppen, samt jeg svedte for meget i dag.

God aften der ude.

Erik

Indlægget er opdateret: 7. februar 2021