Letvægts telt, din mening

Letvægts telt, din mening

Mit grej på min ture / ekspedition er alt afgørende for mig. Hver tur jeg laver kræver jeg ser dybere og overvejre hvad jeg skal brug. Des mere jeg har styr på mit grej, des mere kan jeg slappe af på turen og nyde min tur.

Mine sidste ekspedition har været i ekstreme miljøer og over land tid, ud over det har jeg haft hjælp til transport i form af vand til kajak elller kano. Eller ski og pulke til at transporter mit grej.

Mit næste store solo projekt bliver vandring. Derfor skal mit grej været godt og så let som muligt. Derfor går jeg nu i gang med at se på grej. Jeg har brug for let og stærkt grej.

Jeg har et håb om at min rygsæk, sovepose og telt kan komme under 4 kg. Jeg kikker rundt på alle producenter.

Jeg kikker på Fjällräven, Abisko Lightweight 1, men det vejrer 1900 gram. Jeg vil gerne under et kg.

Det næste der virker meget tiltagende er Nordisk som har lavet en del spændende letvægt produkter.

Her er en række af Nordisk produkter, ved Campz. De laver efterhånden en del spændende ting.

Det telt jeg synes virker mest tiltalende er Nordisk Telemark Tunneltelt 2, Ultra Light Weight, på kun 880 gram. Det virker som om der er rimeligt plads og gode detaljer. Modelen i 1 person vejrer kun 770 gram, men der er sidde højde kun 86 cm, hvilke er alt for lidt.

Mine krave er:

 • Let gerne under 1 kg
 • Minimum siddehøjde indvendig 100 cm (gerne 110 cm) vigtig når jeg bruger et telt i flere måneder.
 • Solidt og gennemført

Derfor har jeg brug for hjælp

For at få det bedst udstyr, har jeg brug for din hjælp og erfaringer. Vil være sjovt at høre din erfaringer.

Mine første spørgsmål er:

 • Hvilke letvægt telt vil du forslå?
 • Hvilke detaljer kan du bedst lide?
 • Hvilke deltaljer vil du ønske dit bedste telt havde?

Håber du vil dele din erfaring, tanker, mv.

Mvh

Erik

Comments (41)

 • Så kom anmeldelse af Nordisk Oppland 3 LW som jeg endte med under “Alaska på tværs”
  https://komud.dk/telt-anmeldelse-nordisk-oppland-3-lw/
  God fornøjelse

 • Jeg ville lige vende blikket mod Big Agnes ul-serien. Lette, rummelige telte.
  Vi har lige gennemført GR20 på Korsika, og havde stor fornøjelse af teltet. Der er
  Simpelthen for lidt plads i de små, undskyld udtrykket “pistelte”, hvor man er nødt til at efterlade sit grej udenfor, og, endda gå udenfor for at skifte mening. Husk, man er af og til nødt til at tilbringe en hel dag..eller måske flere i teltet, så man skal have plads NOK.
  Min vurdering er – glem alt om 1- personers telte, prøv 2-3 personers i stedet for. Med en 100 liters rygsæk med en masse grej, skal du have plads til mange ting, der hvor du skal opholde dig.
  Vi – dvs. Min hustru og jeg valgte 4-pers. Udgaven. Vægt, incl footprint, pløkke, stænger m.m. 2,2 kg. Ønsker dig god teltjagt….hilsen Kaj .. Sirius årg.85

  Kaj Bach Pedersen
 • Hej Jens
  Tak for din kommentar.
  Grund til jeg ikke bruger hængekøje er:
  1. Jeg er rigtig meget over trægrænsen
  2. jeg skal være 3 måneder i mit telt, derfor vil jeg gerne have lidt plads. Hvis jeg har for lidt plads, føler jeg alting bliver mere besværligt og tager lang tid, i et større telt kan jeg slappe mere af og komme væk fra regn og myg.
  Derfor bliver det et helt nyt telt fra Nordisk, et 3 personers telt på lige under 2 kg.

  Jeg skal gå med Fjällrävens Kajka 100 liters rygsæk, bliver tung, med riffel, teknik og en del mad. Så har valgt en god solid rygsæk med mange detaljer.

  Mvh
  Erik

 • Hej Erik.

  Fantastisk spændende eventyr du skal på nu! Yderst inspirerende at følge dig! Hvad er årsagen til at du ikke bruger en hængekøje ala denne ? http://hennessyhammock.com/catalog/specs/explorer_ultralite_zip/

  Ligger på 980 gram og kan holde til 113 kg når den er monteret. Jeg har selv 3 styk, (en til mig og 2 til mine tøser) og det er MEGET hurtigt og i min verden yderst komfortabelt! (sammen lignet med telt).

  Hvad i øvrigt med rygsæk, hvad skal du gå ned?

  Mange hilsner, Jens.

  Jens Kristensen
 • Prøv at kigge hos zpacks. De har noget virkeligt let grej

  Fritz
 • Hej Morten
  Det kan jeg godt forstå. Jeg kan desværre i sige det før lige op til turen. Det bliver et Nordisk telt. Vi har kik på to modeller, et af dem en helt ny model. Så spændinge må bliver lidt endnu. Men jeg er endt på et telt der kommer til at ligge mellem 1,5 og 2 kg, for at få et stærkere telt, mere komfort i teltet, højre sidehøjde og super myggesikring.
  Mvh
  Erik

 • jeg er ved at dø af spændning…..
  hvilket telt blev vinderen?

  morten skovborg
 • Hej Elisabeth
  Det er ikke endeligt endnu, men ender med et fra Nordisk. Ender nok med et på mellem 1,5-1,9 kg, for at få et telt der er stærkt nok til de ting jeg skal ud i, samt det er tæt nok i forhold til vand og myg.
  Jeg har dog ikke test nogle af dem, nok til jeg kan udtale mig endnu.
  Har en tæt dialog med Nordisk for tiden.
  Mvh
  Erik

 • Hej Erik
  Må jeg spørge hvilket telt du valgte? Jeg overvejer også at købe nyt, da min nuværende vejer 1,8 kg – alt for tungt. Men jeg synes godt nok det er lidt svært at vælge. Så hvis du har testet et kunne jeg godt tænkte mig at høre mere.
  Og ellers tak for gode tip på din side.

  Mvh Elisabeth

  Elisabeth Kristensen
 • Tusind tak Michael

 • Sikken mange gode bud på telte, som dukker op. Jeg vil tillade mig, at tilføje min egen favorit, nemlig Big Agnes fly creek 1 platinum….
  Held og lykke med jagten på det ultimative telt.
  /Michael

  Michael Smith-Petersen
 • Hej Thomas
  Tusind tak for dit input. Det sætter jeg pris på.
  Mvh
  Erik

 • Hej Erik, jeg tilslutter mig Niels kommentar. Jeg har selv et Tarptent Stratospire 2 som jeg har brugt ufattelig lang tid på at udvælge udfra størrelse, vægt og holdbarhed. Der findes ikke noget større og lettere efter min mening, link til youtube video af teltet in action; http://www.youtube.com/watch?v=Fg0Yo8dBY0I

  Thomas
 • Hej Magne
  Tusind tak for du tænkte på mig. Jeg ser på det.
  Mvh
  Erik

 • Hej Erik – Jeg faldt lige over et telt der kunne modsvare dine ønsker :
  Six-Moon-Designs-Lunar-Duo-Explorer, vægt 1175 gr, og 114 cm i højde. Jeg kender det dog ikke, da jeg selv bruger Tatonka Grøndland 2 og en Tatonka bison 75 sæk, der er noget kraftigere og tungere. Tilgengæld gir det mig den sikkerhed og plads jeg vil ha. Du kan se six-moon teltet her :

  http://www.trekking-lite-store.com/trekkingshop/Zelte/Six-Moon-Designs-Lunar-Duo-Explorer::451.html?XTCsid=jp89dttp4066aq6kn9tnsl7qk6

  Venlig hilsen Magne

  Magne
 • Tusind tak for dine input Mikkel

 • Hej Erik,

  Jeg kan også anbefale Terra Nova telte. Har dog kun erfaring fra brug Grønland (ikke til vinterbrug).

  Mvh
  Mikkel
  Nuuk

  P.S. jeg har opdaget din hjemmeside og har fulgt lidt med i dine sidste par ture. Torrak!

  Mikkel
 • Tak Ib for dine input igen igen. Den skal helt sikker tjekkes ud. Fedt med alle de input
  Mhv
  Erik

 • Hej Erik,
  Terra Nova er allerede nævnt, men jeg synes lige jeg vil henlede opmærksomheden på Voyager serien. Der er rigtig god plads i det design. Teltene er meget stabile og konstruktionen tillader at bringe vægten langt ned.

  Det at teltet er mest rummeligt omkring inderteltets åbning, synes jeg er en stor fordel, da det er der man har mest brug for pladsen.
  Apsis området er stort nok til at man kan have en del grej liggende.
  At det er et selvstående telt gør det let at flytte rundt, for at finde den bedste placering.
  Og så er det jo fedt at man kan bruge inderteltet for sig, når man ved det er tørvejr og varmt nok.

  Hvis ikke økonomien sætter nogen særlige begrænsninger, så er Ultra versionen jo under 1 kilo. Superlite voyager er lige omkring 1,5 kg.

  God tur!

 • MSR Carbon réflex 2 er også et kig værd. Det vejer dog 1,4 kg men der er en side højde på 102 cm, og det er et forholdsvis stort telt

  http://www.friluftsland.dk/dk/shoparticle/msr-carbon-reflex-2-s12/shop/catalog/product/view/24705/telte-15/

  Emil løjborg
 • Der er jo mange bud, men det kan være du skal skrive lidt mere om hvad du skal bruge teltet til. Hvilke slags tur du skal på. Det lyder som om du har lagt dig fast på maks 1 kg, så du skal vel på den slags ture du er exceptionel til – mange km pr. dag. Det må vel så handle om et let telt, som du er komfortabel i (du skal vel lave dine yogaøvelser når du er er fremme) og som samtidig kan holde til de vejrforhold du udsætter det for. Yderligere skal det ikke tage lang tid at sætte op i det terræn du skal igennem (fjeld eller skov?), men samtidig stå fast i en storm. Selvfølgelig være vandtæt og der skal være god plads til at lave mad inde også? Eller kan det ske i apsis? Det kunne være spændende at høre hvilke tanker du gør dig. Hvad man nok aldrig finder ud, er så hvor stor en forskel for din tur det reelt betyder om du vælger det ene eller det andet til at have over hovedet! God tur 🙂

  Kenneth
 • Super kikker lidt rundt og vender tilbage

 • Hej Jacob
  Ja kan desværre ikke sig hvor endnu. Vil lige have lidt mere styr på det før.
  Med de telt jeg har set indtil videre tror jeg nok jeg skal finde et letvægt telt der kan klare en del. Men jeg må teste mig frem.
  Tak for dine input
  Erik

 • Tak Jonas
  Ser lige på hvad de har
  Mvh
  Erik

 • Tak Jesper
  Skal nok skrive en masse. Når det er lidt mere på plads
  Mvh
  Erik

 • Tak Poul
  Godt med endnu et bud.
  Mvh
  Erik

 • Hej Kenn
  Tusind tak for dit input vil se det. Men alle de gode telt der er vil jeg meget gerne under et kg. Især når jeg bære den lang tid. Men skal selvfølglig være solidt og have plads.
  Mvh
  Erik

 • Du mangler lidt at nævne hvilket miljø og terræn du skal vandre i?
  Er det på fjeldet i Norge eller Sverige eller tale vi på Caminoen i det sydlige Europa?

  Hilleberg Akto kender du vel, det er en klassiker, men med en vægt på over 1 kg og en siddehøjde under 1 meter, så lever det jo ikke helt op til kravene.
  Jeg har brugt det på fjeldet i Norge i flere år med stor tilfredshed, så sent som i sidste uge i Jotunheimen.
  Har bl.a. lavet en lille video, hvordan det opfører sig i meget kraftig vind https://www.youtube.com/watch?v=NgCmZvPLK_U
  Et telt er en del af sikkerhedsudrustningen, så derfor ville kriterier ikke primært gå mod letvægt. Jeg har set en del letvægtstelte, som jeg ikke ville bruge på fjeldet.
  Glæder mig til at høre mere om din kommende tur, når der slipper mere ud!

  Jacob
 • Jeg har selv brukt Terra Novas tungere telte, men de laver også nogen meget lette og det er god kvalitet hele vejen igennem.

  Jonas
 • Bliver spændende at se hvad du vælger Erik – det har selv min opmærksomhed. Personligt har jeg også meget fristet af ovennævnte Tarp Moment, til under 1 kg. – og det kan sættes op meget hurtigt.

  Ser frem til at høre mere fra dig og om denne tur du skal på.

  Mvh.
  Jesper

  Jesper
 • MLD (Mountain Laurel Designs) Duomid. Kræver mindst en stav eller lign.
  Inden i kan man benytte bivibag / net-indertelt / solid-indertelt af forskellige fabrikater. (Bl.a. MLD og Oookworks.)

  Vh Poul

  Poul Nielsen
 • Hej Erik,

  Terra Nova Laser Ultra 1 mands letvægtstelt vejer kun 591 med pak-pose. Der er kun 87 cm i inderteltet, men det er dælme let. Jeg kan selv godt lidt Helsport Rindsting Light, til kajak og rygsæk foretrækker jeg 3-personers-udgaven, det er altså rart med plads, og stadig kun 2 kg er ok for mig. Samme med rygsæk, hellere lidt mere vægt og så bedre holdbarhed og komfort.
  Men som du sikkert også har mødt i Sirius – der er bare nogen, som sidder og skærer håndtaget af grydeskeen for at spare vægt! Brugervenlighed eller vægt, det er det evige kompromis 😀

  Kenn
 • Jeg har et du kan låne for at teste det 🙂

  Birger
 • Tak Birger. Kikker på det.
  Mvh
  Erik

 • OUTDOOR RESEARCH NIGHTHAVEN

  Birger
 • Ja synes jeg har set en del fede telt, under 1 kg, selv med god plads. Så det her du helt ret i. Vil være så fedt hvis jeg kan holde rygsæk, telt og sovepose under 4 kg. Skal afsted 2,5-3 måneder. Jeg skriver snart om hvad jeg vil;-). Kontakter til dig en dag og høre nærmere.

 • Det kommer jo lidt an på miljøet du skal ud i. Jo lettere telt jo mindre er det som ofte, men du kan få mange gode solo telte, der sagtens kan tage udsatte steder til omkring 1 kg, så du skal ikke højere op i vægt.

  Niels Overgaard Blok
 • Hej Niels
  Tak for kommentaren. Regnede også med du ville dukke op her. Når jeg nu går ind på dine græsgange.
  Vil kikke på dem, ved hvor jeg skal henvende mig. Kommer nok også en masse andre ting.
  Mvh
  Erik

 • Hej Erik.
  Bruger du stave så vil jeg foreslå et Tarptent Notch eller Statospire 1 (hvis du vil have masser af plads). Ingen stave, så et Tarptent Moment DW.
  Hilsen
  NIels

  Niels Overgaard Blok
 • Tusind tak Mads
  Fedt du gider skrive. Altid fedt at få input.
  Mvh
  Erik

 • Hej
  Se på MSR Nook på friluftslands hjemmeside.
  Vejer 1.4kg, to personers telt og man kan nok skrabe yderlig 200 gram af vægten, ved at undlade opbevaringspose mv.
  Men rart med lidt plads, hvis man skal opholde sig et stykke tid i teltet.
  Bruger det selv, fedt telt..
  Mvh.
  Mads Ø

  Mads Ø

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Ingen varer i kurven.